neo olacam ama trinity eksik   

adana çık aradan

1. hayatı boyunca önemli bir adam olmaya çalışmış, bazı zamanlarda etrafından destek de görmüş, ama genel manada şu dünyaya bir çivi dahi çakamamış insan evladının, bahane arama çabasıdır.

malum devir, yazılım devri. teknoloji almış başını gitmiş. her ne kadar matrix'te çok derin sosyolojik tartışmalar cereyan etse de, unutulmamalı ki dünyayı kurtaran o ekibin hepsi de coder. işte böyle bir devirde, şiir yazarak, hikayeler uydurarak dünyayı değiştirmekten umudunu kesmiş şahıslar, trinity'nin bir şekilde gelip, onu bir barda, diskoda, restoranda bulmasını ve mümkün mertebe guide edecek birine götürmesini beklemektedir.

belki de en çok heyecanlanılan yerlerden birisi, trinity'nin neo'yu hayata döndürdüğü sahne olan matrix filminden çıkarılacak ders de, kanımca en yüzeysel manada bu olsa gerektir: her neo'nun bir trinity'si vardır.

peki bu seçilmiş insan, yakışıklı, karizmatik, beyaz, boyu posu yerinde biri olmasaydı da, tıknaz, zenci, kara kuru bir şey olsaydı, o zaman ne olurdu?

bu soruyu çok farklı açılardan cevaplamak mümkün ancak benim önerim şudur ki: öyle seçilmiş adam seçilmemiş olsun! ne de olsa, jargona uygun birisi olacaktır seçilmiş adam. trinity ona aşık olacaktır hep. mesela filmde seraph'ın seçilmiş olma şansı neredeyse yok gibidir. o sadece korur. o kadar!

neo meselesine çok fazla taktığımın farkındayım da, trinity'siz olunmayacağını anladığımdan beridir ne yapsam diye düşünüyorum. matrix gibi efsane olmaya aday, ya da olmuş bir filmde, neden eşcinsel birisi kahraman olmaz mesela? üstelik bu filmin senaristlerinden birisi bizzat cinsiyet değiştirmiştir. (bkz: larry wachowski). onu da boşverdim, türk olsa bu adam? amerikalı olmak zorunda mı?

mesele trinity bulmaya geldiğinde kafam daha da karışıyor sayın seyirciler. şöyle helal süt emmiş, beyaz, mümkün mertebe coder olan bir hatun olmadan dünya kurtarılmıyor maalesef. şimdi oturup da ben evde orhan pamuk misali romanlar yazarken, onun sağda solda cia'in sitesini çökertmesi pek mümkün görünmüyor bana.

hasılı, izin verseler hiç durmam dünyayı kurtarırım. ancak trinity eksik! onu da bir türlü aklıma yatıramıyorum. trinity yerine, mevlana ve şems gibi bir durum olsa? çok sağlam dostlarım var. hiç satmazlar beni. kaynak'a da benimle gelirler yani ne var?

not: işbu satırlar, yalnızlık acısı çeken yaralı bir yüreğin, hatun bulma sevdası üzerine değil, daha ziyade matrix trilogy 28. kez izlenildikten sonra beyinde oluşan bazı hasarların sebebiyle yazılmıştır. arz ederim.
    (şiirbaz, 16.06.2007 02:16 ~ 04.01.2008 17:11)
  2. (bkz: neo olacam dememeli neo oldum demeli)
    (kramer, 16.06.2007 17:48)