görseller
nişantaşınişantaşı
nişantaşınişantaşı
belki ilginizi çeker
  1. · prada
  2. · itü türk musikisi devlet konservatuvarı
  3. · city s
  4. · milano
  5. · istanbul da yaşamak
  6. · konak pastanesi
  7. · ayağında converse ile komünist bildiri dağıtmak
  8. · midpoint
  9. · yeni yıla depresyonda girmek
  10. · banyan
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · aylin aslım
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  5. · galatasaray
  6. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  7. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  8. · tekme tokat dayak yemeyi arzulamak
  9. · star fotokopi

nişantaşı  

sayfa  / 3
  1. istanbul un en güzel semtlerinden biri.dünyaca ünlü mağazalar bulunur .ortam avrupa tadındadır
    (terry, 28.03.2004 20:24)
  2. tadından yenmez bir semtimiz
    (mathilda, 28.03.2004 20:33)
  3. beverly hills turca
    (marooned, 24.04.2004 00:18)
  4. insanlarıyla tertemiz, huzurlu, lisemin bulunduğu hoş bir semt*.
    (pyrotechnician, 24.04.2004 10:31)
  5. türkiye'nin parisi
    (ged, 12.05.2004 17:29)
  6. şimdi modern bir semt olsa da eskiden padişahların, şehzadelerin atış poligonu olarak kullandığı mekanmış. yada ismi öyle bişeyler çağrıştırıyor. mesela padişah gerdi yayı, oku taaa oha bi mesafeye atıp rekor kırdı, oraya onun adına taş dikiyorlarmış. belki de bir taş dikip nişan alıyorlarmış. ayrıntılı bilgi için bakınız meydan larousse.
    (favorius, 12.05.2004 17:48)
  7. tiki cenneti mekan. maçka itü işletme fakültesine giderken geçmek zorunda olduğum, her seferinde etrafımdakilere tiksinircesine baktığım semt.
    (nightwish, 01.11.2004 23:53)
  8. çok lüks mağazalarla dolu, temiz, zengin semt. her zengin görünümlü kara parçası gibi burası da bir çok tiki ve sonradan görme tarafından istila edilmiş olsa da, kalitesini yükseltmeye devam etmektedir.

sarıgazi ve nişantaşı aynı şehirde bulunur. yerine göre istanbul'un kültür zenginliğini, yerine göre toplumdaki devasa uçurumları gösterir.
    (aqua, 02.11.2004 02:02)
  9. (bkz: nişan taşı)
    (aqua, 02.11.2004 02:07)
  10. hayatımın geçtiği nadideistanbul semti.bazıları tarafından sevilmez ama nişantaşılı olanlar bilirler ki aslında göründüğü gibi bir yer değildir.sokağa adımımı attığım anda rahat bir nefes alabildiğim yegane istanbul semti...
    (çilek, 02.11.2004 18:02)
  11. atölye stajım süresince kaldığım ve bir türlü alışamadığım, türk gelenek ve göreneklerine, etnoğrafyasına aykırı semt
    (boundless, 02.11.2004 18:08)
  12. yılbaşında ipini koparanın geldiği taksim'de bunalıp da gittiğimizde gerçekten ferahlık veren, farklılığını gösteren semt. tamam orası da kuşa dönmüş ama taksim kadar dağılmamış.**
    (aqua, 01.01.2005 04:00)
  13. açık hava parfümeri deposu

ulen hiç mi hava sirkülasyonu olmaz koca semtte! maçka'ya gidene kadar üzerinize binbir çeşit parfüm kokusu siner nişantaşında.

fakat kıyaslama yapılacak olursa etiler'den daha oturaklı olan mekandır.

ayrıca sakinlerinden azımsanamayacak bir kısmı doğru düzgün türkçe konuşamamaktadır.

hmm, bu arada avrupa yakası'nın da geçtiği semttir.
    (whopper, 01.01.2005 13:30)
  14. tüm mankenlerin, ünlülerin sıkça boy gösterdiği, nezih bir semttir. reasüranstaki kafeler nişantaşının en gözde mekanlarına sahiptir.
    (yalnızlık senfonisi, 29.01.2005 20:31)
  15. kadıköy'deki dolmuşçulara göre nişantaş
    (drenchrome, 29.01.2005 20:54)
  16. giyimde veya takıda ilginç parçalar bulabileceğiniz semttir. ayrıca kokoşlukta sınır tanımaz yerdir.
    (gülümsün, 14.06.2005 11:00)
  17. kimilerinin nişantaş olarak da telafuz ettikleri, gerek dünyaca ünlü giyim ve ayakkabı mağazaları gerek sokakları, gerekse semtte ikamet eden sakinleri ile diğer istanbul semtlerine göre başta gösteriş olmak üzere farklılık gösterdiği osmanbey ve harbiye arasında kalan nezih, bir semttir.

semtin mimari yapısı binaların eskiliği fakat sağlamlığı, sokaklardaki düzen ve ahenk ve herşeyin yerli yerinde olması dikkate çarpar.

burada gazete sayfalarında boy boy haberlerini gördüğümüz, magazin basınının yakından takip ettiği, magazin programlarının tanınan isimlerine ve sosyete camiiasının ender insanlarına(!)rastlamanız olasıdır.

burdaki insanların çoğunluğunu oluşturan nam ı diyar solaryum güzellerini mevsim bitişlerinde, sezon sonlarında tam bir alışveriş çılgınlığı sarar, ellerindeki poşetlerin fazlalığına aldırmayıp kanguru misali bir mağazadan bir mağazaya zıplarlar. "sevgilimden ayrıldım biraz alışveriş yapıp rahatlamak istiyorum" yada "alışveriş benim için farklı bir uğraş,kendimi relax hissediyorum, üzerimdeki tüm negatif kutupları alıp götürüyo" diyen bayanlar da bu sokaktaki insan selinin arasındadır.

nişantaş'ı insanları özellikle bayanlar müthiş derecede birbirlerine benzerler sanki labratuvarda kopyalayıp nişantaşı'nın sokaklarına salıvermişler gibi.karşıdan karşıya geçerken gördüğünüz bir hatunu az ilerde karşınıza çıkan fakat bir başka hatun kişiyle karıştırıp, "az önce aşağıda görmemişmiydim lan ben bu hatunu, havasından suyundanmıdır töbee" demeniz mümkün. kaldı ki karşıdan karşıya kulağında ıpodu olan yolda kıvırarak şarkı söyleyen, görünüş itibariyle erkek olan tiplerde fazlaca vardır etrafta.

başarılı reklam ajansları, bolca mimarlık ofisleri ve her adım başı bay/bayan güzellik bakım salonları çıkar insanın karşısına. efendim özellikle bu aralar indirimde olduklarını iddia ederler bu salonlar ve dükkanlarının camekanlarına fiyat listelerini gururla asarlar. fön/kesim için 80 ytl alır bu kuaförler, yurdum insanının nerdeyse büyük bir kısmının bir haftalık yevmiyesini burdaki kuaförler bir saç kesimi ve fön için 20 dakikada kazanırlar ve yine yurdum insanının bir haftada alın teri dökerek zorluklarla kazandığı bir haftalık yevmiyesini burdaki insanlar beş çayına arkadaşlarıyla buluşmaya giderken kesim/fön yaptırarak bu kuaförlere kazandırırlar..

yılbaşında, cadılar bayramında, çeşitli partilerde hatta hede hödö günleri özel ilan edip sürekli sokakları süslerler, bu yüzden sokaklar, ağaçlar, dallar, budaklar renkgarenktir.ağaçlar yeşil rengini kaybedip, pembe, kırmızı, turuncu renklere büründürülür.

sabah işe gitmek için çok erken saatlerde bu sokaklardan geçen insanlar b.k tarlasında sanarlar kendilerini. bu semtte yaşayan semt sakinleri köpeklerini sabah gezisine çıkartırlar, evet ellerinde poşetleri vardı elbette, ama bu poşetleri kullanmazlar nedense. sokağı pisleyen hayvanlarının pisliklerini eğilip alma kibarlığını göstermezler .

burdaki dilencilerde ayak uydurmuşlardır semte ve semtin getirilerine, fiyatlarını yüksek tutarlar. hayatımda benden 20 ytl isteyen bir dilenciye ben ilk burda rastladım.

günün öğle saatinde teşvikiye caddesinden osmanbey'e arabayla geçmek tam bir eziyettir. trafik berbattır, anlamsız bir trafik vardır ortada, kalabalıktan olsa gerek...yaya gidilerek 15 dakikada geçilebilecek bir yolu trafiğe girip gitmeyi tercih edenler bu süreyi 50 dakikaya çıkartıyorlar.

nişantaşı'nın en keyifli saatleri gece yarısıdır. kimse yoktur, bütün sokakları sessizlik ve huzur kaplar, günün ağarmasıyla birlikte maskeler takılıp yeni bir güne başlanır...
    (beşamel soslu brokoli, 10.08.2006 16:11 ~ 25.02.2007 16:35)
  18. muhterem sözlük yazarları ve okuyucuları, tikisini, solaryumunu bir kenara bırakıp semtin aslına dönecek olursak, bahsi geçen nişantaşının bundan 60-70 yıl önceki adı "tenekeli mahalle"dir. bilindiği üzere (kabaca) 1870-1930lar arasında harbiye halaskargazi üstünden şişliye doğru uzanan bir hat, aşağı sahil beşiktaştan da yukarılara doğru çizilecek (teşvikiye ve maçkayı da içine alan) bir yay içerisinde kalbur üstü denilecilecek istanbulluların ve saray çevresinin yerleşimi teşvik edilmiş, buralarda iskan yerleri açılmıştır. harbiye nezareti en büyük etkenlerden biridir. neyse.
    osmanbey-şişli hattında, bahçeli konaklar ve frenk tarzı 3-4 katlı apartmanlar yapılırken, bu popüler caddenin biraz alt tarafındaki geniiiş dutluklara çingeneler gelip yerleşmiştir. (evet, ne alaka? bence de. ama tarih böyle diyor.) kurdukları evlerin, kapattıkları dutlukların çevresini de tenekler dizip,teller geçirdikleri için bu bölgeye şişli aristokratları tarafından "tenekeli mahalle" denmiştir. yaa nerden nereye...

buarada semtin şuan tam göbeğinde olan ve adını aldığı taş, gerçekten de nişan alınıp talim yapılan taştır. üstündeki arapça yazıları hep merak ettim, amma velakin bir bilene soramadım.
    (lazarushadow, 10.08.2006 17:18 ~ 17:39)
  19. taşın dikili olduğu köşede yer alan mücevherci diamond ve biraz aşağısındaki çukulatacı mabel mağzaları nerdeyse nişantaşının kendisi kadar eskidir.

ayrıca, rumeli caddesini kesen ana caddesi vali konağı, adından anlaşıldığı üzere valinin ikametgahı olmasıyla da ünlüdür. halen bu binanın karşısında iki polis nöbet tutmaktadır, buradan anlaşıldığı üzere istanbul valisi halen bu konutta yaşamaktadır, mı? (babam sabahın köründe korumalar eşliğinde çıkarken görmüş, ben görmedim, onun yalancısıyım.)

bir zamanlar "english high school for boys", şimdiyse nişantaşı anadolu lisesi olarak bilinen okul da, nilüfer hatun ilköğretim okulu gibi semtin en eski, tarihi binalarındandır. (nilüfer hatun, okula dönüştürülmesi için konağını bağışlamıştır.)
    1960'larda bankaların hesap açanlara çekilişle ev-araba dağıtma furyasından nişantaşı da suadiye gibi nasibini almıştır: "bir talihliye istanbulun mutena semti nişantaşında lüks daire!" nidaları o günlerden beri nişantaşını bir statü sembolü haline taşımıştır.

yıllar sonra gelen edit : efenim, mutena okul nişantaşı anadolu lisesi hakkında yazarken, kaynak olarak kırk yıllık nişantaşı sakini babamı kullanmıştım. meğersem o da yanlış biliyormuş, nişantaşı anadolu lisesi'nin eski hali fransız koleji değilmiş; hatta tarihinin hiç bir döneminde fransız koleji de olmamış. üşenmeyerek açtım tarihçesini okudum "english high school for boys" imiş vakti zamanında. uyardığı için elira'ya teşekkür eder kendisine ve meraklılarına da daha detaylı bilgi için http://www.ehsonline.org/... adresini tavsiye ederim. aha ettim.)
    (lazarushadow, 10.08.2006 17:20 ~ 06.06.2009 08:22)
  20. sonuç şu ki her parası olan rüküşün, tikinin taşınmasıyla semtin günah keçisi olmaması gerekir. burda mango da stefanel de yüz yıllık değildir. starbucks bile geçen sene açılmıştır. çevresindeki semtlere uygulanan yerleşim politikası ki teşvikiye adından mütevellit en bariz örneğidir, nişantaşının da daha pek çok yer gibi kaderini belirlemiştir.
    buralar bir zamanlar gerçekten dutluktu...

caddeye şöyle bir bakınmaya, alışverişe vs. gelenlere tavsiye, metroyu ya da taksileri ya da başka bir şeyi kullanın; kesinlikle kendi arabanızla gelmeyin. ha saat başına 6-7 ytl vermek koymuyorsa orasını bilemem. bana semtin 40 yıllık bir sakini olarak kendi evimin arka bahçesine ücretli park etmek çok koyuyor açıkçası...
    (lazarushadow, 10.08.2006 17:29)
  21. en ucuk fiyatlı pub&barların bulunduğu, yılbaşı kutlamlarının yapıldığı, (ve avrupa yakasında muhallebeci gibi gösterilen) abdi ipekçi caddesi ise o ismi boşuna almamıştır. kırıta kırıta kırıntı cafeye gidenler bilmelidir ki geçtikleri o meydanda vurulmuştur abdi ipekçi; şuanda tam anıtının olduğu noktada.
    (bkz: saygı duruşu)
    (lazarushadow, 10.08.2006 17:38)
  22. istanbul'un diğer semtlerine nazaran daha parlak semt.
    (psychick, 01.09.2006 15:35)
  23. kendi semtim olmasına rağmen dalga geçtiğimde bi dövülmediğim kalıyor.neden dalga geçmeyeyim ey sözlük,köpek kakalı kıç kadar kaldırımlarda hergün herkesle üstüste yürümek hiç de hoş olmuyor.

mimariyse git beyoğlu'na,tünel'e,yahut istanbul'un birçok semtine,fransızların "haussmann" dediği tipte olan olmayan, ermeni'sinin italyan'ının,türk'ünün fransız'ının yaptığı binlerce binaya bak kardeşim-bunu teşvikiye tarafında ve hüsrev gerede'nin başından ortasına kadarki kısmında bulunan birçok binayı azlederek söylüyorum,oraları teşvikiye*.

yani son derece piyasa mekanlar*,bi sürü dükkan,başka ne buluyorlar anlamam ki. özellikle avrupa yakası dizisinin*yarattığı saçma sapan imaçlarla iyice dile dolandı burası.
    (tebetha, 01.09.2006 15:42 ~ 15:53)
  24. o kadar sosyete bir yer ordan alış-veriş yapıyorsunuz bir sorun çıkıyor geri götürüyorsunuz ve sorunun sizden kaynaklandığını söyleyip üste bir okadar daha para alıyorlar.neden ? burası nişantaşı.
    (axel fox, 01.09.2006 15:52)
  25. iki gündür insanı çileden çıkartan su kesintisinin vuku bulduğu nacizane semtim. bugün de deli gibi yağmur yağıyor, kesin akşama elektrik kesilir. ee burası ne de olsa paris...
    (lazarushadow, 29.09.2006 09:00)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil