görseller
noktalama işaretleri 

belki ilginizi çeker
  1. · nokta
  2. · iki nokta üst üste
  3. · virgül
  4. · kesme işareti
  5. · soru işareti
  6. · noktalı virgül
  7. · ünlem
  8. · burjuva kemal
  9. · amına koyim
  10. · noktalama işareti
gündem
  1. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  2. · darwin i bitiren balık
  3. · her yerinden öpüyorum rüştü
  4. · ece gürsel
  5. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  6. · the twilight saga new moon
  7. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  8. · nazmiye demirel
  9. · otobüslerde yaşanan ilginç olaylar

noktalama işaretleri  

1. (bkz: nokta)
    (bkz: virgül)
    (bkz: ünlem)
    (bkz: soru işareti)
    (bkz: parantez)
    (bkz: kesme işareti)*
    (bkz: noktalı virgül)
    (bkz: iki nokta üst üste)

şeklinde sıralanabilecek topluluk.*
    (balta, 07.04.2006 00:08)
  2. ...
    (eglaia, 07.04.2006 00:17)
  3. mk aq ak gibi versiyonları da görülmüştür.
    (yasal uyarı, 21.02.2007 22:33)
  4. iki nokta altalta mı yoksa iki nokta üstüste mi sorusunu akla getirebilecek, cümle anlamını, akışını kolaylaştırmak için yaratılmış izler(işaretler).,;:!? v.s.
    (doouus, 26.03.2007 11:33)
  5. konulduktan sonra ardından boşluk bırakılması elzem olan işaretlerdir. kesme işareti, tırnak içi, parantez içi, tarihler ve saatler kuralın istisnalarıdır.

doğru örnek: yusuf'un 12.09.2007 tarihinde saat 13.00'te almış olduğu ekmekleri (ramazan pideleri de dahil olmak üzere), sütleri ve yumurtaları yerken "neden hâlâ karnım aç benim?" demesi kayıtardan çıkarılsın.

yanlış ördek: yusuf ' un 12 . 09 . 2007 tarihinde saat 13 . 00 ' te almış olduğu ekmekleri( ramazan pideleri de dahil olmak üzere ) ,sütleri ve yumurtaları yerken" neden hâlâ karnım aç benim ? "demesi kayıtardan çıkarılsın .
    (mademli bagnum, 12.10.2007 22:57)
  6. kendinden önceki kelimeye yapışık olan işaretlerdir. tırnak içi ve parantez içi kuralın istisnalarıdır.
    (galileogalilei, 08.11.2007 17:08 ~ 17:09)
  7. sözlükte başlıklarda kullanılamayan sembollerdir.
    (krem karamel, 08.11.2007 22:26)
  8. (cumaya gittim gelicem, 08.11.2007 22:46)
  9. kullanmayanlarına gıcık olduğum, boğazlarını sıkmak istediğim semboller. sesli harf kullanma özürlülerinden bile bu kadar tiksinmem. en çok da üniversite öğrencilerine seslenmek istiyorum. çanın üzerine çıkmaktan, sevgili yapmaktan daha önemlidir noktalama işaretleri. kullanın, kullandırtın.
    (mavimikırmızımı, 05.07.2008 17:50)
  10. bir harf, bir kelime gibi, okunur.
    (humanist olmayan inek, 05.07.2008 18:50)
  11. bir gün insan virgülü kaybetti. o zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı.
    cümleleri basitleşince düşünceleri de basitleşti…

bir başka gün ünlemi kaybetti. alçak bir sesle ve ses tonunu değiştirmeden konuşmaya başladı.

bir süre sonra soru işaretini kaybetti. soru sormaz oldu. hiçbir şey ama hiçbir şey onu ilgilendirmiyordu artık.
    ne kainat, ne dünya, ne de kendi umrundaydı.

birkaç yıl sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti. davranış sebebini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.

sonlara doğru elinde yalnız tırnak işareti kaldı. kendine özgü tek bir düşüncesi yoktu…

sıra noktaya geldiğinde düşünmeyi, konuşmayı ve anlamayı unutmuş durumdaydı…
    (marjane und eudaimonia, 19.07.2008 18:50 ~ 18:50)
  12. kendisinden sonra gelen kelimeyle arasında boşluk olması gereken boklardır.

not: tesadüf müdür bilemedim; dünden beri sözlükte bu kuralın uygulanmasında hataya daha çok rastlanılır oldu gibi. neyse 6. nesili saygıyla selamlıyor, çelik'ten onlar adına özür diliyorum.

edit: imla.
    (yazıyorum fütursuzca, 02.01.2009 00:59 ~ 10.01.2009 05:59)
  13. yazı dilinde kullanılan, cümlenin vurgularını, inişlerini ve çıkışlarını gosteren noktalarla sembolize edilmiş işaretler bütünüdür. kullanılmadığı yerlerde çok büyük anlam kaymalarına yol açabilirler.

-çalış oğlum baban gibi, eşşek olma. (kişinin babası çalışkan bir kimsedir ve oğluna da kendi izinden gitmesi için öğüt vermektedir.)
    -çalış oğlum baban gibi eşşek olma. (kişinin babası çalışkan olmayan bir kimsedir ve oğluna kendisi gibi olmaması yönünde öğüt vermektedir.)
    (zomig, 02.01.2009 01:59)
  14. çok faydalı şeylerdir.

virgül koyarsın mesela, insanların cümleni okurken anlamaları için bir daha okumalarına gerek kalmaz. cümleye anlam katarsın.

hadi onu beceremiyorsun diyelim, nokta koyarsın cümlenin sonuna ki yeni bir cümleye başladığını anlayalım, karnımıza ağrılar girmesin.

bir de şöyle bir şey var bak çok faydalı: (bkz: noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak)

(bkz: delirttiniz ulan)
    (bakarizbiara, 06.01.2009 02:03 ~ 25.03.2009 23:47)
  15. tabakhaneye malzeme yetiştirme çabasında olanların pek de sklemediği ayrıntı. onlar için ayrıntı evet. okuyanlar için de zulüm.
    hadi biz yeni nesilleri anlarım da, kocaman kocaman nesiller de yiyor ya bu boku, ne diyem mahmut mu diyem.
    (sinirliyim ezelden, 06.01.2009 02:07 ~ 02:07)
  16. yan yana iki nokta diye bir noktalama işareti yoktur mesela. üç noktadır o, kaldı ki o da bitmiş cümlelerin sonuna konmaz. bilmem anlatabildim mi?
    (bakarizbiara, 06.01.2009 02:14)
  17. iki nokta (:) dediğin iki noktadır. bunun yan yanası, alt altası ya da üst üstesi yoktur.
    (umay, 06.01.2009 03:07)
  18. "ilk" virgüldür
    "tek" ise nokta
    (maxistrable, 21.05.2009 18:10)
  19. türkçeyi adabı ile kullanması gereken yazarın, özen göstermesi gereken işaretlerdir. sıkça amına koyulduğu görülmüştür. bir bakalım nasıl;

- iki nokta(..); 21. yüzyılın vazgeçilemez ve fakat olmayan bir noktalama işaretidir, doğrusu için üç nokta başlığından bilgi edinebilirsiniz.

- noktalama işaretinden sonra bırakılması gereken boşluk; şart mıdır? biz babadan böyle gördük. lazımdır efendim, okunabilirlik açısından elzemdir; dikkat ediniz.
    (triangle, 07.08.2009 14:10)
  20. nazım hikmet'in kullanmaktan kaçındığı. bu sebeple bazı şiirleri yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiştir.

(bkz: burjuva kemal)
    (cekemiyorumatlilargelio, 11.11.2009 21:55)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil