yukarıda her önüne gelen "ney çalınmaz üflenir" demiş.
şöyle ele alalım:
neyden herhangi bir ses çıkarmak ile ney üflemek/çalmak aynı şey değildir. nasıl ki gitarın tellerine dokunup ses çıkarmakla nota basabilmek aynı şey değilse.
neyde sesi bulabilmek biraz güç ve göreceli olduğundan dolayı bu konuda önyargılarımız olabiliyor.
kimisi ses çıkarmanın 6 ay süreceğini söyleyerek
yeni başlayanların gözünü gereksiz yere korkutuyorlar. yok böyle birşey. ben 15 gün uğraştım ve şimdi fazla bile uğraştığımı düşünüyorum. bazı arkadaşlarımın neyimi ellerine aldıktan bir saat sonra neva (re) sesi çıkarmaya muvaffak oldular. birisi 3 dakika içinde 3. dereceden bir ses bulmuştu.
ilk önce yapmamız gereken şey
kız neyi doğru açıda ve doğru dudak pozisyonu ile ele almaktır. neyi başka birinden elimize alırken dudağımıza şekil verme anlamında değil bu. yoksa manyak derler adama. ellerimiz sadece arka perdeyi kapatır şekilde durmalı. neyi 30 - 45 derecelik bir açıyla arka perde nereye doğru açılmışsa o yöne doğru tutarak dudağımıza fazla bastırmadan değdiriyoruz. dudağımız bu anda
u harfini söylerken ki halini alıyor ve biraz abartılı şişiyor. dudaklarımız dolgun halde neyin yukarıdaki ses odasının içine doğru güçlü bir şekilde üflüyoruz. temel teknik bu. ilk anda ses çıkarmak bir insan evladına nasip olmuş mudur bilmiyorum. çok zor. ses açı değiştirilerek, güçlü üflemeye devam edilerek ve dudağımıza dokundurduğumuz yuvarlak alan değiştirilmeden aranmalıdır. bu şekilde belirsiz bir süre ses aranır ve bulunsıya kadar devam eder bu olay.
ilk ses çıkarıldıktan sonra (ki bu genelde
neva -
re sesidir) bu ses sabitleştirilmeye çalışılmalı ve her üflenişte o sesi yakalamaya muvaffak olunmadıktan önce diğer sese geçilmeye çalışılmamalıdır. aksi halde a yı bilmeden b ye geçme olur bu.
re sesini sabitledik mi, öndeki 6 perdeden (delikten) ilki kapatılarak do sesi elde edilmeye çalışılır. bu anında mümkün olmayabilir çünkü perdeleri kapattıkça ses çıkarmak zorlaşmaktadır. bu şekilde devam ederek en son perdeye kadar gidilir ve tüm delikler kapatılmış olur. bu şekilde çıkan ses
rast yani
sol sesidir. bu durum ikinci derece için geçerlidir.
derece olayı da şu şekilde: en
pest sesler birinci derece, bir üstü 2., bir üstü 3. diyerek 5. dereceye kadar gider bunlar. 5 derecede çıkan herhangi bir ses ıslık sesi kadar ince, 1. derecede çıkan ses ise boş kola şisesine üflediğimiz zaman çıkan "uuğğğğ" sesi gibi kalındır. yüksek dereceler daha kuvvetli üflenerek elde edilir.
döneyim: ikinci derecede çıkan son ses
rast sesi, tüm delikler kapalı olduğunda elde ediliyordu. bu sesi elde edebiliyorsak eğer ney üflemek adına oldukça güzel bir mesafe katetmişiz demektir. çünkü benim için bunları öğrenmek 3 ay sürdü. 1 ay diğer notaları, 2 ay ise bu son rast sesine uğraşmıştım. herneyse, buraya kadar gelen birisi için 3. ve yukarsı derecelerde nota üflemek sorun değildir çünkü nefes kuvvetli oldukça sesin çıkması kolaylaşır. yani üflemesi zor olan dereceler 1. ve 2. derecelerdir. ses buralarda kaybolabiliyor. (hadi lan üfle 5. dereceyi de görelim diyorsanız izah edecem sabır)
2. derecede bütün notaları takılmadan üfleyebilen birisi artık eser çalmaya müsaittir. kesinlikle tüm perdeler öğrenilmeden eser çalınmaya kalkışılmamalıdır. alfabedeki tüm harfleri öğrenmeden yazı okumaya kalkmaya benzer bu. bu hal, adamına göre 1 ay ile 3 ay arasında değişir. haftada ortalama 4 saat çalıştığınızı varsayıyorum.
1. dereceye gelince, bu derece üflemesi en zor olan derecedir. dil, olabildiğince tabana mıhlanmış vaziyettedir. soğuktan üşümüş ellerimize sıcak nefes üfler gibi üflenmelidir. ikinci derecenin son notası rast nasıl zor ise, bu derecenin son notası ondan 2 kat daha zordur. bir neyden çıkabilecek en kalın, en ağır sestir bu.
4. ve 5. derecede ses elde etmek de 1. ve 2. derecedeki gibi zordur. burada da sesin kaybolması söz konusudur. buradaki fark sesin kaybolması değil de, çok yüksek olduğundan ötürü bir alt dereceye düşmesi sorunudur. yeterince güçlü üflenmediğinde ses zayıflayıp düşebilir. anlamazsınız bile. perdeler açıldığında, yani deliklerin açık olduğu notalarda bu durum daha da bir zorlaşır.
en kolay derece 3. derecedir.
hülasası,
ney çalmak basit değildir. fakat öğrenirken bu zorlukları birer birer aşmak sıkıcı değil aksine oldukça keyiflidir. bizden bir enstrüman olan
neye karşı insanları küstürmemeli, aksine sevdirmeliyiz.