|
|
- (bkz: nokta)
(bkz: virgül)
(bkz: ünlem)
(bkz: soru işareti)
(bkz: parantez)
(bkz: kesme işareti)*
(bkz: noktalı virgül)
(bkz: iki nokta üst üste)
şeklinde sıralanabilecek topluluk.*(balta, 07.04.2006 00:08)
- ...
- mk aq ak gibi versiyonları da görülmüştür.
- iki nokta altalta mı yoksa iki nokta üstüste mi sorusunu akla getirebilecek, cümle anlamını, akışını kolaylaştırmak için yaratılmış izler(işaretler).,;:!? v.s.
- konulduktan sonra ardından boşluk bırakılması elzem olan işaretlerdir. kesme işareti, tırnak içi, parantez içi, tarihler ve saatler kuralın istisnalarıdır.
doğru örnek: yusuf'un 12.09.2007 tarihinde saat 13.00'te almış olduğu ekmekleri (ramazan pideleri de dahil olmak üzere), sütleri ve yumurtaları yerken "neden hâlâ karnım aç benim?" demesi kayıtardan çıkarılsın.
yanlış ördek: yusuf ' un 12 . 09 . 2007 tarihinde saat 13 . 00 ' te almış olduğu ekmekleri( ramazan pideleri de dahil olmak üzere ) ,sütleri ve yumurtaları yerken" neden hâlâ karnım aç benim ? "demesi kayıtardan çıkarılsın .
- icinde bulundugu cumlede bunlarin gorevleri hayati derecede buyuktur hic azimsamamak gerekir ,yani -aman canim ne gerek var. demeye gelmez soyle ki;
unlem(!) :mesela bir tepki vereceksiniz tamam konusuyosan garip gurup sesler cikararak verirsin o hissiyati ama yazili metinde bunu nasil saglicaksin ee orda imdada unlem yetisir tipide cok musaittir sanki dur orda bi der gibidir.
nokta(.) :kendisi sonlarin habercisidir bu olay burda kapanmistir demeye getirir son noktayı koymak
uc nokta(...) : ben bu isareti cok severim mesela ayriliklari bitisleri sevmeyenlerin favorisidir devam eden zaman gibidir biliriz ki arkasi vardir.
iki parantez() : buda herseyi ayrintilariyla anlatmayi seven insanlarin bir numarali ilacidir parantez icine butun butun ek bilgileri es anlamlilari sikistiriverirler.
tirmak(') : bunun tekli birde ikili kullanilan hali vardir tekli kullanilan ozel isimlerden sonraki ekleri ayirmak icin, ciftli kullanilan bir kimsenin soyledigi birseye yer vermek icin kullanilir buda bir hayli faydali isaretlerimizdendir. bakar bakmaz cumlenin yaziyi yazana degil ikinci bir kisiye ait oldugunu anlariz.
virgul(,) : belkide noktalama isaretlerinden en kritigi budur anlam farklilasmasina neden olur kuccukuk bir virgul. bunu bir ornekle acikliyorum:
-oku da, baban gibi esek olma
-oku da baban gibi, esek olma
goruldugu uzere birincisinde baban esek bari sen olma ikincisinde ise baban okumus adam olmus sende okuda adam ol esek olma anlami cikmaktadir
- kendinden önceki kelimeye yapışık olan işaretlerdir. tırnak içi ve parantez içi kuralın istisnalarıdır.
- sözlükte başlıklarda kullanılamayan sembollerdir.
- (bkz: anadın mı)
- kullanmayanlarına gıcık olduğum, boğazlarını sıkmak istediğim semboller. sesli harf kullanma özürlülerinden bile bu kadar tiksinmem. en çok da üniversite öğrencilerine seslenmek istiyorum. çanın üzerine çıkmaktan, sevgili yapmaktan daha önemlidir noktalama işaretleri. kullanın, kullandırtın.
- bir harf, bir kelime gibi, okunur.
- bir gün insan virgülü kaybetti. o zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı.
cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti…
bir başka gün ünlemi kaybetti. alçak bir sesle ve ses tonunu değiştirmeden konuşmaya başladı.
bir süre sonra soru işaretini kaybetti. soru sormaz oldu. hiçbir şey ama hiçbir şey onu ilgilendirmiyordu artık.
ne kainat, ne dünya, ne de kendi umrundaydı.
birkaç yıl sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti. davranış sebebini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.
sonlara doğru elinde yalnız tırnak işareti kaldı. kendine özgü tek bir düşüncesi yoktu…
sıra noktaya geldiğinde düşünmeyi, konuşmayı ve anlamayı unutmuş durumdaydı…
|