nur cemaatinin hiyerarşik yapısı   

adana çık aradan

1. (bkz: abi) veya (bkz: abla)
    (bkz: kardeş)
    (patheticpoet, 05.09.2007 11:46)
  2. yeterince bilgi verilmiş, ama bir de ciddî kaynaklardan alıntılayalım:

faaliyet alanı

türkiye, türk cumhuriyetleri, arnavutluk, romanya, abd, avrupa ülkeleri, orta asya ülkeleri

örgütsel yapısı

- f. gülen (lider f. gülen)
    - yeni asya (lider mehmet kutlular)
    - yeni nesil (lider mehmet birinci)
    - med zehra (lider sıddık dursun)
    - acz-ı mendi (lider müslüm gündüz)
    - şûra (lider mehmet kırkıncı)
    - yazıcı (liderler hüsrev altınbaşak - sait nuri ertürk)

yayın organları

- zaman gazetesi - yeni asya gazetesi - nubihar dergisi - sızıntı dergisi - nur the light - köprü, can, kardeş - aksiyon dergisi - samanyolu tv

(kaynak: http://www.radikal.com.tr/... )
    (ali kamber, 05.09.2007 12:25)
  3. salam politikası ile birleştirildiğinde mevzi kazanma amaçlarına hizmet eder. açık ve sert bir mücadele için değil, uzun vadeli yumuşak manevralarla mevzi kazanma için optimize edilmiş bir yapıdır.
    (recai pengül, 05.09.2007 12:40 ~ 12:41)
  4. türkiye cumhuriyetinin yönetiminde de olmasını beklediğim sistem. nur cemaati müthiş bir hız ve başarı ile büyümekte ve gelişmekte. genel olarak yurdum insanını cemaatine dahil ederek onlara bir de önemli fırsatlar sunacak kadar sistematik ve cömert davranmakta. ilginç tabiki, amacı tartışılır.
    (beatrix, 05.09.2007 14:20)
  5. derecen arttıkça x'in de artıyormuş duyduğuma göre.yurtta bir kız "xxabi"ye aşık olmuş da.
    (bkz: ne bu lan xxl gibi)
    (şimdi ben ne desem, 05.09.2007 15:00)
  6. her cemaatin ve her hiyerarşik yapının atatürk devrimleri ile yerle bir edildiği göz önünde bulundurunca, "kardeşim ne bu cemaatler, yürü bilimin peşinden" demekten insan kendini alıkoyamıyor.
    (skinhead01, 05.09.2007 15:20)
  7. başında fethullah gülen vardır. sonra kıta sorumluları, ülke abileri, sonrasında yine bir fethullah gülen. ondan sonra ev abileri derken yine bir fethullah gülen karşımıza çıkar. sanıldığı gibi bir adet fethullah gülen barındırmaz. kıta sorumluları ve ülke abileri arasında da birkaç fethullah gülen olduğu sanılıyor. periyodik tekrarlar var.
    (ördeklerindomatestabanfiyatlarınaetkisi, 05.09.2007 16:18)
  8. bir de her ne kadar hiyerarşik yapıda bir geçiş elemanı olarak görülse de abiye en yakın konumdaki öğrenci vardır. diğer öğrencilerin üstünde psikolojik baskı uygulamak için en ideal piyon budur. kolormatik gözlüklü, dershanenin genelde fem bir kurunda yer alan bu şakirt, genelde sabah namazına eyüp sultan'a gidelim önerisini getiren veya tuvalette yanınıza yanaşıp, abi ayakta bevl etmek mekruhmuş diyen şahıstır.
    (alkapon kerim, 11.09.2007 16:19)
  9. en çok ağlayandan en az ağlayana göre bir hiyerarşi vardır. halen fethullah gülen'in rekoru egale edilememiştir ki liderliğini korumaktadır. küresel ısınmanın etkilerini azaltarak gerekli nem oranını sağlayan nur cemaatiyle en içten selamlarımla ağlaşırım.
    (üşengeç adam, 11.09.2007 16:30 ~ 16:41)
  10. rütbe düzeni pantolon paçasının kısalığı ve kumaş pantolon üzerine bırakılan oduncu gömleğin karelerinin büyüklüğüne göredir. generalleri kolormatik gözlük takar. gözü bozuk olmayan generaller derecesiz ufak okuma gözlükleriyle yetinir. erlerin hepsi saçlarını ortadan ayırmak zorundadır. hepsinin benzi bembeyazdır. hatta içlerinde zenci varsa rütbe yükseldikçe onların rengi bile açılır.

"oha" nidalarıyla not: ulan bir ara michael jackson müslüman oldu diyorlardı. fethullah hoca da amerika'da. var bu işin içinde bir iş. dur bakalım.
    (eksiksizuyum, 11.09.2007 16:40)
  11. cemaatin başı fethullah gülendir, o ne derse olur.
    (tubs, 11.09.2007 16:56)
  12. birde öyle bir yapı vardır ki, uzay sorumlusunu yakında sputnik ile göndereceklerdir.
    (bkz: eksiğiniz yarraktı galiba)
    (gulersem, 11.09.2007 20:49)
  13. yapılanma hakkında az da olsa fikir vermesi açısından: şerif mardin - beddiüzzaman said nursi olayı / modern türkiye'de din ve toplumsal değişim.

ek: bunu yapmaktan zerrece hoşlanmıyorum ama bazen mecbur kalıyorum:

birisi gelip benim yukarıda yazdığım giriyi kötülemiş. eğer yazdıklarım fikirlerimi içeriyor olsaydı, bu kötüleme nazarımda zerrece anlam ifade etmezdi zira ben şahsen her zaman insanların farklı düşünmeleri ve zaman zaman kapışmaları gerektiğini savlarım; amma velakin yukarıdaki giride şahsıma ait tek bir kelime yoktur. bir referans verilmiştir. referans verilen kişiyse bu ülkenin en önemli din sosyologlarından biridir. şerif mardin hoca'nın takdir ettiğim yönü çoktur * ama kendisine katılmadığım düşünceler/savlar da mevcuttur * şerif mardin hoca'nın ideoloji konusunda yazdıklarını büyük bir zevkle okurken yukarıda referansı verilen kitabı okurken açıkcası bana afakanlar bastı. kanımca * hoca bu kitabı 'zorla'narak yazmış. hoca'nın diğer eserlerindeki o akıcıklıktan eser yok...

peki ben çok da beğenmediğim * bir kitabı neden referans olarak belirttim? çünkü bu konuda yazılan daha yetkin bir eser yok!.. cemaat içinden ya da cemaat dışından yazanlar elbette var ama her yazan sosyal bilimcinin objektif olması gerektiği gerçeğini göz ardı ediyor ne yazık ki.

burada yanlış anlaşılmaları engellemek için bir parantez açmak istiyorum: sosyal bilimci objektif olmak zorundadır ama ister istemez taraf olur; taraf olmazsa da bertaraf olur. bu konuda bir referans verip kaçıyorum: server tanilli'nin uygarlık tarihi adlı eserinin sonundaki savunması.

konuya dönecek olursam; yukarıda belirtilen giriyi kötüleyen arkadaşın benim mahlasıma bakarak bu eylemi gerçekleştirmediğini umuyorum zira mahlasım yesilcuppelipenguen olmasına rağmen ben yeşil cüppe giyen bir penguen değilim. sanırım daha fazla açıklamaya gerek yok...

yazdığım giriden daha uzun bir ek yazmak zorunda kaldım ama sorun ben de değil işbu ek'i yazdıranda...

insanca yapılacak her türlü fikir alış verişine/kapışmasına kapım sonuna kadar açık ama ön koşulum oldukça sert ve net: insanca pek insanca.
    (yesilcuppelipenguen, 11.09.2007 20:59 ~ 30.12.2007 15:06)
  14. zombiler(erkekler) ve ninjalar(kadınlar) diye ikiye ayrıllır. cemmate girmeden önce beyin çıkarıllır iyi bir yıkanır ki sonradan problem çıkmasın ondan sonra birilerine(abi abla cart curt vs.) köle ve kul olunur.
    (scurtel, 11.09.2007 21:02 ~ 21:06)
  15. evlilik sistemi ile insanı çileden çıkaran hiyeryarşik yapıdır. genelde insanların duyguları pek dikkate alınmaz. ancak abinin veya ablanın istediği kişi ile evlenmenize izin vardır. veya tam tersi, abinin veya ablanın uygun görmediği kişi ile cemaat içinden birisi bile olsa evlenmenize izin yoktur.
    eğer cemaat içi evlilik olacaksa, abi veya abla size referans olmak zorundadır. onun referansı olmadan evlilik de olmaz. kısacası bu cemaatte evlilikteki amaç insanların mutlu olması veya sünnetin yerine getirilmesi bile değil. cemaatin çıkarlarına göre evlenmenize veya bekar kalmanıza izin verilir.
    hal böyle olunca da, insana değer vermeyen cemaat başka neye değer verirse versin diyor insan.
    (easy company, 12.09.2007 12:44 ~ 12:44)
  16. türkiye'nin soğuk savaş dönemi politik vizyonunun meyvesidir kendileri. hatırlayalım komünist tehlikeyi ve yükselen sol rüzgarları. yıllarca sol görüşlü ve sosyal demokratlar sovyet tehtidi nedeniyle tırpanlandı ve sindirildi. muhafazakarlar okşandı, gözetildi. sol görüşlü örgütler - ki örgüt dendiğinde herkesin aklına yasadışı silahlı mücadele yapan gruplar gelir. malesef bu bile bir yurdum trajedisidir. örgütlenmeyi bırakın örgüt kelimesinin telafuzundan bile imtina edilir ülkemde anlayın geldiğimiz noktayı. ondan sonra siz sivil insiyatif bekleyin.

sol örgütler en masum gerekçelerle bile pankart açtıklarında şiddetle cezalandırılırken rejim aleyhtarı cemaat oluşumlarına hiç dokunulmadı. cumhuriyet değerlerini yıkmaya yeminli gençler bu cemaatlerin dersane ve yurt sarmalinde yetiştiler. bir nesil bu cematin elinde büyüdü. harem selam nedir bilmeyen anadolu insanım, akrabam dostum na-mahremden sebep elinizi sıkmaz duruma geldi. hiç olmadık arabi değerler tohumlandı, yeşerdi ve gövde verdi anadolu'ya.

anti-sovyet bu politik vizyon malesef hala devam etmektedir. malesef hala soğuk savaş döneminden kalma iç ve dış politika yürütmekteyiz. politik vizyonumuz malesef hala güncellenmemiştir.

şimdi ne olmuştur, özellikle geçmiş seçimler öncesi; yükselen irticaya karşı sosyal demokratlar mum ile aranır olmuştur. sol oluşumlara sallanan cop en nihayetinde girmesi gereken yere girmiştir. velhasıl özet şudur;

tedariksiz hacete giden domala domala taş ararmış.
    (void, 14.11.2007 01:25)