|
|
- vadi kantininde 1250000 olan yumurtadan yapılan gıda
- patates ve sosislisini yapıp, üzerine kaşar rendelemenizi şiddetle tavsiye edebileceğim yemek çeşidi
- öğrenciler arasında herkesin bir şekilde yaptığı ama iyi yapanın sayılı olduğu yiyecek. birsürü çeşidi vardır ama sadeden şaşmamak lazım.
(bkz. less is more)
- 2 adet yumurta bir kasenin içine kırılır, içine bir miktar patates rendelenir, az miktarda da kırmızı pul biber ve tuz eklendikten sonra, iyice karıştırılıp, tavada pişirilir.
aynı zamanda peynirli-maydonozlu, sade kaşarlı, sucuklu, sosisli gibi türevleri de lezzetli olur.
- dünya mutfaklarının her birinde değişik bir tarifi bulunabilinen, peynir türevleri ile yapıldığında tadından hat safhada zevk alabileceğiniz yumurta yemeği..
- mozerella peynirlisini yediğinizde aklınızda kalanın lezzetinden çok uzadıkça uzayan peynir olacağı yapması kolay yiyecek türü.
- bir kaba üç yumurta kırılır, iki dilim kaşar küp küp kesilir* 5 10 tane siyah zeytinin çekirdeği çıkartılır, bir dilim ekmeğin içi parçalanır, 1/3 su bardağı süt alınır, hepsi bir kaba konur karıştırılır, aynı anda kesilmiş sucuk parçaları tavada pişirilir, onlar pişerken, karışmış olan malzemelere istenildiği kadar kekik, nane, biber, tuz atılır. pişen sucukların üzerine bu karışım dökülür, tavaya bir kapak bulunur, kapatılır ve beklenir. kısık ateşte yeterince bekledikten sonra, kapağın performansına göre ya omlet ters çevrilip biraz daha pişirilir, ya da ters çevirmeden direk servis edilir.
yanında portakal suyu da olması her şeyi daha da güzelleştirir.
- geçen gün yumurta kırarken bile annesini çağıran kuzenimin "şahane omlet yaparım" lafını duyduktan sonra küçük çaplı bir cinnet geçirip [yada getirip. lan bu cinnet de geçiriliyor mu getiriliyor mu mk?] bu giriyi yazmaya karar verdim. baylar, bayanlar, pek kıymetli muharrir [yazar] dostlarım, size sesleniyorum. omlet'in anlamı kesinlikle yağda yumurta değildir. bak tırnak işaretiyle bile ayırdım ismini yazarken. işte omlet o derece saygı isteyen bir yumurta yemeği çeşididir. ayrıca omlet'in makbul olanı sade olanıdır. peynirli omlet yapacaksan git peynirli yumurta yap. ama omlet sade olur. üzmeyin omletimi.
neyse, nasıl yapılır hemen anlatıyorum:
öncelikle teflon tavayı çıkarıyoruz. alt dolapta oluyor genelde tavalar. işte bu tavanın 26 cm çaplı olanı omlet yapmak için idealdir. cetvelle ölçme canım arkadaşım. büyük boy teflon tava işte. koy ocağın üstüne bekle.
dolaptan yumurtalarımızı çıkarıyoruz. iki tane yumurtayı [ki omlet yaparken ideal yumurta sayısı 2'dir.] bir yemek tabağına kırıyoruz. yemek tabağı geniş olursa daha iyi olur. yoksa canın sağolsun. kırdıktan sonra kabukları çöpe atıyoruz. biraz tertipli olmayı öğreniyoruz böylece. [ilerde bigün evlenince eşinden azar işitmezsin bu konuda. alışkanlık yapmaya çalışın bunu.]
neyse efenim, yumurtalarımıza bir miktar tuz ekledikten sonra çatalla bir güzel çırpıyoruz. çırparken elimiz tabağın kenarlarıyla aynı açıda olursa daha güzel olur. taa ki yumurtalarda hiç karışmadık yer kalmayıncaya kadar çırptıktan sonra yumurtamızı bırakıp tavamızın başına geçiyoruz. dolaptan tereyağımızı çıkarıp tavaya bir parça koyuyoruz. iri bir parça. az yağlı olursa omlet olmaz o. amerikan omleti olur. amerikan omleti de çok afedersin bi halta benzemez. lan zaten amerikanın hangi yemeği var ki dünya çapında bilinen, sevilen ? yok. o yüzden tereyağını bol koyduktan sonra ocağı yakıyoruz. tereyağımız yavaş yavaş eridikten sonra yumurtamızı tavanın bir köşesinden usulca döküyoruz. bak burası önemli; yumurtayı dökerken gezdirmiyoruz tavada. bir köşeden döküyoruz. tamam ?
yumurta yavaş yavaş pişerken hiç karıştırmaya kalkmıyoruz. o pişebiliyor kendi başına. işte bu yumurtanın ortasında iri balonlar çıkmaya başlayınca yumurtayı tavamızda biraz gezdiriyoruz. tava yağlı olduğu için tavayı iki üç kere sallayınca gezmiş oluyor o. neyse işte bu tam pişmeye vakit spatula [inşaatta değil de yemek yaparken kullanılanından.] yardımıyla ikiye katlıyoruz. bir 5-6 saniye kadar bu şekilde ateşte tuttuktan sonra servis tabağına alıyoruz.
son olarak bir bardak jacobs monarch [hayır efendim nescafe değil] ile lüpletiyoruz. kaşar ve zeytinlerle kahvaltımızı destekliyoruz.
(bkz: http://img215.imageshack.us/...)
afiyet olsun. kendi ellerimle yaptım.
edit:
level 2'nin boss'u için; (bkz: yumurtalı makarna)
|