almanya köln'de büyük hatta devasa bir satış yeri olan kuruluş. eskiden gameboy vardı, şimdi ds var, adamlar piyasayı süpürüyorlar resmen.
(bkz: ben bunu gördüm)
maskotu olan mario'yu şekilden şekle sokan oyun firması. diğer rakiplerinin aksine oyunda grafiğe değil eğlenceye önem verir. diğer rakipleri ** ile aşık atmak gibi bir derdi yoktur sadece kendi hayran kitlesini memnun etmeye çalışır ve bunu son derece iyi bir şekilde başarır.
motionplus adıyla piyasaya sunacakları yeni bir aksesuar sunacaklarmış; öyle bir şeymiş ki nintondo'nun alanında bir ilk olan el kol hareketleriyle çalışan konsoluna bu sefer parmak hareketleri de eklenecekmiş bu aksesuar sayesinde. işte öyle bir şey.
yanılıyor olma ihtimalim yüksek ama sanıyorum ki bu firmanın ilk konsol oyun aygıtı, 8-bitlik nes diye tabir edilen nintendo entertainment system'dir. daha sonra 16-bitlik süper nintendo (snes) çıkmıştır.
8-bitlik nes'e karşı segamega drive'ı çıkarmıştır galiba. mega drive'dan önce de sega'nın 8-bitlik sistemlerinin sanırım başka bi adı vardı, ama o başka bir başlığa konu olmalı. sega'nın super nintendo'ya rakip bir de sega genesis adlı 16-bitlik sistemi vardı galiba.
bildiğimiz ilk playstation da 32-bitlik olup, super nintendo'ya kök söktürecek şekilde piyasaya sürülmüştür. nintendo da buna cevap olsun diye nintendo 64'ü çıkarmıştır. playstation'ın ve sega'nın compact disc destekleyen formatlarına rağmen nintendo ısrarla oyunları "kartuş" halinde piyasaya sürmeye devam etmiştir.
nintendo 64'ün en bomba oyunu, yine klasik olarak mario 64 olmuştur. ilk oynadığım zamanı hatırlıyorum da, dumur olmuştum, hayran kalmıştım. halbuki geçenlerde emülatör şeklinde kurup oynadım, kendime şaştım, "bu kadar mal bi şeyi nası sevmişim" diye.
nintendo 64'ten sonra da işte, 128-bit olduğunu zannettiğim, emin olamadığım (zira artık konsol aletlerini takip etmiyorum) nintendo wii'yi piyasaya sürmüşler. ilginç bir kontrol sistemi var bunun.
nintendo'nun 64 bitlik modelindeki joystick'e her zaman için hayranlık duymuşumdur. bence playstation joystick'inin her türlü eline verir, ona zaten bi türlü alışamadım. bu yüzden önüme gelene yeniliyorum pes'te..