belki ilginizi çeker
  1. · oedipus kompleksi
  2. · electra kompleksi
  3. · ensest
  4. · ödip
  5. · babasının sikini hayal eden türk kızları
  6. · haemon
  7. · sünnet videosunu david lynch e çektirmek
  8. · nesnesitelna lehkost byti
  9. · dünyanın en aptal kahramanı
  10. · oidipous
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · uludağ sözlük
  3. · yeşim salkım
  4. · colin kazım richards
  5. · okan bayülgen
  6. · author
  7. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  8. · ille kilretkarak kcin macalub eyid mamasak imidnek
  9. · evet hayır yarışması

oedipus  

1. eski yunanda yazılmış bir kitapta, hikayesi anlatılan bir yunan prensinin trajik hikayesi. türk filmlerinde "hayır o senin kardeşin evlenemezsiniz" repliği burda yerini "hayır o senin annen evlenemezsiniz" bırakmış, ama "gerdek gecesinden sonra mı söylenir bu, bre denyo!!!" gibi bir eklenti de yer almıştır. kısa hikaye şöyledir. bizim oedipus özürlü doğar. yürümesinde bir sorun vardır. babası (kendisi kraldır) birgün bir rüya görür. gider bunu anlatır bir bilgine. bilgin de der ki "bu çocuk krallığı felakete uğratacak, bişeyler yapılmalı!!!". sonra kral düşünür, taşınır ve oedipus'u öldürtmeye karar verir. verir çocuğu bir çobana (bu arada oedipus daha çok küçüktür, kundak olayları falan), "al bunu git koyunları güttüğün bir yerde bırak gel" der. neyse çoban alır oedipus'u , götütürür bir yere, ama içi gider bırakırken. vazgeçer, kim bilecek deyip onu başka bir aileye verir uzaklarda. (bu aile çocuğu olmayan bir kral ve karısıdır yanlış hatırlamıyorsam) oedipus büyür ve gene bişeyler olur, bilginin teki bu çocuk burdan gitmeli der, felaket olacak diye. oedipus artık erkek adam olmuştur. tamam der, kalkar gider. bir krallığa varır. bu krallıkta kral ölmüş, krallık sfenx adında bir canavarın zulmüne uğramış durumdadır. bu canavar bir bilmece sorar ve bilemeyeni yer. bizim oedipus ta bu bilmeceyi bilir ve canavarı krallıktan gönderir. herkes onu çok sever. falan filan diye olaylar gelişir. bir eli yağda bir eli balda olur. sonra da kraliçeyle evlenir. fakat düğün sonrası ülkeye veba yayılır. çok fazla kişi ölür ve ölmeye devam etmektedir. bir bilge çıkar ve der ki bu olayın nedeni kralımızın ölümününden gelmektedir. gelelim sadede, oedipus krallığa gelmeden önce bir grup kişiyle tartışmış ve öldürmüştür. bu kişide malum kraldır. ayarlı yeri ise, kral gerçek babası, kraliçe de malum gerçek annesidir. yani kehanet doğru çıkar ve ülkeye felaket gelir. bu arada bunları öğrenen oedipus da kendini kör eder ve tapınağa inzivaya çekilir...
    (johnnyenglish, 16.03.2004 13:54)
  2. (bkz. oedipus kompleksi)
    (bkz. electra kompleksi)
    (johnnyenglish, 16.03.2004 13:55)
  3. latince'de "şişmiş ayaklı" anlamına gelir. oedipus'a bu adın verilme nedeni ise ailesinin emriyle bir dağ başına terkedilirken hiçbiyere kaçmaması için ayaklarının delinip bağlanması ve bunun sonucunda o ayacıkların şişmesidir.
    (drenchrome, 16.04.2005 20:33 ~ 20:34)
  4. bir başka versiyonu da şu şekilde olan bir mit'e* baş kahraman olan eski yunan kralı.

thebes kraliçesi jocasta ve kralı laius'un mutlu evlilikleri sırasında bir çocukları olur. fakat bir kahin bu çocuk için "babasını öldürecek ve annesiyle evlenecek" kehanetlerinde bulunur. bunun engellenmesi için çocuk apar topar bir çobana verilir ve gizlice şehirden çıkarıp öldürmesi istenir. ama çoban çocuğa kıyamaz. hem görevinin ağırlığı hem de acıma duygusuyla çocuğu ayaklarından bir dala asıp orada terkederek şehire geri döner.

ama bir süre sonra başka bir çoban ağaçta asılı çocuğu bulur ve çocuğu corinth kralı polybus'a getirir. kral ve kraliçenin çocukları olmamaktadır ve bu çocuğu evlat edinmeye karar verirler. asılma nedeniyle şişen ayağına ithafen de şiş ayak manasına oedipus ismini verirler.

çocuk tüm imkanlar önüne serilmiş olarak büyür. ama bu sefer de başka bir kahin tarafından babasını öldüreceği kehanetini duyar. "babası" polybus'u çok sevdiğinden ve onu öldürme ihtimali aklını yediğinden şehirden ayrılır. yolda gerçek babası laius'u görür. kısa bir tartışma ve inatlaşma sonrası oedipus kehanetin birinci kısmında dendiği gibi gerçek babasını öldürür. bunu bilmeden thobes kentine doğru devam eder. yolda sphinx isminde bir canavarla karşılaşır. bu canavar yolunu kestiği kişilere bilmece sorması ve bilemeyenleri öldürmesiyle meşhurdur. doğal olarak soruyu oedipus'a da yöneltir. soru: sabahları 4 ayak, öğleleri 2 ayak ve akşamları 3 ayak üstünde yürüyen hayvan hangisidir?" (hadi bilin bakalım sevgili sözlük yazarları) şeklindedir. oedipus hiç tereddüt etmeden cevabı yapıştırır. bunun üzerine büyük bir utanca düşen canavar kendisini bir kayadan aşağıya atar.

thebanlılar mutludur. yıllardır kendilerine eziyet eden canavarın ölümüne sebep olan bu yabancıyı bağırlarına basarlar. ölüm haberini aldıkları laius'un yerine oedipus'u kral yapmak ve jocastayla evlendirmek isterler. oedipus thebes kralı ve gerçek annesinin kocası olur ve bu şekilde kehanetin ikinci kısmı da gerçekleşmiş olur...

bundan yıllar sonra, lanetlenmiş olan şehirde sefalet ve hastalık kol gezmeye başlar. oedipus kehanetteki kişinin kendisi olduğunu ve olanları anlar, iki gözünü de yuvalarından çıkarır kendini yollara vurur. annesi de intihar etmiştir. sonraları atina yakınlarında yaşamaya başlayan oedipus burada hayata gözlerini yumar.

(bkz: ensest)

bu mit burada son bulurken, sonrasında başka mitlere de yol açar;

(bkz: antigone)
    (sycrone one, 25.02.2007 00:10)
  5. bildiğin motherfucker.
    (azwepsa, 05.04.2007 14:05)
  6. yunan mitolojisinde bir karakter. sophoclesin yazdığı (gbkz:oedipus the king) adlı oyunda bilmeden babasını öldürür ve yine bilmeden annesiyle evlenip ondan çocuk sahibi olur. freud da bundan esinlenerek tezine bu ismi vermiştir. oedipus`u çeşitli yunan tragedyalarında çeşitli rollerde görürüz fakat freud`un tezine konu olan oyun sophoclesin yazdığıdır.
    (mjoranda, 06.06.2007 23:12 ~ 23:13)
  7. sophoclesin bir eseri. bir de ben anladayım;

thebes kralı laios ve kraliçe iocastenin adamda bulunan sağlık sorunları yüzünden çocukları olmaz. bir de apollona gösterelim derler, apollon "sizin işiniz olmaz, olsa da çocuk lanetli illet mi illet bir şey olur" der. laios'un tutturması üzerine "yettin artık" diyerekten apollon bunların çocukları olmasını sağlar, oraya hiç girmiyorum.

sonra ak sakallı bir adam "bu çocuk seni öldürecek karını da bir güzel... zevcesi yapacak" der. laios "ben böle çocuğu nabayım?" der, çobana verir * "git bunun ayaklarını bağla ormana bir yere bırak, ne hali varsa görsün" der. çoban dediğini yapar fakat oedipus başkaları tarafından bulunur, delphi krallığına götürülür, ordaki kral ve kraliçe bunu evlat edinir, adını da bunlar koyar oedipus, ayakları bağlı anlamında. sonra bu serpilir büyür, sarayda bir eli yağda bir eli hizmetçilerde tabii. bunun kulağına birtakım laflar gelir, "yok efendim sen üveysin, seni ormanda buldular, asıl babanı bulup öldürcen ananı da ..." gibisinden. oedipus "iğrençsiniz ibneler, böyle ne idüğü belirsiz insanlar arasında bir dakika durmam" deyip korkup kaçar.

yolda üç yolun kesiştiği bir kavşak mı dönemeç mi o zamanlar neyse adı, öyle bir yere gelir. bir at arabası *, bir de bunun arabası karşı karşıya gelirler. böyle soğuk rüzgarlar eser, "kaçıl ordan ben geçicem, çegulen arabanı" gibi meydan okumalı laflar edilir. sonra oedipus "vay efendim sen misin dayılanan" deyip bu adamı yere çalar, yanındakilerin de ağzını kaydırır. sonra biraz ilerleyince o yoldan, ilerde sağda köfteci osmanı geçince sphinx var, ona gelir.

bu sphinx vergi dairesinden emekli, aslan vücutlu, kanatlı, kadın yüzlü bir arkadaş. gelene geçene maaşını, vergisinir sorar. bir de ünlü sorusu var bilemeyeni öldürüyor. işte sabah dört, öğlen iki, akşam da üç ayağı üstünde ne gider? diye bir soru. kimse bilemiyor bu soruyu, oedipus çakal ya şıp diye "insan" diyor. sphinx de "bildin soruyu ama ben aldım boruyu" diye kendini intihar ediyor. neyse, oedipus yoluna devam ediyor, thebes krallığına varıyor, burdaki halk "vay koca sphinx'i sen mi yedin, bizim de kralımız kayıp" falan diyorlar. ama oedipus yoldan gelmiş adam yorgun "ben karı istirem, karı bulun bana karıııı" diye bağırmaya başlıyor, çocuk yanıyor. halk da buna "işte kral kayıp, gel seni kraliçeyle baş göz edelim, senden kral adam mı bulcaz?" der. oedipus "yaşlı, kör, topal farketmez nefes alsın yeter" diyor, kraliçe, iocaste de kaşar zaten. "oh gencecik çocuk hem sempatik hem yakışıklı doğrusu çok mert bir delikanlı, ben buna muammelenin kralını yaparım, evlenelim" diyor.

sonra apollon iyice kızıyor bu olanlara, bir salgın sen bunların üstüne. halk kırılıyor, "eski kralın katilini bulsak geçer bu salgın" gibi bir saçmalık çıkarıyorlar. oedipus erkek ya "yok efendim ben bulurum, ben şöyleyim ben böyleyim, ben çok içerim, hüüoop" diye bağırıyor, bir havalar bir afra tafralar... sonra dayısı kıllanıyor "ulan bu eleman öldürmesin bizim laios'u" diyor, nitekim miti anlatıyorlar bu oedipus'a, işte üç yolun kesiştiği yerde öldürülmüş falan diye. "anam galiba ben öldürdüm bu adamı" demesine kalmadan jeton düşüyor "babamı kesen ben, anamı s.ken ben, naaptım ulan ben?" diyor. gözlerini kendi kendine kör ediyor, anası/karısı asmış zaten kendini, ortada dört çocuk kaldı mı sana...

(bkz: heredot cevdet tarzı hikaye anlatmak)
    (authentic, 04.09.2008 13:35)
  8. yunanca'da oidípous biçiminde yazılır ve şişik ayaklı anlamına gelir.
    (bir şeyler olacak yarın, 16.01.2009 20:31 ~ 20:31)
  9. yanlışlıkla babasını öldürdükten sonra annesiyle evlenen ve mitolojik olarak kuyruk kanat gibi simgelerle minyatürleşmiş kral..
    (prense binmiş beyaz at, 27.02.2009 01:01)
  10. bir açıdan en gerizekalı tragedya kahramanıdır, bir açıdan en akıllı. ne idüğü belirsiz olan, en enteresan tragedya kahramanıdır.
    (wfnietzsche, 09.04.2009 03:03)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil