|
|
- bir annenin ağzından çıkmasıyla babanın afallamasına sebebiyet verebilcek olan en bi sevdiğimiz anlatım bozukluğu örneği.
- türkçe derslerinde öğretmenlerin virgül kullanımına örnek verirken kullandığı abuk cümle. nedense bende hep muhafazakar insanların kullanığı bir örnek olduğu havası yaratmıştır. muhtemel sebeplerden biri de yanlış kullanımın ahlaki değerlerimizden birine vereceği zarar neticesiyle ailevi duygularımızı öne çıkarıp kendimizi babamız için feda etmemizdir.
bu tür muhafazakar örneklerden bir başkası için
(bkz. 4 yıllık karımı sizinle paylaşmak istiyorum)
- söylendiğinde çeşitli şekillerde algılanabilen söz grubu.kimisi babası gibi eşşek olmamasını kastederken kimisi de babası gibi okumasını kasteder
- oku da,baban gibi eşek olma!
oku da baban gibi,eşek olma!
oku da baban gibi eşek,olma! *
- oku adam ol, baban gibi eşek olma.
oku adam ol baban gibi, eşek olma.
imla kurallarında virgülün önemini en iyi şekilde gösteren cümlelerden biri.(aqua, 04.12.2004 02:15 ~ 02:16)
- işinde gücünde olan eşek babanın gururunu yerle bir edecek, insana virgül tramvası yaşatan gereksiz espri
- bu kıssadan alınacak hisse şudur:
virgül var baş götürür virgül var iş bitirir
- oku da bizim gibi eşek olma versiyonu vardır ki iç burkar.
- okursan ne eşek olursun ne de babayı alırsın şeklinde özetlenebilecek tümce.
- bunu söyleyene c. sinan sağıroğlu'nun o sinirlenmiş haliyle:
-koyun şunun virgülünü artık yav.
- neresine koyuyorsanız koyun ama yeter ki koyun yav.
en sonunda da
- tamam tamam. koymayın. dünya da dönüyor tamam dönüyor dünya. bunun da virgüle ihtiyacı yok tamam.
diyerek bağırmak istediğim cümle
- 3. sınıftayken öğretmenimizin virgül kullanımının önemi anlatırken verdiği bir örnekti. çok gülmüştüm. benden başka kimse gülmedi hatta. nereden biliyordu puştlar! hepsinin babası eşşekti zağar.
- okumayanların eşek; okuyanların ise adam olduğunu savunan, insanları adamlar ve eşekler olarak gruplayan bir nasihat cümlesidir.
(molly, 11.09.2008 01:00)
|