görseller
nuri bilge ceylannuri bilge ceylan
nuri bilge ceylannuri bilge ceylan
belki ilginizi çeker
  1. · fırat tanış
  2. · uzak
  3. · ebru ceylan
  4. · sanat filmi yönetmenleri
  5. · ebru ceylan
  6. · tüm zamanların en iyi 10 türk filmi
  7. · üç maymun
  8. · tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkem
  9. · oray eğin
  10. · shu qi
gündem
  1. · boylumlama
  2. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  3. · onur öymen
  4. · annenin gençlik fotoğrafları
  5. · geniş aile
  6. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  7. · domuz gribi
  8. · arat dink
  9. · john rzeznik

nuri bilge ceylan  

sayfa  / 5
  1. uzak filmi ile cannes da ödül almış medar i iftihar yönetmen
    (enip iqi, 28.03.2004 20:48)
  2. filmleri bayağı bir durudur, aksiyondan yorulmuş beyinlere iyi gelicektir.
    (invisibleruh, 28.03.2004 20:52)
  3. filmlerinde kendi akrabalarını ve arkadaşlarını oynatan başarılı yönetmen.
    (excalibur, 14.09.2004 20:52)
  4. filmlerinde tarkovsky,mizogouchi,ozu etkileri oldukça açık bir yönetmendir nuri bilge ceylan ancak özgün bir hikaye anlayışıyla bu hayranlık ve esin karışınca ortaya tıpkı wong kar wai nin wkw imzası gibi bir imza çıkıyor bana kalırsa o da nbc elbetteki.

cehov un öykü anlayışını belkide yıllardır sinemada minimalist akım içinde doğru düzgün yansıtılamadığı düşünülürse bence nuri bilge ceylan nın adı daha uzun yıllar duyulacak ve yalnızca türk sinema tarihinde değil dünya sinema tarihinde adı saygıyla anılan biri olacaktır nuri bilge ceylan.

not:şu sıralar iklimler isimli filmini bitirmiş olan nuri bilge ceylanın bu filminde neler yaptığını sabırsızlıkla bekliyorum.
    (lapsus, 01.07.2005 16:22)
  5. (bkz: koza)
    (bkz: kasaba)
    (bkz: mayıs sıkıntısı)
    (bkz: uzak)
    (lapsus, 01.07.2005 17:51)
  6. uzak isimli eseri sevilesi, ödüllere boğulası şahıs. biçimin anlatılmak istenenin de önüne geçtiği, bize "hayat ayrıntılarla güzeldir" dedirten yönetmen. ayrıca, filmlerinde, bir kıssadan hisse isteyenlerin nasreddin hoca fıkralarına bakmasının daha doğru olacağı kişi.
    (cerceve, 29.09.2005 13:13)
  7. hep cehov dediler, ben biraz beckett gördüm kendilerinde.
    (organometallic complex, 02.05.2006 21:33)
  8. son filmiiklimler'in 59. cannes film festivalinde uluslararası film eleştirmenleri birliği tarafından festivalin en iyi filmi seçildiği yönetmen.
    (mosquito hunter, 28.05.2006 00:29 ~ 00:30)
  9. son filmi iklimler'in fragmanını izlemem yetmiştir. yine görüntülerine hayran bırakıp derin bir meraka sürüklemiştir. boş birşey çıkmayacağı allahın emridir.
    (zaht, 28.05.2006 00:54)
  10. çok başarılı bir fotoğrafçıdır aynı zamanda.
    (easy company, 11.12.2006 04:56)
  11. himalayalara kadar tırmanmış eski bir dağcıdır...
    (seanpenn, 13.01.2007 00:00)
  12. susuz yaz, sevmek zamanı gibi dünya çapında eserlere imza atmış metin erksan'ın, gelin düğün diyet üçlemesiyle sinema kuramına katkı sağlamış ömer lütfi akad'ın, umut filmiyle bisiklet hırsızlarıtadı yakalamış yılmaz güney'in, aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni, eşkıya, muhsin beygibi başyapıtlar yaratmış yavuz turgul'un bulunduğu bir sinemada nasıl olup da "yönetmen" hele hele "en iyi yönetmen" denilebildiğine hayret ettiğim şahıs.

kabul ediyorum, nbc mükemmel bir fotoğrafçı, ama yönetmenliğine gelince, kişisellik başlığı altında kolaycı ve taklitçi çok ucuz bir sinemacı, hepsi bu.

"aman ne kadar farklıyım" "ne kadar entelektüelim" "tanrım kimsenin katlanamadığı filmleri izleyebiliyorum" demek isteyenler can havliyle sarıldı bu adama, ve avrupa sineması, yıllardır aradığı "sinemacı olabilmek için türkiyeyi karalamaya hazır adam"ını bulmuş oldu, onu haketmediği ödüllere boğdu.

atıf yılmaz'a yurt dışında film yapması için "türkiye aleyhine konuşma" şartının öne sürüldüğünü, yukarıda umut filmini övdüğüm yılmaz güney'in anca türkiye'nin acı yönünü anlatan filmi "yol"la altın palmiye kazanabildiğini, yaşar kemal gibi bir devimiz varken ancak soykırım iddiasıyla ön plana çıkan "güdük yazar" orhan pamuk'a nobel ödülü verildiğini göz ardı eden bu kimseler, 2006 cannes film festivali'nin favorisi olarak gösterilen nuri bilge ceylan'ın "türkiye'yi eleştiren filmler yapacak mısınız?" sorusuna verdiği "ben siyaset yapmıyorum" cevabıyla festivali boş geçmesini ve ödülün kendi ülkesinin karanlık yüzünü gösteren ken loach'a verilmesini de "tesadüf" olarak nitelendirecektir.

nuri bilge ceylan'ın övülecek yanları yok mudur, vardır. büyük imkansızlıklar içinde olduğu dönemde sinema yapması, görüntü kalitesi ve özellikle ödül için türkiye aleyhine konuşmaması takdire şayandır, ama bu kişiye sahip olmadığı özellikler atfetmek de en başta kendisine sonra türk sinemasına büyük haksızlıktır.

velhasıl nuri bilge ceylan, avrupa'nın sinema dalında yaratmaya çalıştığı bir "orhan pamuk" vakasıdır, ve şahsen en büyük tesellim, kendisinin henüz bu oyuna alet olmamasıdır.
    (haşmet asilkan, 13.01.2007 00:17)
  13. kimilerince entel sinemacı, kimilerince masa arkadaşlarına, hava için çekilen, kıçık kırık, tırnak içinde sanat filmleri çektiği idda edilen yönetmendir.

bu söylemlerinin en keskinini zamanında yılmaz erdoğan yapmıştı. "senin filmini üç beş entel, benim filmlerimi milyonlar izliyor hede höde" diye nuri bilge ceylanı paparazzi polemiğine sokmak istesede başaramamıştı. unutulmamalı sinema ne kadar eğlenceli, ne kadar geniş kitlelere hitap etse de özünde bir sanattır. nuri bilge ceylanın vizontele, maskeli beşler şurda burda, hababam sınıfı fındık fıstık filmlerini çekenlerle bir derdi zaten yoktur. ben resimden bir bok anlamam ama picasso nun iyi ressam olduğuna kanaat getiririm. niyemi? sevdiğim ve taktir ettiğim sanatçılar iyi dediği için. sanat böyle bir şeydir zaten. güzel zaten hep ordadır ama, güzelin güzel olduğunu size sanat gösterir. nuri bilge ceylan sineması da biraz böyle değerlendirilmeli. sevmemek farklı şeydir. ama senin filmini üç beş adam izledi, bir bok anlaşılmıyor filmlerinden demek ezikliğin ve kompleksin daniskasıdır kanımca.

nuri bilge ceylan filmleri ve türevleri zaten o on binler izlesin diye çekilir. buda sinema sanatının bir rengi, bir koludur. maskeli beşler ıraktayıda gider ben ve milyonlar izler. ama ben demem ki nuri bilge ceylan bir bokdan anlamıyor. "bu adamı avrupa yarattı ama siyasal emellerine alet edemedi demek" lincin pratik yollarının toplumun her kademesine yavaş yavaş ezberletilmesi gibi görünüyor.

burda denilmek istenende madem filmlerinden bir şey anlaşılmıyor o zaman iyi yönetmendir. hayır , bu göreceli bir kavram mesele bu. nuri bilge ceylan ile günümüz popüler sinemasını kıyaslamak armutla elmayı toplamaktan başka bir şey değildir. nuri bilgen ceylan sineması dünyada bir ilk değildir kesinlikle. binlerce örneği olan bir sinema tarzının iyi bir temsilcisidir nuri bilge ceylan. filmleri belli, üstüne kitaplar, tezler yazılmış bir sinema tarzının çok iyi örnekleridir. "sadece ben sevdim oldu, ben sevmedim o zaman kaka" tarzı sinemasal eleştiriler maalesef hoş durmuyor. bu sinemasal tarzın ne olduğunu dahi anlamadan "ama bunun filmleri şu filmden kötü, şu filmler ne şekerdi" demek her konuda guruluk yapmaktır ki, hoş bir gözlemcilik değildir. ayrıca bunu sevmeyen bunu sevmedi (bkz: andrei tarkovsky)
    (anarsist, 13.01.2007 00:51 ~ 23.03.2007 09:17)
  14. 1959 istanbul doğumlu yönetmen.
    (yeşilçam, 16.01.2007 23:27)
  15. filmlerinde müziğe neden fazlaca yer vermediğini anlatan bir röpotajına rastlamıştım. herhangi bir heyecanlı sahnede at koşuşturmasına benzeyen * ya da duru bir sahnede sakin bir müziğin çalmasının izleyicinin duygularını yönlendirmek ve onu kandırmak olduğunu düşünmektedir. haklı mıdır? bence kısmen. filmin başarısını aşmış soundtrackler de vardır. o da ayrı bir sanattır kanımca.
    (open your heart i am coming home, 23.02.2007 19:37)
  16. türkiyede pek değeri bilinmediğini düşündüğüm türk yönetmen
    (nynas, 23.02.2007 19:47)
  17. önce boğaziçi üniversitesi elektrik-elektronik bölümünü bitirmiş ardından mimar sinan üniversitesi sinema-t.v. bölümünü bitirmiş usta fotoğrafçı ve sinemacı..filmlerindeki kamera kullanışlarına hayran olmamak mümkün değil..bir fotoğrafçı edasıyla kullanır kamerayı..kamerada çok az hareket vardır...mekanı öne çıkarır...hayran olunacak bir insandır...
    (bkz: ailecek hayranıyız)
    (fakespeare, 08.03.2007 17:32 ~ 18:49)
  18. sitesindeki fotograf bölümünü incelendiğinde fotograf sanatının üstadı olduğu anlaşılan sanatçı.ayrıca filmleri de aldıkları ödülü haketmiş filmlerdir.gerek yönetmenliği gerek senaristliği ile türk sinemasının önemli yapı taşlarından biri olmuş.
    (sindarin, 08.03.2007 21:51)
  19. kış ve yurdum insanını yapıtlarında motif ya da başrol olarak yansıtması başarısını perçinlemektedir kanımca. gerçi uzak filmini iklimleri izledikten sonra anladım ve sevdim diyebilirim cehaletimi kabul ederek.
    (betty blue, 08.03.2007 22:24 ~ 22:25)
  20. fotoğrafları bir hayli etkileyici....
    (mayakovski, 15.03.2007 22:09)
  21. (bkz: tnbc)
    (bkz: the nuri bilge ceylan)
    (ketenkele, 15.03.2007 22:18)
  22. kamerayı bize çeviren sağlam bir yerli yönetmen.
    (residuum, 22.04.2007 02:43)
  23. kendisine imdb'nin sitesinde rastlamak mevcuttur.türklüğümüzden gurur duymamızı sağlayan yönetmen.
    (sereia, 06.05.2007 17:35)
  24. eşi ebru ceylan ile mis sokakta tavla oynarken gördüğüm, filmleri kadar gerçek ve doğal insan..
    (koyukahve, 30.05.2007 23:09)
  25. robert bresson, yasujiro ozu ve andrey tarkovski den hayli etkilenen ama bunu kendi bilgi ve yorumlarıyla birleştirerek çok güzel işler ortaya çıkaran yönetmendir.
    (whoohoo, 08.06.2007 20:08)
 sayfa  / 5

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil