|
|
- kaptan cousteau'nun cebelitarık suyunu görüp de imana gelmesi efsanesiyle birlikte en bilinen safsatalardandır. yok efendim neil armstrong uzayda ezan sesi duymuş da, mısır'a konferans için gittiğinde de ezan okunduğunu duyup bu sesi uzayda da duyduğunu farketmiş de, imana gelmiş de... külliyen yalandır. baştan sona efsanedir. neil armstrong ezan sesi duymadığı gibi aynı zamanda müslüman da olmamıştır. hatta azcık araştırırsanız adamın bunun yalan olduğuna dair ifadeleri ve yazılı metinleri mektupları olduğunu da öğrenebilirsiniz.
sanırım bu efsaneyi uyduranlar bir kafirin aya ayak basmasını kendine yediremeyen ve bu işkembeden sallama yalanlarla teselli bulmaya çalışan mümin kişilerdi. ne diyelim, yazık...
- duyduğu ezan bizim mahallenin* imamı tarafından okunmuşsa eğer pek de safsata sayılmayacak iddiadır. zira ben ki afedersiniz "ayı sikse" uyanmayacak kadar ağır uyuyan bir adamım, artı ev gayet ses olarak yalıtımlı, izocam dikonink falan, beni bile uyandırıyorsa o sesle neil armstrong aydan duymuş çok mu diyorum!
edit akbayram: "ayı sikse" falan demişim tdk'dan özür dilerim ama hakkaten bunu başka türlü ifade edemezdim, top patlasa falan hikaye yani...biraz abartı olduğu doğru tabi, ayı öyle yeni ergen gibi sevişmez fiti fiti diye, ona uyanırım bak!
- bu efsaneyi uyduranlardan ziyade ona inananları incelemek lazım. bunları birileri uydurmuş çekilmiş kenara... adamlar önemli adamlar olduğu için kulaktan kulağa, ordan burdan efsane olmuş. genelde inanan kişiler art niyeti olmadan anlatıyorlar bunu. yani inandığı şeye önemli bir adam da dahil olunca daha bir imanının arttığını hissediyor. hani bak o bile iman etti hesabı... e adamların genelde pek araştırmacı da olmadıklarını düşünürsek sonuç bu işte. eğer iyi niyetle anlatıyorlarsa birşey diyemem. gidip doğrusunu öğreneceklerini pek sanmıyorum çünkü... ama kasıtlı olarak birine söyleniyorsa iman etsin diye, çok büyük terbiyesizliktir. islam ın bu tür şeylere ihtiyacı olmasa gerek.
- sevgili neil aslında orda müslümanlığı kabul etmiş ve hazır oraya kadar gitmişken cemaatle cuma namazını kılmıştır.fakat kıblenin yerini tam belleyemediklerinden ve niyetinde imama uyduğunu belirtmediğinden, bu namaz kabul olmamıştır. akabinde neil, bunalıma girmiştir. sonradan her namazında imama uyduğunu belli etse de işe yaramamıştır. işe yaramadığını görünce, bütün iddaaları yalanlamıştır.
hatta bazı iddaalar, neilin, abdesti de orda aldığını söyler. o an için su bulamadığından, aydaki toprakla halletmiştir. fakat abdestte de eksiklik vardır. çünkü uzay kıyafetleri üzerindeyken almıştır. yani her şekil, değişik bi olaydır bu.
ayrıca aya ayak basan ikinci adamın söyledikleri de pek bi ilginçtir. dediğine göre uzayda fethullah gülen'i ağlarken görmüştür. bu durum kendisini çok şaşırttığından uzay arabasından iner inmez tekrar arabaya dönmüştür.çok korkmuştur çok. tesbihat uzun için köşesine çekilmiştir. sürdüğünden aya ayak basan ikinci adam, arabada yalnız kalmıştır. neil gelene kadar bi köşede oturup ağlamıştır. bi nevi ibadete çekilmiştir. yani oda müslüman olmuştur ama farkında değildir. yanii galiba...
- lise fizik hocamın deyişiyle "vücudunuzdaki bütün organlarla gülebileceğiniz" bir iddiadır.
bakalım ses nasıl yayılırmış:
http://tr.wikipedia.org/...
bir de aydaki duruma bakalım:
http://tr.wikipedia.org/...
görüldüğü gibi imkansızdır. ki burada ayda ezan okunduğu varsayılmıştır, o konuya hiç girmiyorum.
- armstrong un dinci cemaat tarafından uydurulan bu efsanesine karşılık gerçek bir efsane vardır. gerçi bunun dinle falan alakası yoktur. neyse anlatayım da gülün(vallahi komik).
armstrong aya ayap basıp "bu benim için küçük, ama insanlık için büyük bir adım" dedikten hemen sonra bir laf daha söyler: "şimdi mutlu oldunuz mu bay şovkoski."
neyse, nasa bu lafı önemsemez, armstrong mısır a gidip gelir ve bir gazetecinin aklına bu laf gelir. bu lafı neden söylediğini armstrong a söyler. armstrong cevap verir:
"bay şovkovski şimdi vefat etmiştir. o yüzden rahat rahat açıklayabilirim. ben çocukken ağbim ile beyzbol oynuyordum ve top bay şovkovski nin bahçesine kaçtı. bende topu almak için bahçeye girdiğimde bay şovkoski nin bayan şovkovski yi oral sekse zorladığını gördüm. ama bayan şovkovski "sana bir şartla oral seks yaparım. yandaki amstrongların küçük oğlu aya gittiğinde" diye cevap verdi. bende bay şovkovski yi mutlu ettiğime inandığım için o lafı söyledim...(soyut, 07.07.2008 10:30 ~ 10:43)
- (bkz: ne içtiysen ben de istiyorum)
- olaya ciddi yaklaşmalı kanaatindeyim, uzayda sesin içinde yayılacağı bir madde olmadığından dolayı, armstrong o sırada, nasanın radyo frekanslarına buluttan okyanustan yansıya yansıya karışan aşşaa maaalle müyezzini fetullah efendinin azen sesini işitmiştir, o kadar astoronot olmuştur ancak, sesi dışardan geliyormuş gibi algılamıştır. niye mi, yerçekimi altıda bir, kıyafet desen alttan biraz sıkıyor, e aydasın boru değil, bir yandan da bi laf edeyim, adım madım insanlık falan diye düşünüyordun. nasa ordan baskı yapıyor, ulan tırsıyorsun da ya bastığım yer göçerse...
zor, inanası gelmiş işte.
- tamamen doğrudur. insanoğlu normal şartlarda hiç bir şekil ve ad altında aya ayak basmamıştır. hollywood stüdyolarında gerçekleşen bu düzmece olayı şu şekilde açıklıyorum ben; hollywood da müslümanların yaşadığı bir mahalle vardır. bu adamlar kendi çabaları ile bir mescit kurmuşlar, vakit namazları olsun, ne bileyim işte cumadır, bayramdır burada kılıyorlar. neil armstrong da stüdyoda aya çıkıyor. vakit ikindi vakti. mescitten gür sesli müezzin bağırdıkça bağırıyor. neil öyle bir kaptırmış ki kendisini üzerinde yürüdüğü polyester küreyi gerçekten ay sanıyor. aya benzer yüreğim diyor ve olaylar gelişiyor. atmosfer olmayan aya bayrak dikiliyor, amerikan bayrağı atmosfer olmayan ortamda deliler gibi dalgalandırılıyor. falanlar filanlar.
- yok boşlukmuş da sesi iletmezmiş. mikro ve makro kozmosu yaratan ulu zat boşlukta muşambaya sarılı ebleh bir astronota ezan dinletmek isterse elbet bir yolunu bulur;
telsiz bandına girer, olmadı kompresörle hava basar, yine olmadı muşambanın altından okur ezanı efendim.
- adam kendi yalanladı bir röportajında, bu geyiğin farkında bile değil ama allah ebleh bi astronota dinletmek istediği için bizim kendisinden daha iyi bildiğimiz olaydır. ebleh olduğu için ezan sesini duyduğunun farkında değildir yoksa duymuştur uzayda, allah aşkına eblehe mi inanıyorsunuz allah'a mı?
- her kesimden insanlar içerisinde olduğu ve olabileceği gibi, müslümanlar içinde de kompleksli insanlar vardır ve bunu yer yer bu tip beyanlarla açığa vururlar.
sonuçta allah'ın (inanılan islam paradigması içerisinde) bu tip olaylara ihtiyacı yoktur. mucize ve keramet gibi olaylar allah'ın kendi şovu değil, kullara bir rahmet maksadıyladır. yani neil armstrong'a öyle bir şey duyurulmuş olsa, bu onun için bir rahmettir.
fakat bazı müslümanlar bunların dinin temel kaynağı olduğunu düşünecek kadar saftır (kötü manada olmayabilir, cidden safını da tanıdım). islam'ın kuran, hadis ve sünnet gibi temel kaynaklarında bu tarz olaylar, daha özsel bir yaklaşımla ele alınmış ve işaretlere takılınmamıştır.
(bütün bunlar, allah'a inandıktan sonraki aşamalarda anlaşılacak şekilde anlatılmıştır.)
- (bkz: wikipedia yı kaynak göstermek)
- allah'ın neil armstrong'u namaza davet etmesi ile beklentisini biraz fazla tuttuğunun kanıtıdır.
- islama göre allah ın lütfettiği en büyük mucize kuran ı kerimdir. kişi müslüman olmak istiyorsa, gider kuran ı kerim i açar, okur. olmadı netten pdf formatında indirir, bir güzel okur.
bunun haricinde hala mucizelerin olduğunu varsaymak, "uzayda ezan sesini duydu, müslüman oldu" falan demek yanlıştır.
islami kuralları göz önünde bulundurmadan, sadece minik bir akıl yürütme ile de doğru sonuca varmak mümkündür. şimdi, siz uzayda olsanız, kulağınıza ezan sesi gelse, sizi sürekli yönlendiren, irtibatta olan kişilere bunun nedenini sormaz mısınız? "yahu kardeşim burda bir ezan sesi var?, nedir bunun sebebi?" diye. onlarda illa ki size bir cevap verirler. "neil manyak mısın oğlum ne ezanı?", "yahu neil kusura bakma, babaannemin hacdan getirdiği kurmalı saat uzay geminde kalmış. gelirken getiriver, üstüne yatma e mi bebişim." falan diye. milyon dolarlar harcayıp uzay gemisi yapan, elvis in şarkılarını uzayın bilmem kaç milyon kilometre derinliğinden dinleyen adamlar en azından bir sebep bulurlar değil mi?
- (bkz: neil armstrong un ay da allahın sopasını görmesi)
- biliyordum kitapta yazıyordu diye başlayan iman power dolu söylevlerden sonra ortaya atılan sofu saçmasıdır.her şey bitti zati tanrı için bir ilk aya çıkan adama ezan duyurmak kaldı.hele ki ona bahşedilmiş diyorlarsa vay anam yanarım questlerime yanarım.hatta neil armstrong müslüman olmuş adı niyazi akbulut olmuş.daha fazla bilgi için
(bkz: ay'dan imam pek bir yuvarlak görünüyor)
- (bkz: aman yarabbi)
- neil armstrong bu olaydan sonra naim süleymanoğlu ismini almıştı. sünnet de oldu.
o da aslında türktür. (üç kuşak öncesinden)
- oksijen tüpündeki teknik bir arızadan kaynaklanmıştır. beyine iki dakika oksijen gitmeyince normal bir durumdur.
bir dakika daha geçseydi dünyaya indiğinde "ayda kırk yasin okutuluyordu" bile diyebilirdi. insanlık ucuz atlattı yani.
- neil armstrong un ayda olduğu sırada ayın başka bir tarafına piknik için gitmiş olan müslüman bir ailenin namazı kaçırmamak için yanlarında götürdüğü ezan okuyan saatten duyduğu sestir.
(timo, 08.07.2008 09:12 ~ 09:13)
- kökten yanlış iddiadır, çünkü ezan sesi duyduğu söylenen kişi edwin aldrin'dir. neil armstrong bir insan için küçük ama insanlık için büyük bir adım atmıştır sadece.
|