belki ilginizi çeker
  1. · jack kerouac
  2. · vendetta
  3. · bitmesin dedirten kitaplar
  4. · fresko
  5. · okunması gereken kitaplar
  6. · beatnikler
  7. · roman a clef
  8. · on the road
  9. · etkisi altında kalınan kitaplar
  10. · jack kerouac
gündem
  1. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  2. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  3. · disko kralı
  4. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  5. · google wave
  6. · öğretmenler günü
  7. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  8. · 3 erkeğe 1 erkek düşmesi
  9. · sözlüğün gerçek hayata yansımaları

on the road  

1. jack kerouac'ın muhteşem eseridir. beat kuşağının kutsal kitabı olarak da bilinir. kahramanımızın neal cassady ile beraber amerika'daki seyahatlerini, otostoplarını, serseriliklerini anlatır.

francis ford coppola tarafından sinemaya aktarılmak üzere çalışmalar başlatılmıştır. bir kuşağın gene "yoldan" çıkma ihtimali belirmiştir. yönetmenliğini walter salles'in yapacağı filmde jack kerouac'ı billy crudup canlandıracak gibi görünmektedir.

nu arada kitabın orjinal metni 78 metrelik bir rulaya yazılıymış.

orjinal adı: on the road'dur.
    (azwepsa, 08.08.2005 15:06 ~ 15:06)
  2. (bkz: yolda)
    (azwepsa, 08.08.2005 15:06)
  3. beat kuşağına yakışır bir şekilde uzun ama çok uzun cümlelerle yazılmış, yol hikayeleriyle dolu, beat edebiyatının tartışmasız bir numaralı kitabı.bitirdikten sonra benimkide hayat mı deyip kendini yollara vurmak istiyor insan.

(bkz: on the road)
    (magicpie, 05.04.2007 13:05 ~ 16.01.2008 11:45)
  4. gençliğin, maceraperestliğin, boşvermişliğin nasıl da bireylerin damarlarına, hücrelerine işlediğini anlatan eser. insan sınırlarının zorlanmasını ve hudutsuzluk, özgürlük, kaosu çeviklikle anlatıveren bir başucu kitabı. yazıldığı dilden okumakta fayda vardır.
    (nisan cadısı, 05.10.2007 18:19)
  5. ayrıntı yayınları tarafından basılmıştır, kitapçılarda yerini almıştır.
    (losfer words, 06.03.2008 15:34)
  6. uzun zamandır raflardan uzak kalan ve ayrıntı yayınları' nın yeniden basımıyla okuyucusyla bulaşan kitabın, on yıldır süren senaryolaştırma çalışmalarının da sonuna gelindiği biliniyor. kitap ilk çıktığında meydanlarda özgürlük sloganı atan bugünün teyzeleri ve amcaları için belki de yeniden yollara düşmek için bir kıvılcım yakacaktır.
    (hucklberry, 30.05.2008 20:26)
  7. 50. yazım yılı sebebiyle orjinal metninin bir kopyası yayınlanan, içinde karakterlerin orjinal isimlerini barındıran ve daha çok ayrıntıya yer veren muhteşem ötesi eser.
    (tashicardi, 12.06.2008 19:24)
  8. rain man filminin müthiş müziği. türkiye'de bir haber progrmaının jenerik müziği olarak da kullanılmıştır.
    (dünyayı kurtaran adam, 18.12.2008 09:54 ~ 09:55)
  9. harekete geçiren jack kerouac(bunun okunuşunu bilmiyodum ben bi ara. akmarda soruştururken şekilden şekile girmekteydim. sonra "jack ker.... aa... jack... on the road var mı sizde... yolda?" diye debelenirken akmardaki bi kitapçının güzel tezgahtarından öğrendim doğrusunu) şaheseri.

yapılan uzun bir okuma boyunca (baya uzun 1 ayda bitirdim) kitap özümsenir, sindirilirken dean moriarty(bu neal cassady oluyor ((google görsellerden bakmalı nası bi tip olduğuna)) denen serseri ilah karakter ve onun arkadaşı sal paradise'in (bu jack kerouac oluyor) yol maceraları insanın kendini küçümsemeye başlamasına neden olur. sinsice tükenip giden zamanı yakalamak, gerçekten yaşadığını hissedebilmek için ne yapmak gerektiğini öğretir adama.

ayrıca o dönemler(hatta daha ilerisi; 1960) amerika'da alfred hitchcock'un psycho'sunda başkarakterin kadın kılığına girmesi bile olay olurken, kitapta eşcinsellik, çok eşlilik(seks babında;dean'in sal'i kendi sevgilisi marylou'yla sevişmesi için teşvik ettiği bölümü hatırlayalım), uyuşturucu ve alkol konuları bol bol işlenmiştir.

aykırı kitaptır!

not: sanıldığı ve sandığım gibi kitabın hippilerle alakası yoktur. alakayı bu kitabı baştacı eden, kutsal kitapları olarak kabul eden hippiler yaratmıştır. amerika'nın geleneksel kesimini vietnam savaşı hatta genel olarak soğuk savaş sırasında birleştiren,kenetleyen olgunun işgüzarca düzenlenmiş katı ahlak kurallarıve din'in olmasındandır bu.(klasik 68 işte "aykırı") kitap "cool" takılmaktadır, öyle kapağındaki gibi "peace", "make love not war" sloganlarının esamisi okunmaz. mesaj kaygısı taşımaz.

not 2: entry mayın tarlası gibi oldu be. gizli bakınız o kadar kullanıldı ki bu entryde ; eğer siz okurlar benim gibi, yazıları imleçle seçerek okuyorsanız deli olacaksınız şüphesiz. zırt pırt başka başlığa yönlenebilir.
    (ray simenov, 20.12.2008 01:47 ~ 01:48)
  10. bir solukta okunan, okuduktan sonra zihin de pek bir iz bırakmayan jack kerouac romanıdır.aslında beat kuşağının tüm ruhunu da yansıtmaz ama alan gınsberg,william burroughs, neal cassady tayfasından olduğu için kaale alınır fikrimce.daha uzak ve en efendi görünenleri olan ''richard brautigan '' en taşaklılarıdır,şiddetle tavsiye edilir.
    (normalşartlaraltındaveodasıcaklığında, 20.12.2008 02:31)
  11. nedense kitapçılarda ne ingilizcesi, ne de türkçesi bulunmayan bir kitap. bulamadıkça merak katsayısı da artıyor. herkesin bu kadar çok okuduğu kitap ne olabilir diyorum. bir tek robinson crusoe 389 kaldı denemediğim. taksim'e gider gitmez ilk uğrayacağım mekandır.
    (hobbitt, 26.02.2009 19:45 ~ 19:46)
  12. çulsuz ölen jack kerouac'ın günlüğüdür.
    (avluda oturan sizofren, 26.05.2009 09:36)
  13. "bir yola neden çıktığınızı bilmiyor olabilirsiniz. yoldaki bu kalabalığın içinde ne işiniz olduğunu bilmiyor, hatta bunu sormuyor bile olabilirsiniz. yolun sonunu merak etmemek gibi bir dinginliğin, sonsuza kadar yürümeye yetecek bir gücün sahibi de olabilirsiniz. sizi yolculuğa çeken yolun sonu değil, yolun kendi de olabilir. belki sadece gitmeyi seviyorsunuzdur. kaçıyor da olabilirsiniz ya da böyle olduğunu sanıyorsunuzdur. öyledir."
    (odo, 07.06.2009 23:39)
  14. ayrıntı yayınlarının yeraltı edebiyatından çıkan beat kuşağının başucu kitabı
    (jung, 13.06.2009 19:04)
  15. yeni baskısının çıkmasını artık bekleyemediğim kitap. ankarada sormadığım kitapçı kalmadı. bir sürü sahaf gezdim, oralarda da yok. şu yenisi çıksa da başımız bi göğe erse.
    (mare, 29.08.2009 22:09)
  16. 2011 yılında beyazperde'de gösterileceği söylenen** jack kerouac eseri.

kitabın ana kahramanı, narrator'u herşeyi sal paradiseian curtis ve joy division otobiyografisi control'da görüp sevdiğimiz ve performansına hasta kaldığımız sam riley'nin canlandıracağı da söyleniyor (hatta yazıyor)

helecanla bekliyorum lan!.

not: dean moriarty kim olur onu merak ediyorum ben. moriarty'i jack nicholson o olmadı philip seymour hoffman canlandırsın isterdim. ama yaşlılar lan!. göt-göbek-yarım dünya kıvamında ikisi de.
    (blackfield, 07.10.2009 18:43 ~ 18:47)
  17. kırpılmamış versiyonu ayrıntı yayınları tarafından basılıp raflardaki yerini almış nihayet:

http://www.idefix.com/...

birebir çevirinin üzerinde yazan "orijinal rulo" ibaresini hatırladıkça, rafımdaki güdük versiyona bakıp ağlayasım geliyor.
    (odo, 31.10.2009 21:19)
  18. insanlık bir gün aslında ölülerle ve her neyse öbür dünyayla iletişim halinde olduğumuzun farkına varacak; şu anda sadece tahminlerde bulunabiliyoruz, ah yeteri kadar zihinsel iradeyi bir ortaya koyabilsek, sonraki yüzyılda ne olacağını bilebilir, her türlü felaketi önleyecek adımları atabilecek hale gelirdik. bir insan öldüğünde beyni bir mutasyon geçiriyor ve biz bunun ne olduğunu hiç bilmiyoruz, ama bu bir gün, eğer bilim adamları uyanık olursa açığa çıkacak bu. şerefsizleri şu anda tek ilgilendiren şey dünyayı imha edip edemeyecekleri.

diyor, arkadaşlardan bir tanesi olan bill.
    (avluda oturan sizofren, 03.11.2009 09:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil