hava şartlarının* ve nüfusun* bazı istatistikleri ne kadar değiştirebileceğinin sonucu.
-osman abi hade kalk da soygun moygun yapak adam öldürek
-otur lan oturduğun yerde götüm donuyo zaten.
bazı ülkelerde insanın kıymetinin ne derece bilindiğinin güzel bir göstergesi. o günleri görebilmek için kaç fırın daha inşa etmemiz gerekecek kim bilir..
adamların nüfusu az, olan nüfusun yaş ortalaması da bayağı yüksek. adam doksan yaşında eline satır alıp seri katil olacak değil herhalde. hem o soğukta kim dışarı çıkıp adam öldürür.
çoğu iskandinav ülkesi vatandaşlarının hak dinlerine inanmadığı düşünüldüğünde
(kökenlerindeki barbarlıktan ötürü- norman kültürü sonuçta)
o kadar ateist nasıl oluyor da o kadar uslu durabiliyor diye düşündüren durum.
istatistiklere oynayan norveç hükümetinin cinayete kurban gitmekten korkan paranoyak vatandaşlarının içini rahat tutmak amacıyla her yıl 1 ocakta bir kişiyi öldürmesi olasıdır. hani seçimlerde bu tip bir politikayı kullanıp da iktidara bile gelebilirler. hatta durun ben gidip norveçte siyasete atılayım...
insanlara huzurun bile batmaması sebebiyle oluşmuş çok güzel bir istatistiktir. peki bu ülke bu kadar huzurlu mudur? geneli 2000 yılına ait olan bir takım önemli verilere bakmak gerekirse:
nüfus: yaklaşık 4.5 milyon (dalyan gibi de ülke,yayıl yayılabildiğine)
nüfus artış oranı: % 0.43 (yayılma hali zor bozulur bu artışla)
mülteci oranı: 2.11 mülteci / 1000 kişi (biz bizeyiz,tanıyoruz birbirimizi.gelenimiz gidenimiz hele ki kaçak gelenimiz pek az)
bebek ölüm oranı: 3.94 / 1000 bebek (hiçkimse "ben doğarken ölmüşüm" deme hakkına sahip değil,bebekleri bile daha şanslı)
ortalama hayat süresi: 78.79 yıl (dünyaya kazık çakıyoruz,kanser mi,o da ne?)
ortalama çocuk sayısı: 1.81 çocuk / 1 kadın (genelde tek çocuğuz,ilgi görüyoruz)
okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için % 100 (hepimiz kültürlüyüz,okumuş etmiş çocuklarız)
işsizlik oranı: % 3 (sabit maaşımız var,gasptan pek haz etmiyoruz bu sebeple)
sadece verilere bakmak yeterli oluyor bu ülkede vatandaşların içinde bulunduğu huzur halini anlamaya. demek ki neymiş,huzur da yeteri kadar fazla olunca pek batmıyormuş.
iskandinav ülkelerinde yaşayan insanların soğukkanlılık özelliklerinin genlerinden kaynaklandığını düşündüğüm ve az da olsa buna bağladığım durum. motor sporlarında başarılı pilotların genellikle bu ülkelerin vatandaşları olmasının da bu tespiti destekleyici yönde olduğunu düşünüyorum.