|
|
- (bkz: http://okut.meb.gov.tr/)
okul kütüphane otomasyon sistemi. milli eğitim bakanlığı'nın hayata geçirdiği bir proje. projeye göre, okullar kütüphanelerindeki kitapları bir veritabanında listeleyecek, öğrenciler de kitaplara daha kolay ulaşma imkanı bulabilecek.
ilginç olan şey ise, bu verilerin sisteme nasıl girildiği. şöyle bir göz attığımızda, kahvedeki osman abi'nin okullara yönetici olup, kahve muhabbetini mizah zannettiğini görüyoruz;
(görsel: okut/9485)
(görsel: okut/9486)
(görsel: okut/9487)
goethe'ye "göte", dostoyevski'ye "dostoyevsiki", yaprak dökümü'ne "yarrak dökümü" deyince komik olduğunu sanan, üstüne üstük bunu öğrencilerin ulaşıp faydalanması planlanan bir otomasyon sisteminin üzerinde uygulayan insanların bir eğitim kurumunda bulunmaları çok ilginç.
- "yok canım kimse bana bu ülkede kadrolaşma var dedirtemez. demem ısrar etmeyin." dememe sebep olan koskocaaa devletimizin milli eğitim bakanlığının kontrolünde(?) olan uygulama.
- uygulama biçimini gördükten sonra "güleriz ağlanacak halimize" dedirten sistemdir. ilginçtir, acınasıdır, en çok da üzücüdür...
- okut veritabanına girilen küfürlü kayıtlarla ilgili gayet makul bulduğum bir hipotezim var.:
okuldaki kütüphane bilgilerini bilgisayarlı ortama aktarma işi bir müdür yardımcısına verilmiştir. bu işten sorumlu müdür yardımcısı, iki öğrenciyi bilgisayarın başına oturtmuştur. öğle aralarında top oynamak yerine hoca zorlamasıyla bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan öğrenciler tepkilerini böyle dile getirmiştir. bu anlattığım olay da ülkemizin muhtelif okullarında benzer şekilde vuku bulmuştur.
evet, bence böyle olmuştur.
|