görseller
o alquimistao alquimista
o alquimistao alquimista
belki ilginizi çeker
  1. · simyacı
  2. · itü sözlük
  3. · sabaha kadar kitap okumak
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  3. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  4. · zongul ducks
  5. · boylumlama
  6. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  7. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  8. · pwned
  9. · conan o brien

o alquimista  

1. paulo coelho'nun şöhretini yaratan kitabının adı.
    (azwepsa, 17.11.2005 16:45)
  2. türkiye'de "simyacı" adı ile yayınlanmıştır.
    (azwepsa, 17.11.2005 17:03)
  3. paulo coelho'nun türkiye'de can yayınlarından çıkan müthiş romanı.
    http://www.canyayinlari.com/...
    (semekkes, 08.04.2006 16:04)
  4. paulo coelho'nun bir kitabının adı.gözüm kapalı tavsiye edeceğim çok güzel bir kitap.eğer hayatımızda birçok işaretin olduğunu düşünüyorsanız ve gerçek zenginliği merak ediyorsanız mutlaka okuyun bence...
    (ubi, 08.04.2006 19:22 ~ 19:23)
  5. ''eğer bir şey istersen tüm evren o düşün gerçek olması için işbirliği yapar.''

bu felsefeyi aşılayan, içine alıp sürükleyen, bitirmeden bırakması zor kitaplardan simyacı.
    hatta paulo coelho'yu paulo coelho yapan kitaptır diyeyim de ne kadar güzel olduğu anlaşılsın.

kahramanımız endülüslü çoban bir gün bir rüya görür. bu rüyayı yorumlayan çingene ona kendisini mısır'da piramitlerde bekleyen hazineden söz eder. çobanımız başta bunu pek kaale almaz.''ya de get işine deli misin divane misin?hasbinallah, hazineymiş.'' umursamazcılığındayken bir yaşlı kahin kral'la karşılaşır ve hayatı değişir. artık o, bu kralın nasihatleri ışığında kendi kişisel menkıbesinin peşinde koşacaktır. bu uğurda çölleri aşmaya razıdır.

yolculuğu sırasında bir hırsızlığa maruz kalır. sonra bir billuriye dükkanında çalışarak orayı ihya eder ve kazandığıyla yoluna devam eder. yolda hayatını simyaya adamış ve tek gayesi simyacıyı bulmak olan bir ingilizle karşılaşır, yol arkadaşı olurlar. yolda bir vahada duraklarlar. çobanımız burada hayatının kadınını bulur. ''yemişim hazineyi, altını. hayatımın kadınını buldum. burada kalacağım.'' diye geçirmektedir aklından. fakat bu aşık olduğu kadın yani fatıma o kadar yüce soyludur ki ona hayalinin peşinde koşmasını, aşık olmanın insanın hedefine koşmasına engel olmaması gerektiğini, bir çöl kadını olarak erkeğini beklemenin kendisi için zor olmayacağını söyler.

ingiliz'in aradığı simyacı aslında bu mola verdikleri vahanın içindedir. fakat onunla önce çobanımız tanışır. ingilizin yemesi gereken bir fırın ekmek daha vardır onla tanışmak için.

simyacı, çobanımıza hazineyi bulmasında çok yardımcı olur.
    çoban abimiz tam hazinenin artık bulunduğuna emin olduğu yere gelmiştir ki aslında herşeyin başladığı noktada olduğunu idrak eder. kitap da zaten bu sonuyla ''vuuvvvv''dedirtir, etkiler.
    (muhabirkedi, 03.04.2007 07:58 ~ 07.04.2007 23:19)
  6. paulo coelho'nun tüm dünyada yüzlerce dile çevrilmiş ve baya bir satmış romanının adı. hikayesini mevlana'nın mesnevi'sinden aldığına dair yorumlar yapılmıştır. kendisinin de kabul ettiği yönünde söylentiler mevcuttur. bunun yanı sıra kitapta bir arayış yolculuğu anlatılır. baş kahraman gördüğü bir rüyanın tesiriyle oradan oraya yol almaktadır. okuyalı baya bir oldu fakat hala zihnimde kalan bir cümle: "daha kalın kitaplar okumalıyım, daha iyi yastık olurlar" (buna benzer bir cümleydi...)
    hoş kitaptır, incedir, vakit geçirir, güzel ilhama kapılar açar...
    (şiirbaz, 29.05.2007 14:36)
  7. sonunda dumur edip, bir de hayat boyu yararlı olacak bir mesaj veren güzel kitap.okullarda mutlaka okutulması gereken kitaplardan.
    (pupa, 04.07.2007 14:21)
  8. "dur sana nasıl yaşanır bi gösteriyim!" temalı popüler kitapların öncülerinden olmuş, yazarına bolca para kazandırmış, kendince edebi (!) yaşam kılavuzu. sonra baktılar bu işte para var, aklına esen adam simyacı türevi kitaplar yazdılar. yok "ferrasini satan bilge", yok "porschesini cilalayan ibne"... ama suç bizde arkadaş! basıyoruz parayı, üstüne bir de " ay nurican bi oku hayatın değişicek..... valla!" diye kitabın reklamını yapıyoruz. artık, " inanılmaz anlamlar çıkardım, sen çıkaramıyosan hayvansın yane!" diye hava mı atmaya çalışıyoruz, "bana girdi 10,5 ytl al sana da girsin" diye intikam mı alıyoruz anlayamadım valla. ya da ben hakkaten hayvanım yanee!!
    (kayıp kayık, 29.08.2007 18:28)
  9. best seller olmasından dolayı bir çok kişinin burun kıvırmasına rağmen, içinde anlatılan hikayeden çok daha fazlasını bulunduran kitap.simyacı ve kitabın asıl kahramanı olan çoban arasındaki konuşmalar özellikle etkileyicidir.akılda kalan diğer bir söz;
    "bir şey bir kez gerçekleşiyorsa ikinciye olmaz, ama ikinci defa da oluyorsa muhakkak üçüncüsüde gelir"
    (magicpie, 02.01.2008 11:53 ~ 11:54)
  10. türkiye'deki okumama hobisinin bir sonucu olarak, "en çok sevdiğin kitap nedir?" sorusu karşısında en sık rastlanan cevap oldu. son yıllarda bu neticeyi, 'ferrarisini satan sonradan dönme hödük' ve bir de tabii, 'da vinci keşmekeşi' zorlamış bulunmakta.
    (geber marla singer, 14.01.2008 06:34)
  11. tipik amerikan filmleri tadında garip bi felsefe kitabımsısıdır.
    belki çeviridendir emin değilim ama dili de çok sadedir. bu kadar popüler oluşunun sebebini de bir türlü anlayamamışızdır.
    (leighcheri, 20.06.2008 23:18)
  12. yalan dolan dolu kitaptır.
    işe yaramayandır.
    kandırandır.
    çok satanların okunmaması gerektiğine güzel bir örnektir.
    içinde geçen sadece bir cümleyi destekliyorum:

"insan sevince nesneler daha çok anlam kazanıyor."
    (natalya casta, 20.07.2008 22:07)
  13. laurence fishburne'ün yönetmenliğinde çevrilmekte olan, aynı adlı çok satan paulo coelho romanı uyarlaması. başrolde yine laurence fishburne var. 2009 yılı içerisinde gösterilmesi planlanıyor.
    (ne içersen iç su iç, 04.12.2008 16:34)
  14. 'yazgına nasıl egemen olacaksın?', 'mutluluğu nasıl kuracaksın?' sorularına yanıt arayan bir 'nasihatlame'ymiş.

bence ise bildiğin masal. okurken 'vay be, vay be' diyerek gaza geliyorsun da son sayfasını çevirdiğinde hayatına kaldığı yerden devam ediyorsun mecburen. tipik bir masal işte. ama sen gerçeksin; kişisel menkıben yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek ve hayatını idame ettirecek kadar para kazanmak kadar basit. çoğu bunu bile gerçekleştiremeyip açlıktan ölüyor. dünya onların kişisel menkıbesinin 'aç kalmamak' olduğunu umursamıyor.

hayır, çobanın rüzgara dönüşmesi dahil çoğu şeyi simgelerle anlatmıştır bunları basite indirgeyip hayatıma adapte edeyim diyorum ama hayattan gerçek kesitler de çok kitapta, bu yüzden acayip inandırıcı zaten.. çöl kadını beklermiş, adam gidermiş ama bir gün gelirmiş falan. gerçek hayatta o seni aynı hafta unutur, sen de onu zamanla unutursun. "hafızayı beşer nisyan ile malüldür" diye bir laf bile icat edilmiş zamanında, o derece.

fazla ciddiye alıp da kafa yormamak lazımdır belki, 'masal işte' diyip geçeceksin.. yok, her defasında okumayacağım böyle şeyler deyip yine dayanamayıp okuyorum, o çok sinir bozucu.

bir de ferrari'sini satan bilge vardı di mi. akıllı adam, çok yakıyor tabi.
    (çoğunlukla zararsız, 14.03.2009 12:22)
  15. "çölü anlamaya bile ihtiyacın yok: bir tek kum tanesini seyretmen yeter; o zaman evrenin bütün harikalarını göreceksin.."

"var olan bu dünya, bundan daha mükemmel bir dünyanın var olduğunun güvencesidir. tanrı bu dünyayı, insanlar, görülen nesneler aracılığıyla manevi öğretileri ile bilgisinin mucizelerini anlayabilsinler diye yarattı.."

"belki de tanrı çölü insanlar hurma ağaçlarını görünce sevinsinler diye yarattı.."

"düşümü gerçekleştirmekten korkuyorum, çünkü o zaman yaşamak için sebebim kalmayacak.."

"evren herkesin anlayacağı bir dilde varolmuştur, ama insanlar unutmuştur bu dili.."

"her şey bir tek ve aynı şeydir.."

"ister hayatımız ister ekin tarlalarımız olsun, sahip olduğumuz şeyi yitirmekten korkarız. ama hayat hikayemizle dünya tarihinin aynı el tarafından yazılmış olduğunu anladığımız zaman, bunu anlar anlamaz bu korku uçup gider.."
    (benden sonra mutluluk, 05.04.2009 02:20)
  16. güzel kurgu, güzel ve sade anlatım; kötü felsefe.

bir şeyi gerçekleştirmek istediğinizde evrendeki her şeyin amacınıza ulaşmanız için birlik olduğunu öğütlüyor. tıpkı kişisel gelişim kitapları gibi, tıpkı the secret gibi. sen istedikten sonra her şey olur; arzu etmen yeterlidir -kusura bakmasınlar, alaaddin'in sihirli lambasına sahip değiliz.

simyacı, vecizeleri ciddiye alındığında insanı özne olmak, düşünmek ve direnmek zahmetinden alı koyabilecek bir safsatalar manzumesidir. yalnızca masalsı, gizemli bir kurgu olarak, "zevkine" okunacak bir fantastik kurgu olarak telakki edildiğindeyse iyi bir kitaptır.

paulo coelho'dan ancak bir gizemcilik ve tevekkül öğretisi beklenebilirdi zaten. o ki gençliğinde hippi olmuş, kendi söylediğine göre "her aşırılığı yaşamış", ama sonradan dindar kesilmiş birisidir.

gençlere ise "aman yavrum ben gençlikte yanlışlıklar yaptım; siz etmeyin" buyurur.

bu bağlamda (bkz: ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz)

masa çok şık, servis güzel, sürpriz fena değil ama yemekler olmamış. on üzerinden dört puan.
    (katip, 24.08.2009 00:32 ~ 00:35)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil