"
avanak avni", "
utanmaz adam" gibi belleklerimizde yer etmiş karakterlerin yaratıcısı; "
gırgır" gibi 500 000 satış rakamına ulaşmış bir mizah dergisinin kurucusu, büyük mizahçı oğuz aral... tiyatro adamı, pantomim sanatçısı ve öğretmeni... bağlama ustası, yazar, senarist, grafiker, çizgi film yaratıcısı, ticaret dehası... seramik ve ebru ustası, ressam, aşçı... darbe günlerinin direnişçi aydını, avrupa'yı anadolu mizahıyla tanıştıran harbi adam oğuz aral...
oğuz aral'ın hayat hikayesini anlatan bir kitap çıktı, oğuz aral bildiğiniz gibi efsane gırgır ile özdeşleşmiş büyük bir mizah yazarı-çizeri...
kitapta
sezen aksu'yla ilgili anılar da var, "oğuz sezen'i çok severdi, kimsenin evine gitmezdi ama, aniden telefon açar sezen'e giderdi. içkiyi de sevmezdi ama, sezen'in evine gidip de içmemek mümkün mü? boğaza karşı... oğuz içerdi içerdi bir şey olmazdı, ama sezen üç gün yataklara düşerdi, kendi deyimiyle kara delik gibi olurdu."
sezen, oğuz aral hakkında şöyle diyor, "her s.çtığımda beni toparlayan ağabeyim o."
sezen, izmir'den kalkıp istanbul'a geldiğinde oğuz aral'la buluşuyor, oğuz aral da diyor ki, "hayranlık gelip geçici, ününü kaybedersin yapmacık olursan. kendini kaptırma."
sezen de buna karşılık yıllar sonra şöyle diyor: "şöhretin ne olduğu bilgisi bana erken yaşlarımda verildi."
oğuz aral bir gün sezen'i yanına çağırıyor, "sen mizah yazacaksın" diyor ve laklak yazıları bu şekilde doğuyor, sezen üç yıl aralıksız yazıyor, oğuz aral'ın söylediğine göre, "turne ve konserler sebebiyle üç ya da dört yazıyı gani müjde yazdı, ama gerisi sezen'indi, dedim ki sen beni bile güldürüyorsun, acayip komik bir kadınsın, yazmalısın."
yine bir gün avni çizgi film oluyor. (avni, oğuz aral'ın efsanevi karakteri.) her şey yapılıyor, oğuz aral yine sezen'i çağırıyor, diyor ki, "avni'yi çizgi film yaptık." sezen çok seviniyor, oğuz aral ekliyor, "bunu sen seslendireceksin." sezen şaşırıyor, "ama olur mu, o erkek hem, ben nasıl yaparım?" oğuz aral diretiyor, "hayır, sen seslendireceksin, itiraz istemiyorum." sezen mecbur kabul ediyor, giriyor çizgi filmi seslendirmeye, konu şu, avni pisuvarda işerken yandaki çocuğa bakıyor ve ağlıyor vuaaaa diye, sezen bunu çok güzel yapıyor. oğuz aral'ı kaybettiğimizde sezen diyor ki, "böyle anı olacağını hiç tahmin etmiyordum."
"oğuz aral her şeyi yapardı. hatta her şeyi güzel yapan adamdı."
müjdat gezen
"insan sarrafıydı. sizinle yarım saat konuşsa kaderinizi okuyabilir, hatta değiştirebilirdi. hiç bilmediğiniz, gizli kalmış yanlarınızı karikatür denilen araçla nasıl ortaya çıkrarabileceğinizi şıp diye gösterirdi."
metin üstündağ