|
|
- bir devletin başka bir devlete yada onun elçisine verdigi yazili bildiri
ultimatom jr.
- müzik harfleri
- do re mi fa sol la ve siye halk arasında verilen ad
- müzik harflerine verilen ad. do re mi fa sol la si olarak 7 adettir. isimlerini bir ilahinin ilk iki kelimesinden almışlardır. önce ut re mi fa so la ti şeklinde olan bu müzik harfleri sonra bazı değişiklerle bugünkü hallerini almışlardır. bazı dillerde bu do re vb. yerine c d e f g a b harfler ile de kullanılırlar.
(aziz, 19.11.2005 02:17 ~ 07.04.2006 00:24)
- do: ut queant laxis
re: resonare fibris
mi: mira gestourm
fa: famuli tuorum
sol: solue
la: labii reatum
si: sante johannes
(bkz: guido d arrezo)
- müzik yazısı. notaların isimleri şunlardır: do, re, mi, fa, sol, la, si. bunlar bazı ülkelerde(bkz: ingiltere, almanya) alfabedeki harflerle okunur. do-c, re-d, mi-e, fa-f, sol-g, la-a, si-h, si bemol-b. bu almanyada kullanılan sistemdir.
- fransa------:do__re__mi__fa__sol_la__si
italya-------:do__re__mi__fa__sol_la__ti
kısaltma---:c___d___e___f___g___a___b
frekans(hz):262_294_330_349_392_440_495
- ilk olarak italyada çıkan ve bir rahibin, ilahinin liriklerinin ilk harflerini alarak yazmış olduğu 7 farklı sestir.
(kahnesty, 23.03.2006 19:23 ~ 25.05.2007 18:01)
- hint müziğinde ise şu isimlerle kullanılıyor:
do: sa
re: ri
mi: ga
fa: ma
sol: pa
la: dha
si: ni
do: sa
heriflerin her işi antika.
- o meşhur diyalog:
birisi: bütün şarkılarınızın birbirine benzediği söyleniyor??
serdar ortaç: topu topu 7 tane nota var, kaç farklı beste yapılabilir ki!..
sanırım kendisine 12 tane notanın olduğunu açıklamalıyız artık. belki "farklı" birkaç melodi besteler kalan 5 taneyi de kullanarak. işte isveçli bilim adamlarının keşfettiği yeni notalarla birlikte geçen haftanın talihli notalarının tam listesi sayın ortaç ;
1 - do
2 - do diyez / re bemol
3 - re
4 - re diyez / mi bemol
5 - mi
6 - fa
7 - fa diyez / sol bemol
8 - sol
9 - sol diyez / la bemol
10 - la
11 - la diyez / si bemol
12 - si
ardışık rakamlardaki notaların arasında yarım ses bulunur. si diyez, do bemol, mi diyez ve fa bemol notalarının pratikte mevcut olmamasının sebebi de si-do ve mi-fa aralıklarının hali hazırda yarım ses olmasıdır.
- a = la
b = si
c = do
d = re
e = mi
f = fa
g = sol
şeklinde, harflerle de gösterilirler. sol anahtarı'nın kökeni sol notasının karşılığı olan g harfidir.
- devletler arasındaki en basit, sıradan yazışma biçimlerinden biridir. ota, boka, uçan kuşa bile yazılır bunlar. ultimatomla karıştırılmaması icap eder. ultimatom, latince son anlamındaki ultima'dan gelir. "son sözüm budur"u bu şekilde söyler devletler.
- aralarında altın oran olan farklı frekanslardaki sesler.
- son beş yıldır piyasa şarkıcılarının bilmemekle övündükleri müzik şeysi. şöyle bir diyalogla örneklendirilebilir:
x piyasa şarkıcısı : ben nota bilmiyorum , ama eğitime karşı değilim , tabii ki eğitim almalı şarkı söyleyecek bir insan.
bunun alt mesajı: ben o kadar harikayım ki nota öğrenmeye ihtiyacım yok, bir çift uzun bacağım, silikonlu göğüslerim, alnımdan çıkıcakmışcasına gerdirilmiş kaşlarım, sponsorlarım var.
|