kasım 2005'te piyasaya çıkacak olan, çok beğenilen undergrounda benzeyen, ancak arada hot pursuit zevki de sunan oyun. şu underground2 de bir bmw eksikliği vardı bana göre, o da olmuş; tam olmuş.
nfs underground oyununun tadı damağında kalmış fakat "ulan böyle bir tek rakipleri ezip geçmekle olmuyor ki?, bu şehirde hiç polis yok mu?, asayişi kim sağlıyor?" şeklinde kendi kendine bir durum değerlendirmesi yapmaktan kendini alamamış modifiye ve araba tutkunlarına ea games'in cevabı..
oyun hakkında birtakım araştırmalar sonucu* elde edilen bilgiler şöyle :
--- yarışlar gün doğumu ve batımında oluyor..
--- yüzden (sayıyla 100) fazla araba olacak..
--- her zamanki gibi muhteşem müzikler..
bunlar dışında yarış genel olarak nfs underground, nfs underground 2 ve nfs hot pursuit oyunlarının bir sentezi şeklinde yapılıyor anlaşıldığı kadarıyla..
17 kasım 2005 te piyasaya çıkması beklenen oyunun demosu şu adresten indirilebilir. (bkz: ftp://largedownloads.ea.com/...)544 mb gibi hayvani büyüklüğe sahip demodur.
demosunda ford mustang gt düz ve modifiyeli versiyonu ve porsche cayman s düz ve modifiyeli versiyonu bulunmaktadır. sistemde directx c bulunmadığı taktirde oyun çalışmamaktadır, gerçi bulunsa da oyun bunu görmemektedir, indirilen dosya içerisinde bulunan zip dosyası aynı klasör içine açıldığı taktirde oyun çalışmaktadır. (en azından ben 2 bilgisayarımda da aynı sorunla karşılaştım.)
not : eğer dizüstü bilgisayarında ati 9100 igp gibi bir ekran kartınız varsa hiç heveslenmeyin.
pc versiyonunu oynarken artık iyice ps tarafından sömürüldüğümüzü farkettim..nitekim grafikler olsun, efektler olsun oyun dünyasını iyice eline geçirmiş konsol teknolojisine kaydırmışlar oyunu (sebeplerde apaçık ortada)..evimin salonunda büyük ekran bir sony'de oynuyormuşum gibi geldi bana..çok çok renkli..güzel olmuş..
pıı 800 mhz gibi günümüz sistemlerini oranla düşük bir pc de bile çalışabilen oyun. tabi ram olarak en az 512 olması ve ekran kartınızın 64mb olması gereklidir.
mesela oyun bitince hız kesmeden araba gitmeye devam ediyor..oyun diye kastettiğim yarışlar yani..ilk duvara vuruncaya kadar son gaz devam ediyorsunuz son sürat..
-hocam bitti yarış, fotoyu da çektiler..
-olm çok gazım, durr..
bütün nfs oyunlarında fren yapmadan hatta gazı bile kesmeden viraj dönebiliyordunuz. hasar desen o da yoktu. eğlenirsin, gaza gelirsin bir noktaya kadar ama gerçekçilik oyunu en güzel kılan noktadır. birazcık zorlanmalısın, fizik kurallarının geçerliliğini hissetmelisin ki o oyun araba yarışı olsun. umarım bu nfs'de de aynı gerçek dışı olaylar yoktur demek isterdim ama (özellikle viraj alma konusunda) bunun olabileceğine inanmıyorum.
300 le giderken duvara vurunca 5 saniye sonra yarışa tekrar dönüp liderliği ele geçirebildiğimiz için bana çok saçma ve abuk gelen oyun.halbuki need for speed:porsche ne kadar güzeldi...
pc'ye yeni çıkan enteresan bir oyun. araçları modifiye etmek bir yana,nfs serisinin en iyi oyunu. ilk defa nfs serisinde hızı iliklerinize kadar hissedebileceksiniz. gidin alın.
lan* modunda yaşanan bazı sorunları çözmüş güncel bir yaması vardır. session match' ta açılan oyunun tekrar oynanmaması ve oyun bittikten sonra menüye geri dönmesi sinir bozucu bir olaydı. bu yamadan sonra session match'ta açılan oyun tekrar oynanabilir veya ana menüye dönmeden, yol veya araç değiştirilebilir. iyi olmuş.
need for speed serisinin en son adımı. muhteşem görüntüler, süper geçiş efektleri ve filmlerden çıkmış kovalama sahneleri. insan başına oturunca kalkmak bilmiyor. 15 azılı rakibi teker teker geçmek için çabalarken bir taraftanda polisin arananları arasında üst kademelere çıkıyorsunuz. polisten kurtulmak için 15 dakika kaçmanız gerekebiliyor (oyunun %60 ındayım) ve görünüşe göre 30 dakikalık maceraler beni bekliyor. eger finallere çalışmak istiyorsanız uzak durulması gereken yarış oyunu.
finalleri bitirip(en önemli olanları) eve gittikten sonra saatlerce aynı sandalyede oturmama dolyısıyla götümün havasız kalmasına sebep olmuş gelmiş geçmiş en güzel nfs oyunudur.yalnız oyun ilerledikçe polisler insanın sinirlerini acaip zorlayabiliyo.ama yine de tadından yenmez bi başyapıt.ea gamesin ellerine sağlık.
aynı zamanda bu oyun bundan sonraki nfs lerle ilgili beklentileri çok fazla artıracağı için ea games çalışanlarına büyük sorumluluk da yüklüyor.umarım bu serinin de bokunu çıkarmazlar para uğruna...
oyundaki en büyük zorluk,ilerleyen aşamalarda polis araçlarını haşamat etmek zorunda kalmak olsa gerek.belirli bir "bounty" toplamadan da üst kademelere geçemiyorsunuz.bunun için ilk başlarda 1-2,daha sonraları ise 20-30 tane polis arabasını harcamanız ya da 10-15 tane polis bariyerini aşmanız gerekiyor.elbette bunun da kolay bir yolu var.
oyunun "central rosewood" denen bölgesinde* bir otobüs durağı var.oraya varmadan önce peşinize 1-2 polis arabası takmanız gerekiyor.bu işlem tamam olunca doğrudan otobüs durağı binasına girip üst kata çıkmalı ve 6 tane otobüsün üzerine atlamanız lâzım.arabanın arkasını en uçtaki 6.otobüsün ucuna kadar getirin ve bekleyin.polis arabaları aşağıda birbirlerini yiyecekler.bounty istenen seviyeye gelene kadar bekleyin,en sonunda da otobüslerin tam ortasına gelip durun.bir süre sonra polisler sizi göremeyecek ve bu durumdan kurtulacaksınız.
burada dikkat edilmesi gereken konu arada sırada bazı polis arabalarının sizin otobüslerin üzerine çıktığınız yolu takip etmeleri.eğer bir tanesi oradan gelirse derhal arabayı üzerine doğru sürün ve aşağıya itin.bu sayede yakalanmayabilirsiniz.
sürprizle biten bilgisayar oyunu.oyunun başından beri size yardım eden kadının polis olduğu ortaya çıkıyor ve ufak bir kovalamaca ile oyun sona eriyor.
256 ram'a sahip kişilerin speed braker'a ihtiyaç duymayacağı oyundur. zira ne zaman ortalık karışsa ram'iniz sizi yarı yolda bırakır,oyun yavaşlar,slayt moduna girer.
bunun yanında polislerin arabanıza olan ilgisi arttıkça kovalamacalar yarışların önüne geçmektedir. 5 dakika süren bir yarış süresinde peşinize taktığınız polislerden yarış sonrasında kurtulmak 20 dakika sürebilmektedir ve polisi atlatamadan bitirdiğiniz yarışların sonunda yukarıda hep aynı düşünce balonunu görürsünüz: "asıl yarış şimdi başlıyor".
bunun yanında araç kullanımı olarak oyun,evvelki serilerin gerisinde kalmış kanaatimce,hatta açıkça şu söylenebilir ki araçların götü başı fazla oynuyor.
polis arabaları da bilimum fizik kurallarına tecavüz etmekte. siz 200'le giderken karşı yönden gelen polis arabası,el freni çekip 180 derece döndükten sonra birkaç saniye içerisinde yanınızda bitebilmekte ki sizi yakalamak için ortalığı yıkan manyak nfs polislerinin içeriye önce kendilerini tıkmaları gerekiyor.
lakin oyun benim grafik yoksunu emektar bilgisayarımda bile oyuncuyu,canlı yayında ana haberlere çıkmış çılgın otobancı gibi hissettirebiliyor,"aksiyonsa al lan sana aksiyon" diyor. ama yine de yıllar önce playstation'da oynadığım gran tourismo 2'nin üzerine bir otomobil yarış oyunu olarak nazarımda çıkamıyor ki,gran tourismo'nun ilerleyen versiyonlarını görebilmiş değilim.