belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  3. · kemal kılıçdaroğlu
  4. · boylumlama
  5. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  6. · aklidengegorecelibikavramdir
  7. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  8. · tegro
  9. · dea

nutuk u okumamış türk  

1. mustafa kemal atatürk'ün ünlü eseri, türkiyenin kurtuluş destanını anlatan nutuku okumamış, ondan bihaber olan ve çok şey kaçıran türk insanıdır. şanlı tarihinin en gözde parçasından yoksundur. okumadığı içinde atatürk'ün değerlerini anlayamıcak olan ve onları koruyamıyacak olan bireydir.
    (stay away, 20.04.2007 12:16 ~ 14:21)
  2. yurtdışında doğup büyümüş bir birey için olasılığı yüksek bir durumdur. türklük nutuk'u okumakla alakalı değildir kanımca.
    nutuk'u oku ama bi bok yapma, sonra da gel türküm de.
    (bkz: sen öyle san)
    (drummy, 20.04.2007 17:16 ~ 22.11.2007 20:54)
  3. nutuk'un en büyük özelliği yakın tarihimizi yazan adamın kendi ağzından tarihin anlatıldığı bir kitap olmasıdır. bunu okumamış "türk insanı" yakın tarih ile ilgili çok değerli bir kaynağı henüz incelememiş olandır. okumak insanın sadece yakın tarihe ilgisi ile alakalıdır. atatürk'ün devrimleri ile ilgili bilgilenmek için en önemli kaynak olsa da tek kaynak zaten değildir.

ayrıca bunun bir boy irisi de:

şu çılgın türkler'i okumamış türk insanıdır.
    (azwepsa, 20.04.2007 17:18 ~ 17:25)
  4. günah değildir ancak.. yazıktır..

adamlar üşenmemiş, çalışmış, türkiye bir müstemleke memleketi haline gelmesin diye hayatlarını ortaya koymuş ve bir devrim yapmış... sonunda bir "nutuk" yazılmış.

okumak dinen farz değildir ancak,
    bağımsızlığımızı bize hediye eden atalarımıza, boynumuzun borcudur.
    (atlantis, 20.04.2007 17:54)
  5. hangi şartlarla bu ülkenin kurtarıldığını,hangi zorluklarla karşılaşıldığını,bu mücadelenin sadece düşmanla değil başka hangi güçlere karşı yapıldığının farkında olmayan boş konuşup boş bakan türk insancıklarının oluşturduğu acı ama gerçek nüfusun yarısından fazlası kadar olan kısımdır.

mustafa kemal atatürk'ün en büyük eserim dediği cumhuriyeti nasıl kurup nasıl uğruna savaştığını kendi ağzından anlattığı,biz gençlere tarihte olan bitenleri okuyun anlayın ki ileride bu durumlara düşüldüğünde nasıl davranmamız gerektiğini anlatan klavuz niteliğinde gerçek bir destan.

ama türk insanı çok sevdiği önderine nasıl saygı duyuyor peki?bildiniz onun yerine faşist bir lavuğun yazdığı kitabı en çok satın alınanlar listesine birinci sıraya yerleştirerek.bir de savunmaları var bu kitapla ilgili.yok efendim şöyle felsefi yönü varmış yok doktrinini şu yönden anlatıyomuş.lan sanki adam bilmem kaç milyon kişiyi katletmedi.a.k adam evrenin sırrını açıklasa nolcak kitapta.

ayrıca hangi eve gittiğinizde nutuk'u gördünüz kitap raflarında.benim en çok gördüğüm kitap şu çılgın türkler'di.hayır kitaba değil benim lafım okunsundur beğenilsindir.ancak o kitabın nutuk'un yazdıklarından ne farkı vardır ki.sadece atatürk demogoji yapmamış milletin göz yaşlarından nemalanmak istememiştir.

son olarak amacım msn avatarına boynu bükük gül koymak,siyah kurdele takarak teröre lanette bulunmak gibi bilgisayar başından atıp tutmak değildir.ama şu günlerde türk gençliğinin içine girdiği bataktan çıkması için bu eserden kendine pay çıkarması gerekmektedir diye düşündüğümü belirtirim.
    (jugador, 08.12.2007 16:29)
  6. (bkz: benim lan bu)

nutuk türklüğün manifestosu değildir. türklük dediğiniz kavram 80 yıllık cumhuriyetten ibaret de değildir. türklüğün şartları diye kitap da henüz icat edilmemiştir. herkes kağıt üstünde de olsa düşünce ve vicdan özgürlüğüne sahiptir. o yüzdendir ki nutuk'u okumadı diye kimseyi yeremez, toplum içinde tu kaka ilan edemeyiz.
    (maslow, 08.12.2007 16:43)
  7. okuma yazma bilmeyen insandır.
    (gaza gelin çorbası, 08.12.2007 16:50 ~ 16:53)
  8. okumayanın memleket meselelerinde saçmalama kapasitesini zorladığı, okuyanın aynı cümleleri sarfetmekte güçlük çektiği; olur da sarfederse memleketin ağzına sıçma yarışmasında önde gelen yarışmacılardan olacağı kesindir. kelamın özü eksik insandır.
    (zagnem, 08.12.2007 17:30)
  9. nutuk'u okumamış türk insanı umut vaadeder. nutuk'u okuyacak türk insanı olabilir. ya da nutuk'tan haberi bile olmadan büyük işler başarabilir.

nutuk'u anlamamış türk insanıdır asıl tehlikeli olan. ve çevremizde nutuk'u okudum nutukları atarken nutuk'tan zerre anlamamış nutku tutuk türk insanı çoktur.
    (harbegidensarısaçlıçocuk, 08.12.2007 17:48)
  10. kemalistya da atatürkçülere göre (tam olarak bilemiyorum başka tanımlamaları var mı), kuranokumamış müslüman, tevratgörmemiş musevi, incilbilmeyen hristiyan, kedikesmemiş satanist, budayı sokakta görse tanımaz budist, pekmeze eklenmemiş tahin, aslısına kavuşamamış keremdir. gayrısını bilemem gayrı.
    (galiba, 10.10.2008 04:07)
  11. eğer insanımızı nutuk odaklı bir şekilde kategorize edecek olursak uzak ara ezici çoğunluğu oluşturacak gruptur. zira yurdum insanının içinde okuma hevesi, kitap sevgisi, öğrenme heyecana her zaman minimal limitlerde kalmıştır.
    (favorius, 10.10.2008 10:45)
  12. herkes istediği görüşe inanmakta serbesttir. ama atatürk'ü anlamayıp da onu eleştiren zihniyet kadar tehlikeli olan bir zihniyetse, atatürk'ü anlamayıp buna rağmen onu destekleyen zihniyettir.
    milliyetçilikle zerre alakam yok, ama atatürk'ü anlayabilmek uğruna, adamın yaptıklarını aracısız kendisinden öğrenebilmek için okudum nutuk'u. ve bir kez daha hayran oldum kendisine. normal bir insanın yapabileceklerinin çok ötesinde şeyler yapmış, normal bir insanın hayal edebileceklerinin çok ötesinde şeyler yapmış.
    ama şimdi bu kitabı okumadan atatürkçü kesilen, seçimlerde adayının soyadını bile bilmeden chp adaylarına oy veren, tayyip güncel olarak kimse sataşırsa gidip facebook'ta o kişinin fan'ı olan, zaman gazetesinde yazan herkese küfürler edip cumhuriyet gazetesindeki herkesi kahraman ilan eden(bu gazeteler hakkında bir görüş bildirmiyorum bu giride, bu gazetelerin nitelikleri zaten ortada ama sen tutup da ilhan selçuk'un adını ergenekon ile öğrendiysen sana diyecek sözüm yok.) ve tüm bunları atatürk hakkında hiçbir şey bilmeden yapan adam, gelip de beni "anarşist vatan haini" diye yaftalayabiliyor.
    ulan aç bi oku, sabah akşam akp de akp diye bağırıp duruyorsun. akp'li değilsin, bu olumlu, peki kendini ne olarak görüyorsun? atatürkçü.
    atatürk ne yazmış? nutuk.
    okudun mu? hayır.
    siktir git o zaman, sen devam et türkiye'nin sanal ordusunda pkk'lılara küfretmeye.
    (slethron, 21.04.2009 21:55)
  13. okunması gerektiği görüşüne sonuna kadar katılmaktayım lakin muhalaefet olmam gereken bir noktaya da değinmeden edemeyeceğim.gençliğe hitabeyi okur gibi okuyan atatürkçü gençlik ve kuranı arapça okuyan aneannem(hayır açıklamasını bil de yine oku).. lütfen hissetmedikten, anlamaya çalışmadıktan, kendi dünyandan bakamadıktan sonra bir görev, misyon kabul edip okumayın.
    ey türk gençliği bu miras bıraktığım hitabeyi iyi ezberleyin ha..(!!..)
    muhtaç olduğun kudret diyorum, fakru zaruret diyorum...üstelik de türkçe
    nutuku okumayı vazife bilen ey atatürkçü gençliği, kasma kendini.okumak için okuma rezil olursun.ders kitabı değil o arkadaşım.
    atatürkçü olmayan gençlik, kuranı okumadan dini sorgulayan sosyalisti eleştiren dindar kardeşim önce bi oku da neyin karşısında olduğunu bil.dosyayı okumadan savunmaya geçme avukat arkadaşım.sen de rezil olursun.

nutuk insanı vezir de eder rezil de..nokta
    (nisanart, 21.04.2009 23:08)
  14. pek çok türk'tür..
    (malkoçoğlu, 21.04.2009 23:12)
  15. nutuk okuduktan sonra beynine fosfor dolacak ve chp'ye oy verecek türk'tür...

(bkz: tatlı lan)
    (tatar, 21.04.2009 23:17)
  16. pragmatik tarihten pek hoşlanmayan türk olabilir.
    (taqıntı, 21.04.2009 23:17)
  17. (bkz: @3332074)
    (calm of desolation, 21.04.2009 23:22)
  18. sıradan türkiye vatandaşıdır.
    kitap okumamakla övünen türkiye vatandaşıdır.
    "aman, nasıl olsa filmini yaparlar" inancındaki türkiye vatandaşıdır.

ya da "o okunmaz, bu okunmaz; kafan karışır" diyen adamlardan etkilenip kitaplara tövbe etmiş türkiye vatandaşıdır

kitap okumanın öneminden bahsetmeden "okumadıysan siktir git" denilen türkiye vatandaşıdır.

belki de haklısın. ancak ne verdin ki, ne istiyorsun.

(bkz: okuduğumuzu anladık mı)
    (diabetik nöropati, 21.04.2009 23:33 ~ 23:35)
  19. nutuk'un dili oldukça ağır ve osmanlıca pek çok kelime barındırıyor,ayrıca orjinal baskısı olmazsa yan sanayisiyle idare etmek istemiyorum diyenler için alternatifi şevket süreyya aydemir'in tek adam isimli 3 ciltlik eserini tavsiye edebileceğim eser.. zira 1881'den 1938'e ölümüne değin mustafa kemal atatürk'ün tüm mücadelesini en yakın silah arkadaşlarının bizzat kaleme aldığı eserleri ve anılarından yararlanarak ve kendi gözlemlerinden bilgiler aktararak türk devrimini ve mustafa kemal atatürk'ün kişiliğini yansıtabilmeyi başarabilmiş bir eserdir..
    kurtuluş hareketinin lideri ve nihayetinde atatürk olmaya nasıl kararlılıkla yürüdüğünü somut verilerle anlatan aynı zamanda atatürk'ün kendi demeçlerinden de sıkça alıntı yapan bu eserin nacizane alıntı yapacağım şu satırları dahi bu eserin kıymeti için sözlükçülere fikir versin..

atatürk'ün izmir iktisat kongresindeki açılış konuşmasından..

"osmanlı devleti, hakikatte ve fiilen istiklalden mahrum bir hale gelmişti.. bir devlet ki,kendi tebasında koyduğu vergiyi gayrimüslimlere koyamaz; gümrük muamelelerini,gümrük resim ve vergilerini memleketin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten men edilmiştir; bir devlet ki ,fazla olarak yabancılar üzerinde bir yargı hakkını uygulamaktan mehrumdur; böyle bir devlete müstakil denilemez.
    hulasa osmanlı devleti istiklalini çoktan kaybetmişti.osmanlı ülkesi yabancıların sömürgesinden başka bir şey değildi.
    zaten ve fiilen çoktan beri istiklalinden mahrum edilmiş olan osmanlı devleti,harp sonrasında düşmanların da vatana saldırmaları üzerine tamamen çöküp gitmişti..."
    tek adam cilt ııı. sayfa 326
    (malkoçoğlu, 21.04.2009 23:40)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil