belki ilginizi çeker
  1. · dan swanö
  2. · yanni
  3. · to my inspiration
  4. · tribute
  5. · eternal
  6. · art arda dinlenmemesi gereken şarkılar
  7. · insanın ağzına sıçan parçalar
  8. · bütün parçaların güzel olduğu albümler
  9. · bülbül
  10. · to the end
gündem
  1. · 100 opera
  2. · ahmet kaya
  3. · ismail yk
  4. · itü sözlük
  5. · banu güven
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · alex hagi den daha iyidir
  8. · sıçarken akla gelen başlıklar
  9. · iştahsızlık

nightingale  

1. yanni'nin 1997'de çıkardığı tribute albümünün 10. şarkısı.
    ayrıca bence en güzel şarkısı. insanı kendinden geçiren bir şarkı.
    (sükun, 13.02.2007 23:37)
  2. ing. bülbül
    (noctis, 12.07.2007 15:03)
  3. (bkz: know why the nightingale sings)
    (asosyal demokrat, 12.07.2007 15:07)
  4. müziği bülent ortaçgil şarkılarını anımsatan güzel bi norah jones şarkısı. come away with me albümünden. sözleri de şöyle;

nightingale
    sing us a song
    of a love that once belonged
    nightingale
    tell me your tale
    was your journey far too long?

does it seem like ı'm looking for an answer
    to a question ı can't ask
    ı don't know which way the feather falls
    or if ı should blow it to the left

all the voices that are spinnin' around me
    trying to tell me what to say
    can ı fly right behind you
    and you can take me away
    (kaleydoskop, 23.07.2008 02:56)
  5. (bkz: florance nightingale)
    (bkz: florance nightingale hastanesi)
    (bkz: florance nightingale müzesi)
    (hüzünden bozma mutluluk, 23.07.2008 03:01)
  6. isveç menşeili, katatonia'dan hatırladığımız dan swanö'nün dehasını konuşturduğu progressive metal grubu. şimdi nereden başlasam diye düşünüyorum. 1995 yılında kurulmuş bu grup efendim. çeşitli gruplara da yardım etmiş olan isveçli dahi müzisyen dan swanö sayesinde midir bilinmez bu grup 6 tane albüm çıkarmıştır. dan swanö vokalinin yanısıra keyboard ve gitarıyla da gruba destek olmaktadır. zaten katatonia'nıntonight's decision albümünde davulları da çalmıştı bu adam. ailecek takdir ediyoruz adamı o derece. bir tek şey var bu derece etkin ve diğer gruplara da yardıma gönüllü bir adamın içinde bulunduğu grubu karmakarışık bir hale sokmasıdır. tek kötü yanı bu olsa gerek. albümlerin çoğunda farklı müzik türlerinin etkileşimleri o derece fazla ki neredeyse gerçek tarz ortadan kaybolmuş durumda. yine de son birkaç albümde bunu toparladılar ve nightingale kendisini buldu demekteyiz. neysem onu geçelim; grup elemanları şu şekilde: bassda tom nouga, davulda tom björn bulunmakta. aslında ne desek yalan olur grupta tom björns aynı anda keyboard çalıyor falan filan. kafanız karışmasın yani. albümlere gelince. oha demek istiyorum. hayır altı albümün nesi çok derseniz anlatacak şey çok.

neyse gelelim genel anlamda bir çerçeve çizmeye. efendim aslında demolarından da bahsetmek gerekir bu grubun ama öncelikle albümlerinden gidelim. 95 çıkışlı ilk resmi albüm the breathing shadow, on şarkı ile tam anlamıyla bir ilk albümdür. farklı müzik türlerini de hissedersiniz şarkıları dinledikçe. bunda dan swanö'nün de etkisi vardır diye düşünüyorum. the dreamreader dikkat çeken şarkıların başında gelir. sakin ama aynı anda hızlı bir şarkıdır. keyboard'ların etkisini sıklıkla hissedeceğiniz türden bir şarkı olmakla birlikte albümün karaktersitik yapısıyla da bir nevi örtüşmektedir. çünkü albümdeki diğer şarkılarda da keyboard'un kullanımı baskındır. enstrümental bir şarkı olan the return to dreamland ve bu şarkıyla birlikte gypsy eyes bendenizden tavsiyedir.

ikinci albüm the closing chronicles 1996 yılında gelir. bu albümde daha sade şarkılar olmasına rağmen progressive rock/metal kimliğinin tam olmasa da karınca hızı ile yavaş yavaş oturduğu görülmektedir. keyboard yine olmazsa olmaz olarak devam etmektedir. vokalin hakimiyeti ise yine kendini belli etmektedir bu albümde de. alive again dikkate değer.

bir diğer albüm 2000 yılında gelen ı'dır. değişiklik göstermese de biraz daha hızlanan bir albüm olmuştur. tarz ise yine aynıdır aslında. daha fazla gitar duyabilmemize izin vermiştir sadece şarkılar. ilk şarkıscared for life 4dk ile bünyede güzel şeyler oluşturur. kayda değer bir diğer şarkı ise alonely'dir. şarap gibi.. bıkmadan saatlerce dinlenebilir. dan swanö'nün sesini daha tarza uygun olarak kullandığı şarkılardan biridir. breathing ise bir korku filminde kullanılabilir o derece.

geldik 4üncü albüm alive again'e. the closing chronicles'daki bir şarkının isminden yola çıkılmıştır. ı'dan 3 sene sonra çımış bu albümde yine değişiklik yok aslında. bu albüme tam progressive metal albümüdür diyemeyiz aslında yine. etkileşimi bol, bol duygulu bir albüm. tarzı da boşverdim shadowman'in introsundan sonraki o hızlanmada bir şeyleri kırmak istedim. duygunun bir albümde bu derece etkin olması bir şarkıda bu derece bütünlenmesi ne kadar tuhaf.. güzel ayrıca. ve bir de falling.. o ne solodur yaffuuu!!

2004 çıkışlı invisible albümü ise naçizane benim favori nigtingale albümümdür. içinde to the end gibi harika bir şarkının yanında birçok güzel şarkı ile tarzın oturmaya başladığının sinyallerini de vermiştir. ama yine de bence albüm adı to the end olsa daha iyi olurdu.

gelelim 2007 çıkışlı son albüme. white darkness çok kasılma bir isim bir albüme göre ama, "bunu da mı eleştiriyorsun dana?" diyeceğiniz için geçiyorum o kısmı ben. hayır aynı zamanda bir bale gösterisinin ismi olsa da napalım abi ya bir albüm adı için sevmedim bu ismi ben. şarkılar daha bir oturmuş daha bir güzelleşmiştir bu albümde ve nightingale için ilk albümlerdeki garip dönem de geride kalmış gözükmekte. tabii bundan sonrası ne olur bilinmez. sabırla bekleyip göreceğiz tabii ki.

p.s: el emeği göz nuru.
    (memories never die, 27.05.2009 05:41 ~ 28.05.2009 01:51)
  7. hayatta dinleyebileceğiniz en muhteşem akustik şarkının sahibi bir gruptur. bu kadar da kesin konuştum..

(bkz: to my inspiration)
    (karadul, 10.09.2009 14:27)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil