okur   

adana çık aradan

1. potansiyel yazar.
    (bkz. çok okuyan mı çok gezen mi çok bilir)
    (amorph, 23.08.2004 02:15)
  2. okuyan kişi.
    (dydm, 23.08.2004 21:21)
  3. okulumuz türkçe hocalarından suna, şehmus çiftinin soyadları
    (dawsan, 27.10.2004 14:02)
  4. metin gözlemcisi; metin alımlayıcısı; metindeki anlamı üreten kişi.
    (neverwinter nights, 22.04.2005 02:52)
  5. (bkz: iki okur kimsiniz la)
    (peng, 22.04.2005 04:13)
  6. bir çok web uygulama geliştiricisinin daha çalışma sisteminden haberdar olmadan sağa sola yapıştırıp gülünç duruma düştüğü istatistik.

çalışma sistemi kısaca uygulamaya her request'te bulunan client'e birer session cookie'si gönderilmesi, ikinci bir request'te ise eğer bu cookie karşı tarafta varsa bunu tekrar okur istatistiğine dahil etmemesidir. yaratılan her session'a bir timeout da atanırsa doğru bir sonuç elde edilir.

gel gelelim konuyla ilgili sıkıntılar vardır:

- sözlük için ele alırsak, ne sebeple olduğunu pek araştırmadığım için bilmiyorum ama sözlüğe bir okurun ilk girişinde üç ayrı frame olduğu için server bu üç frame'i ayrı ayrı algılamakta ve 3 ayrı session açmaktadır. bu yüzden her yeni giriş 3 okur olarak kaydedilir, sayıda gerçek okur*3 gibi abartı bir sapmaya sebep olur. bunu engellemek için aynı ip'den açılan okur session'larının bir adet sayılması iyi bir çözüm olacaktır ama bunu yapmaya çalışırken kayıtlı user'ların session'larını da bir tane sayarsak bu kez aynı ip'den paylaşımlı olarak bağlanmakta olan birden fazla user'ın hayatını söndürmüş oluruz. muhtemelen bu hataya da düşüleceği için eklemeden geçemedim.

- şu "300 okur var heloloy!" efektlerinin en önemli sebebine geldik: arama motoru botları. kısa bir örnek verirsem google bot ayrı ip'lerden aynı anda 40 küsür farklı session'lardan sitenizi tarama imkanına sahiptir. bunun sonucu okur hanenize okur mokur olmayan sadece işini yapan +40 fake sayı eklenmesidir. bunun çözümü ise her request'te mutlaka o botlar tarafından gönderilen agent infosunu kullanarak bunları elimine etmektir. isteyen varsa elimde internet'te gezen botların bir çoğunun agent infosunu içeren listeler vardır. "ben komik duruma düşmek istemiyorum, kullanmak istiyorum bu bilgileri" şeklinde istekleri olanları memnuniyetle memnun edebiliriz.

sonuç itibarıyle 10 üyenin ancak online olduğu bir oluşumda 281 okur olması nasıl bir inandırıcılıktır buyrun siz düşünün.

eğer itü sözlük'teki durumu merak ederseniz de yukarıdaki yöntemlerle elimine edilmiş gerçek human being sayılardır bunlar. aksi takdirde bizim de sabahın beşinde 150 okura kadar gösterme imkanımız vardır. sağolsun botlar çok seviyorlar sözlüğü.
    (wondrous, 28.08.2005 15:43)
  7. itü sözlük'te ukte verebilme ayrıcalığına sahip kitle.
    (selenge, 19.03.2006 22:43 ~ 21.03.2006 21:11)
  8. çaylak olma stresine giremem deyip yazar olma fırsatını tepen zat-ı muhterem. bir nevi hazırcı (hazıra konmak)
    (karamsartosbaa, 31.03.2007 05:34)
  9. (bkz: mehmet okur)
    (stockton to malone, 27.05.2007 06:42)
  10. "merhaba sayın okur,

..

sustun sayın okur ? neden ?

çünkü edebiyat tek taraflı bir ilişki sayın okur. bencilce bir oluşum. epeyce yaklaşmışım, duyuyorum ama yazamıyorum sayın okur. monitörümün üzerinde gözlerimle takip ettiğim bir böcek kadar bile yakın olamadık birbirimize sayın okur. ben seni tanımak isterdim. ama aramıza klavye tuşları mevcut, bizi bundan fazla yaklaştırmadılar sayın okur. empati kurmaktan başka çaren yoktur sayın okur. aslında edebiyat ta artık postmodern bi oluşumdur, ebediyatın fendi edebiyatı yendi sayın okur. bu denemeyi daha etkileyici kılmak için günlerimi verebilirdim sayın okur. ama ben bunun yerine kilim motifli kazağımla babannemden harçlık istemeye gittim sayın okur. vermedi sayın okur, veremedi. çünkü benim babannem öldü sayın okur. mezarını ziyaret edebildim. ve orada bile seni düşündüm sayın okur. ama sen de bencilsin sayın okur. ben bu kadar duyarlıyken sen neden susmakta diretiyorsun ha ? saçmalıyorum sayın okur evet. ama bunun için elimde bir saç bir de mala olması gerekmez miydi sayın okur ? bunun için bana kızamazsın sayın okur. çünkü sözlük kafasına göre takılan bir komünitedir sayın okur. her yazılanda olmasa bile yalan, dolan, hurafe, kan ve pislik ile mutlak doğruya ulaşma amacı güdebilir sayın okur. çünkü sanatçılar doğruyu anlatmak için yalanları kullanırlar sayın okur.

ama susuyorsun sayın okur ? bu aramıza sayın denilen kelime ile oluşturduğum sinerji yüzünden mi sayın okur ?

pis(d)uvarlara işemek istiyorum çılgınca sevgili okur. ama artık susma, gördüğün üzre kaldırdım bu saygı çerçevesini sevgili okur. lakin biliyorum ki bazı okurlarla sol çerçeveden bile uzak, allaha yakınız sevgili okur. peki ya bir martı olsaydın sevgili okur ? komik ve acınası bir durumda olsaydın ? bunlar güzel şeyler sevgili okur, yanlış anla(ma) beni. ayrıca, minibüste şoför yanına oturan erkek ibnedir sevgili okur. inanmasan bile bunu bakınızlarınla kötüleme sevgili okur. güzel yazabiliyorsan otur, giydir, sevgili okur !

ayar üzerine ayar yiyeceğim sevgili okur !

bana inanmasan bile, kendine inan sevgili okur !"
    (gidiyorum bu, 24.08.2007 00:01)
  11. itü sözlük radyosu'nu deşifre olmadan dinleyen kimse..
    (dirtypain, 15.12.2007 00:04)
  12. dört okur kategorisi vardır:
    1- süngerler: okuduklarını emip biraz kirleterek iade edenler.
    2- kum saatleri: okumuş olmak için okuyup geçenler.
    3- sabır torbaları: okuduğunun tortusuyla yetinenler.
    4- hanedan elmasları: okuduğundan faaydalanıp, başkasının faydalanmasını sağlayanlar.

samuel t. coleridge (ingiliz şair, eleştirmen ve felsefecisi)
    (stylebrisbane, 12.06.2008 19:05)