oblomovluğuna yenik düşen oblomovun olga'yı ve olga'yla birlikte bütün bi hayatını kaybetmesini konu alan hüzün verici kitap.oblomovluk belirtileri başlayanların kesinlikle okuması lazım
benim diyen kişisel gelişim kitabına taş çıkartacak ölçüde etkileyici bir kitaptır.
oblomov, babadan kalma çiftliği ve geliri sayesinde rahat yaşayan, hiçbir şey ama hiçbir şey yapmayan ve bundan zerre kadar rahatsızlık duymayan bir adamdır. arkadaşı ve aynı zamanda kitaptaki antitezi andrey ise her zaman kendini yararlı ve gerekli işlerle meşgul eden, etkileyici bir insandır. ne fayda ki oblomov, zaman zaman andrey'in yakmayı başardığı içindeki ateşi çabucak söndürüp küllendirecek uyuşukluğa sahiptir.
okunması ve yararlanılması gereken, güzel bir kitap
tolstoy'un "batı modeli" yozlaşmış insanı ile karşılaştırdığı, değerlerinden hiçbir şey kaybetmemiş doğu insanını alıp, dürüstçe masaya yatırdığı kahramanıdır gonçarov'un.
kitapta, kendi insanın tembelliği, "hiçbir şeye yaramaz"lığı değildir sorgulanmak istenen. bunun farkındalığına rağmen, duyulan rahatsızlıkla uyanışın kurulan hoş hayallerden! öteye gidememesidir.
bazen yatakta yatarız. ruh halimiz iyi değildir. sevgilimiz bizi terk etmiş. işten kovulmuş, ailemiz bizi reddetmiştir. üzerimiz karanlığın örtüsü ile örtülmüştür. savunma mekanizmamız harekete geçer. sıcak yatağımızda, saflığını kaybetmemiş duygularla geleceğe dair oldukça yaratıcı hayaller kurulur.kısa bir an kötüye dair herşey birer birer "puf" yok olur. bir süre sonra bakmışız ki ipten dönmüşüz. umut besler yatağın sıcaklığını. sonra birden uyanırız. yatağın dışarısı soğuktur. terliklerin teki de görünmüyodur ortalıkta. kim çıkacak şimdi yatağın içinden. kafayı duvara doğru döndürürüz.
yazar bunu pürü pak bir açıklıkla işlemiş romanında. çağdaşları ve daha sonraları dönemin büyük yazarları tarafından bolca da eleştirilmiştir bu cesareti yüzünden. tartışılmayacak bir gerçek var ki zengin rus edebiyatına "oblomovluk" gibi bir kelimeyi ve karşıladığı kavramı katmıştır. tabii bir de okuma-yazma bilen her rusun okuduğu, özeleştiri niteliğinde bir roman.
çoğu kişi gibi oğuz atay ın harika romanı tutunamayanlar dan görüp okuduğum ve tutunamayanları daha iyi anlamamı sağlamış olan,iki farklı karakterin karşılaştırılıp böylece bazı noktalara daha iyi parmak basılmasını sağlayan harika kitap.bu zıt kişiler baş karakterilya ilyich oblomov ve onun arkadaşı andrey stolz dur.ölmeden önce okunması gereken bir eserdir.
lenin, 1922 yılında yaptığı bir konuşmada aynen şöyle der:
rusya üç devrim geçirdi, ama yine de oblomovlar kaldı; çünkü oblomovlar yalnızca derebeylerin, köylülerin, aydınların arasından değil aynı zamanda işçilerin ve komunistlerin arasından da çıkarlar. toplantılarda, komisyonlarda nasıl çalıştığımıza bakarsanız, eski oblomov’un içimizde olduğunu görürsünüz. onu adam etmek ve içinde bir yerlerde bir duygunun uyanmasını sağlamak için daha uzun zaman onu baştan aşağıya yıkamak, temizlemek, sarsmak, kırbaçlamak gerekecektir.
bu süslü çeviri bana ait. orijinal metin ise şöyle:
russia has experienced three revolutions, but the oblomovs have survived, for there were oblomovs not only among the landowners but also among the peasants; not only among the peasants, but among the intellectuals too; and not only among the intellectuals, but also among the workers and communists. ıt is enough to watch us at our meetings, at our work on commissions, to be able to say that old oblonovstill lives; and it will be necessary to give him a good washing and cleaning, a good rubbing and scouring to make a man of him.
iş bankası kültür yayınlarıhasan ali yücel klasikleri dizisinin 26.numarasında yer alan ivan gonçarov eseri.kitabın kapağı,düzenlenişi o kadar hoşuma gidiyor ki okurken yarıda kesip kitaba bakıyorum,kitabı seyrediyorum o derece.kitabın koruma kapağının altındaki gerçek kapağının kan kırmızı rengi de bir o kadar beni benden almakta.hayran kaldım,bir an önce seriyi tamamlayıp kitaplığıma dizmek ve onları hayran hayran izlemek istiyorum.
nihat dağlı'nın oblomov'un özelliklerinin olmadığı bir hayat önerisi için çıkardığı kitaba önderlik etmiş karakter.
nihat dağlı'nın kitabı için: (bkz: elveda oblomov)
ana tema: çöken kent soylu sınıfın temsilcisi oblomov, rusyanın sembolüdür ve doğuya karşılık gelir, onun zıttı karakter genç alman stolz ise doğuyu bu miskinliğinden kurtaracak batıyı temsil eder.
derin kitap vesselam.
aslında burdaki birşey yapmama durumu, bir şey yaptınızda ne oldu be.. hepiniz toprak olmadınız mı? ne diye kendimi yoracam be mesajıdır.. proto varoluşçu bir felsefeside vardır aslında..
kitapta, oblomov'u seven ve ondan yeni bir insan çıkarmayı kafasına koyan olga, sonunda ilya oblomov’a şunu demek zorunda kalır;
"olan bir oblomov’u değil olacak bir oblomov’u sevdim.. sen iyisin, dürüst bir insansın ilya.. duygulusun. ama bir kumru gibi. başını kanadının altına sokuyor ve öylece kalıyorsun. bütün hayatını tavan arasında ötmekle geçirebilirsin. ama ben öyle değilim. bu kadarı bana yetmez. ben başka şeyler istiyorum. ama nedir bu şeyler bilmiyorum. sense bana neyi aradığımı söyleyemezsin."