nef i 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. (bkz: siham ı kaza)*
    (selenge, 04.10.2005 18:54 ~ 03.03.2006 16:13)

2. "tahir efendi bana kelp* demiş
    iltifatı bu sözde zahirdir,
    maliki mezhebim benim zira,
    itikadımca kelp tahirdir."

mısralarının sahibidir.
    (melodis, 11.12.2005 21:51 ~ 27.05.2007 23:58)
  3. lügevi mana olarak faydalı, menfaatli
    aynı zamanda divan edebiyatının ünlü şairi
    (seledun, 02.07.2006 23:16)
  4. ustanın ilk mahlası zararlı manasına darri iken bilahare nef'i mahlasıyla mabeyn-i şuarada sühanın şahikasında dolaşmıştır, çi faide, bu nef'i mahlası kendilerine pek bir muzırr olmuş, gkkten siham-ı kazalarına nazire inmiştir.
    (organometallic complex, 05.11.2006 15:33)
  5. hiciv edebiyatımızın en büyük şairidir.. alemde ayar vermediği kalmamıştır.. sağlam bir tekniği ,ağır bir dili ve cesur bir söyleyişi vardır.
    siham ı kaza adlı kitabındaki hicivlerini okuyan 4. murad ,bir daha hiciv yazmaması için nefi'yi ikna etmiştir ancak ne çektiyse dilinden çekmiş olan nef'i bu sözünü tutamayarak vezir bayram paşa hakkında bir hiciv yazmıştır. bu sebeple öldürülmüştür.
    (kıro pokemon, 01.01.2007 16:07)
  6. idam edilmeden önce zenci veziriazam kendisini bir af mektubu yazmaya ikna etmiştir.. mektup yazılırken kağıdın üzerine mürekkep damlar.. veziriazam üzülür.. nef'i de bunu görünce "üzülmeyin mübarek terinizdir" der ve ölümünü çabuklaştırır.
    yedikule zindanlarından boğdurularak öldürülmüştür ve ölüsü denize atılmıştır..
    (hasan huseyin yandanyemisoglu, 01.01.2007 16:22)
  7. öldürülmeye götürülmeden önce yazdığı son beyitler ile nasihatlerin en büyüğünü veren hiciv ustası.

" ey dil hele alemde bir adem yoğ imiş
    var ise de ehl-i dile mahrem yoğ imiş

gam çekme hakikatte eğer arif isen
    farz eyle ki el'an yine alem yoğ imiş "

ey gönül! hele şu dünyada adam gibi bir adam yokmuş. var ise de gönülden anlayan bir sırdaş bulunmuyormuş. eğer bilge isen şu dünya için asla gam çekme ve tut ki dünya diye bir şey de zaten yok imiş.
    (kurufasulyepilav, 21.03.2007 13:46)
  8. aşağıda ki dizelerin de sahibidir kendisi ayrıca:

müftü efendi bana kafir demiş
    tutalım ki o müslüman
    yarın varınca ceza gününe
    ikimizde çıkarız yalan

(bkz: ince ayar)
    (yasal uyarı, 21.03.2007 18:13 ~ 18:14)
  9. eli öpülesi hiciv yazarı...
    kendisi kelle vermemek için göt verenlerin tarafından olmamış 4.murat'ın tüm cabalarına rağmen eliyle kellesini teslim etmiştir...
    (tyasyn, 02.04.2007 00:22)
  10. bir rivayete göre öldürülmesinden önce kendisine "anneme görürsen selam söyle." diyen dördüncü murad'a "annenizi görmeyeceğim çünkü ben cennete gideceğim." diyen çılgın. ayrıca babasını hiç sevmez, çünkü küçükken onları bırakıp kırım sarayı'na göreve gitmiştir, zannedersem orda kırım güzellerine aldanıp çocuklarını ve karısını bir daha arayıp sormamıştır. babasını hicvettiği şiirleri de mevcuttur. hicivleri kadar fahriyelerinde de başarılıdır. kendini pek sever. narsist çılgın.
    (fb, 26.05.2007 16:55 ~ 28.05.2007 09:41)
  11. diline sahip olamadığı için boğdurulan şair. övgülerinde göklerde uçurur, yergilerinde ise yerin dibine batırır. öldükten sonra ona yazılan bir beyit vardır:

gökten nazire indi siham-ı kazasına
    nef i diliyle uğradı hakkın belasına
    (acayip biri, 26.05.2007 20:07)
  12. şeyhülislama müfti efendi diyecek cesarete,özgüvene ve yeteneğe sahip büyük hiciv üstadı.anlatılır ki 4.murad'la sarayın bahçesinde gezinip muhabbet ederlerken sultanın yanındaki ağaca bir yıldırım düşer.bunun üstüne sultan'da hemen gaza gelir 'sen yanımdaydın o yüzden yıldırım düştü' der.nef'î de bunun altında kalır mı hemen 'padişahım eğer ben olmasaydım o sizin tepenize düşecekti' der.durumu kurtarmayı başarır.
    (fihimafih, 14.06.2007 23:58)
  13. (bkz: babasına hiciv yazan şair)

birinci ahmet han döneminde istanbul'a gelmiş. dördüncü murad han döneminde asıl şöhretini yakalamıştır. yazdığı hicivler nedeniyle çok sıkıntı yaşamış, dördüncü murad tarafından çok kez ipten kurtarılmıştır. fakat bayram paşa'ya yazdığı hiciv bardağı taşıran son damla olmuş, boğdurularak öldürülmüştür.

dördüncü murad han'a:
    "sen ne büyük hükümdarsın ki benim gibi bir şair tarafından övülmektesin" demiştir. (ki bu sözü söylemek göt ister*)

idam fermanını yazan zenci katibin elindeki divitten mürekkep damlayınca
    "teriniz damladı." demekten kendini alamaz.
    (atavratsilah, 11.07.2007 14:45 ~ 12.07.2007 05:51)
  14. (bkz: nefî)
    (betty blue, 11.07.2007 14:48)
  15. 4.muradın, kendisi * ölene kadar kafasını deşarj etmesini sağlayan büyük şairidir.
    (mellek oldum sonunda, 11.07.2007 23:20 ~ 23:21)
  16. "tut-i mucize guyem ne desem laf değil
    çerh ile söyleşemem ayinesi saf değil" mısralarıyla, anlatımının olağanüstü bir güzellikte olduğunu ve kimseyle muhatap olacak seviyede olmadığını anlatır.
    (papazeriği, 17.08.2007 14:47)
  17. (bkz: kaza okları)*
    (the artful dodger, 18.09.2007 03:05 ~ 03:05)
  18. aşağıdaki alıntı ve alıntının mealine bakılacak olursa hiciv konusunda aşmış bir şairdir.

alıntı:

"tahir efendi bana kelp demiş
    iltifatı bu sözde zâhirdir.
    malikî mezhebim benim, zira
    itikadımca kelp tahirdir."

meali:

"tahir efendi bana kelp (köpek) demiş.
    iltifatı bu sözde aşikârdır, bellidir, açıktır.
    benim mezhebim malikîdir.
    inancıma göre, malikî mezhebine göre kelp (köpek) temizdir (tahir: temiz)."
    (the artful dodger, 18.09.2007 03:12)
  19. (bkz: hiciv)
    (portakalda vitamin, 18.09.2007 03:14)
  20. divan edebiyatının en önemli kaside şairidir. ayrıca hiciv ustasıdır. öyleki babasını bile hicveder. dili ağır fakat akıcıdır. medreseden yetişmedir.
    (korelle, 29.11.2007 14:31)
  21. dördüncu murad gibi "alayına gider" bir padişahın sevgisini ve hatta saygısını kazanmış büyük divan şairi. kazandığı bu nimetlerin kıymetini bilip sussaydı, hiciv yazmayı bıraksaydı, herhalde bu kadar büyük bir şair olamazdı.

asıl adı ömer'dir. ve ilk aldığı mahlas zarri (zararlı) dir. gelibolulu müverrih ali, şiirlerini okumuş ve çok beğenerek kendisine nef'i (yararlı) mahlasını vermiştir.

padişaha(dördüncü murad) söz vermesine rağmen vezir bayram paşa'ya yazdığı hiciv sonucu öldürülmesi şöyle anlatılır: bayram paşa, nef'i ' nin sözünü tutmayıp yazdığı hicve, çok sinirlenir. padişaha çıkar. "hünkarım, böyle böyle" der. padişah nef'i ' yi huzuruna çağırtır ancak olaydan haberi yokmuş gibi yapar. "nef'i, okuyasım geldi yahu, hiç hicvin var mı ?" diye ağzını arar. bunun üzerine nef'i, "eöö, yok padişahım. ne münasebet, söz verdim ben size. hah hah. hiç olur mu.." demeyip, cebinden hicvi yazdığı kağıdı çıkarır ve padişaha iletir. bunun üzerine padişah, hicvi bayrampaşa'ya verir ve öldürülmesini söyler. ve ardından sarayın odunluğuna götürülüp kementle boğarak öldürdükten sonra sarayburnu'ndan denize atarlar büyük şairi.
    (alik, 06.12.2007 23:59 ~ 07.12.2007 00:04)
  22. kendini överken kendinden geçen divan şiiri şairi. peygambere övgü kasidelerinde bile ilk beyitten başlayarak kendisini över. zaten orta yolu yoktur ya çok över ya da yerin dibine batırır. ayrıca:

(bkz: gulüv)

(bkz: igrak)
    (acayip biri, 19.02.2008 20:45)
  23. ayarsever sözlük gençliği olarak pek beğendiğimiz, yanlış hatırlamıyorsam iki divan ve de meşhur siham-ı kaza'dan oluşan bir külliyata sahip olmasına rağmen topu topu birkaç gazel ve hicviyesine ulaşabildiğimiz şair.
    (ama arkadaşlar iyidir, 01.03.2008 05:11)
  24. divan edebiyatının en büyük hiciv üstadlarından. erzurum, hasankale**'de doğmuştur.
    (maglor, 21.03.2008 22:20)
  25. 1991 yılı' nın ocak ayında samsun 'da doğan umut can katırcıoğlu; nam-ı diğer nef'i. 2005 yılında türkçe rap ile tanıştı. 2006 yılında, zet'in mezun olduğu okula başlaması sebebiyle, ona demo kaydını vererek bu dönemden sonra ki parçalarını m.i.k bünyesi altında yaptı. aralık 2006 da, 47'yle düet ep olan nadas ep, nef'i nin undergroud'a ilk adımı. "bağırmamayı öğreten mektep" solo projesiyle müzik hayatını devam ettirmekte.

(bkz: bağırmamayı öğreten mektep)
    (ahenk, 18.06.2008 11:28)
 sayfa  / 2