çocuğun kendine olan güveninin kaybolmasına zemin hazırlayan anne davranışlarından en bilindik olanı ve en sık karşımıza çıkanı.anneler bu cümleleri bıkmadan her defasında sarfederken çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünürler ama bu davranış, çocuğun kendini yeterli hissetmesine karşı vurulmuş bir kettir.'o tabaktakiler bitecek'cümlesi çocuk tarafından 'sen doyduğunu nerden anlayacaksın?' 'senin doyup doymadığını ancak ben bilirim' şeklinde algılanabilir. büyük bir yanlış yapılmaktadır ve çoğu insan bunun farkında bile değildir.
yiğit özgür'den,
anne ve çocuğu üstlerinden dökülen kıyafetleriyle yolda yürürken bir restaurantın penceresinden içeride yemek yiyen şişman bir adam görürler. adam tabağından taşan bir et yemektedir.
anne: "oğlum o tabak bitecek!"
çocuk: "yapma ya..."
- o tabak bitecek necmi!
+ e boş bu, yemek yapmamışsın ki
- konuşma, bittiyse kalk elini ağzını yıka !
+ başlamadan biten her güzel şey gibi değil mi?
- ne?
+ sular da akmıyo amına koim
- o tabak bitecek !
+ bunu söylerken kastettiğiniz realistik ve samimi bir bütünlük ifadesi mi yoksa sert bir tavırla soğuk soğuk sunulan bir gözdağı mı?
- bittiyse hemen odana çık cezalısın !
+ odana çık ne ya? adanalıyız biz, masaçusets mi burası..
- o tabak bitecek fuat !
+ bardak lan bu, kapuskayı bardağa koymuşssun
- aa hassiktir
+ kırdın di mı gene bütün tabakları sakar karı
- tartıştık biraz.
- o tabak bitecek ali !
+ sanane amına koim, anam babam mısın?
- abi bi an öyle sıcak bi aile ortamı olsun diye.. pardon..
+ özledin mi lan yoksa?
- çook be abi..
+ tamam bu lokma artvindeki kızkardeşin için o zaman
- eyw gözümsün.. niye bacım lan?
-o tabak bitecek..
-doydum anne ya kusayım mı yani?
-sevmedin di mi?
-ya ne alakası var,çok yedim diyorum,kusucam biraz daha yersem
-sevmedin sen,ben anladım..bi daha yamek yaparsam sana
-aman be!! tamam getir..tencereyi getir
-
rahmetli dedemin "atarım gözünün üstüne bir tokat ağlaya ağlaya evine gidersin" (yemek bitmezse durumu için yapılan tehdit) şeklinde telaffuz ettiği durum. ruhu şad olsun.
tabaktaki şey her neyse öbür dünyada bizi kovalayacak diye düşünenlerin korku içinde uydukları emir. kendi adıma hamsiler tarafından kovalanmayı gururuma yediremem. ama iş çorbaya gelince korkacak bir şey yok. beni yakalayana kadar zaten cennetin yemyeşil çimleri yutacaktır çorbayı.
işkembe çorbası hariç.
+o tabak bitecek osman!
-mesaim bitti şefim, ne tabağı hala?
+ben anlamam, hafta sonu da vardiya yazıyorum sana.
-senin gibi şefin mn ırzn..
+birşey mi dedin?
-tabi şefim, hayhay şefim...
anne , anneanne ve benzeri konumdaki insanların yanında velet olma gibi bahtsız bedevilikle ntelendirilebilecek bir konumdaysanız duyacağınız muhtemel söz . özellikle sebze yemekleri yenirken yapılan bu otoriter tutum yeterince inandırıcı gelmezse velet kardeşimizin ağlama vs güzel duygu sömürüleriyle durumdan yırtmasıyla da sonuçlanabilir