geb ve nut'un dört çocuğundan
**** en küçüğüdür.
antik mısır'a ait mitolojik yazıtlara göre set'in karısıdır. (kardeşidir de, evet.) nephthys yunanca kökenli bir isimdir, tıpkı isis diye bilinen kardeşinin antik mısır dilindeki gerçek adının
aset olması gibi nephthys'in gerçek adı da
nebet-het'tir.
set'in çöl ve kısırlıkla özdeşleştirilmiş ve
horus tarafından hadım edilmiş olarak tasvir edildiği hikayeler bulunsa da kiminde nephthys
anubis'i doğurmuştur. hatta daha entrikasal hikayelerde bu çocuğu ikiz kardeşi isis gibi davranıp osiris'i kandırarak doğurmuştur ki bence ikincisi daha mantıklı zira anubis de osiris de ölüler diyarında hükmederler, genetik bir benzerlik olmuştur illa ki.
hikayelere göre nephthys'in kırdığı fındıklar bunla bitmez daha öncesinde de
isis'e aşık olduğunu bildiği set'e isis gibi davranarak karısı olmuştur. o devirde de nikaha alındı mı uzun boşanma prosedürleri mi vardı ya da piramitleri, tapınakları falan nephthys üzerine mi yaptırdı da set gerçeği anlayınca kendisini boşamadı bilmiyorum. hoş kimi hikayede de osiris ve isis'le takılır sadece, set ile alakası bile yoktur.
diğer bir hikayede de meşhur set ve osiris düellosu sonrası eşine sırt çevirir ve "meğer ben bir canavarla evlenmişim." tribine girip osiris'in parçalarını bulmak üzere kız kardeşine yardım eder, hakikaten brezilya dizileri milattan epey önce yaşanıyormuş. kıskanç koca can aldı falan filan.
evin başı ünvanı vardır, evi çekip çeviren kadınların koruyucusudur. aynı zamanda cenaze törenleriyle de bağdaştırılır, ölülerin koruyucusu olarak da anılır. kanopiklerde tasvir edilen horus'un dört çocuğundan
hapi'yi de gözetler. hapi ölünün ciğerlerini korur.
diğer bir sembolü de gecedir, kimi yerlerde
hathor'un karanlık yansıması olarak da gösterilir zaten "kim-kiminle-nerede-ne zaman-nasıl" işi bu mısır mitlerinde hiç bir belli olmuyor, yalan rüzgarı halt etmiş.