|
|
- 80'li yıllarda çekilişle oyuncak dağıtan amcalardı bunlar. bütün mahalle çocukları başına toplanır, niyet çekerlerdi. oyuncaklardan artık ne çıkarsa bahtına, tabii çok sefer de boş çıkardı. sonra bu niyetçilik işini biz kendimiz yapmaya başlamıştık mahallenin çocuklarıyla. iki tabaka kartonu üst üste koyup, üsttekine yuvarlak yuvarlak delikler açıp, altındakine çekilişte çıkacak hediyeleri yazıp, sonra araya çokomellerin alüminyum folyo kağıtlarından yapıştırıp kapatırdık. çocuklar bu yuvarlaklardaki folyoları tırnakla kazırlardı, alltında yazan hediyeleri kazanmış olurlardı. hediyeler de zaten ya kullanmadığımız oyuncaklar, ya da artık sıkıldığımız saç tokamız, bileziğimiz, misketler, bebekler, ne olursa. evde beğenmediğimiz ne varsa toplayıp niyet çekilişine koyardık. sonra kapının önüne bir tezgah kurar mahallenin çocuklarına satmaya çalışırdık. çocuklar ilk önce hediyelere bakar, beğenirlerse niyet çekerlerdi. bütün niyetleri satıp bitirdiğim, bu sayede çok oyuncak ve dondurma parası kazandığım, diğer yandan da çekiliş için evden yürüttüğüm biblo ve süs eşyaları yüzünden çok dayak yediğim olmuştur.
- bir de bunun tavşanlı versiyonu vardır tavşanı severken farketmeden tutuşturuverirler insanın eline niyet kağıdını.
- küçük kağıtlara falım sakızı kaplarında yazan maniler kıvamında mesajlar yazıp bunu tavşanlara çektirerek genel durumunuz, aşk hayatınız vs vs konularında malumatlar verenleri mevcuttur ki kesinlikle uzak durulması gerekir, zira insanı katil edebilirler.
olayın nasıl işlediğinden habersiz olan bendeniz birgün bu niyetçilerden birisinin sandukasının üzerinde duran miniminnacık tavşan yavrusunun sevimliliğine kendimi kaptırmış, dur biraz mıncırayım şunu derken bi anda kendimi niyetçinin tavru tavşanın annesinin çektiği kağıtları elime tutuştururken bulmuştum.işin kötüsü adam o anda yanımda duran erkek arkadaşıma da verdi o kağıtlardan.biz şaşkınlıkla açtık baktık kağıtlara, ikimizin de ilk niyetçi deneyimiymiş bu anlamadık bile ne olduğunu, herşey çok çabuk gelişti.derken adam bize 14 ytl lik bi borç çıkarıverdi.7şer lira verecekmişmişiz kıytırık 4 kağıt parçası için.ben sinirlendim adama çemkirdim adam da "bu işin raconu böyle" eksenli cümleler sarfederek daha beter çemkirdi.adama 7 ytl verip "yeter de artar bu" diyerek, katil olmamak amacıyla bi evvel uzaklaştık mekandan.
sonrasında niyetçi olmaya karar verdik biz, günde 4 kişiye niyet çektirsen eder 840 lira..az para mı, çoluk çocuk okutucaz ilerde.
|