görseller
nedim 

belki ilginizi çeker
  1. · pinhan
  2. · hüseyin kemal eke
  3. · ayan
  4. · sevgiliye hitap şekilleri
  5. · izmir istanbul a takar
  6. · şehr i istanbul
  7. · tahammül mülkünü yıktın
  8. · sinede evvel ne muhrik arzular var idi
  9. · nedim
  10. · geveze
gündem
  1. · annenin gençlik fotoğrafları
  2. · sanal seks yaparken hamile kalmak
  3. · günün tek cümlelik özeti
  4. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  5. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  6. · ezel
  7. · yaran diyaloglar
  8. · hamilelik 5 aya inecek
  9. · yazı tura

nedim  

1. haktan ayan bir nesne yok,
    gözsüzlere pinhan imiş.

diyen bir koca şair.
    (lightblue, 18.03.2006 12:01)
  2. kitaplardan çıkarılan kısmı ile dudak uçurtan(en azından benim öyle oldu) lale devri şairi.zira serv-i revanı kadın değil,erkektir.bi de yeniçeriler tarafından kovalanırken damdan düşüp öldüğü söylenir.söyleyenlerin yalancısıyım

izn alıp cuma namazına deyu mâderden
    bir gün uğrulayalım çerh-i sitem-perverden
    dolaşıp iskeleye doğru nihan yollardan
    gidelim serv-i revanım yürü sadabâd e
    (peasklepios, 17.01.2007 13:52)
  3. 18. yüz yıl divan edebiyatının ehl-i keyf şairlerinden. ilk ve en önemli istanbul şairlerindendir hoca. birçok şiiri bestelenmiş, klasik türk müziği türünde icra edilmektedir. lale devrinin 'vur patlasın, çal oynasın'larını çokça yaşamasından da cihetle; şiirlerinde aşk, zevk, kadın, istanbul mefhumları seleflerine göre yoğundur.

küçük bir örnek beyit:

"yok bu şehr içre senin vasfettiğin dilber nedîm
    bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana"
    (lenineli, 23.02.2007 15:27)
  4. 1681 - 1730 yıllarında yaşamış olan, gelmiş geçmiş en büyük türk şairlerinden biri olarak kabul edilen şairimiz. ayrıca 18. yüzyıl divan şairlerindendir. 1730 yılında patrona halil isyanı sırasında kaçarken damdan düşmüş ve hayatını kaybetmiştir. ölenin arkasından konuşmak gibi olmasın ama, son sözlerinin " ben şair nedim... damdan dama atlar iken boku yedim" olarak söyleyen insanları da burdan esefle kınamaktayız. kendisi böyle şeyler demeyecek kadar terbiyeli bir insandır. istanbul aşığıdır aynı zamanda. lale devrinde yaşadığından olsa gerek pek eğlenceli insandır kendisi. hayat felsefesi şu imiş efendim: " gülelim,oynayalım,kam alalım dünyadan" . nedim, divan şiirinde kalıplaşmış mazmunların dışına çıktı. 18. yüzyıl bir dereceye kadar dilde yakınlaşma hareketinin başladığı bir yüzyıldır. bu çerçevede nedim de halk ağzındaki sözlere, deyimlere ve yer adlarına yer vererek divan şiirini daha yerli bir karaktere büründürdü. özellikle gazel ve şarkılarında yalın bir dil kullandı. nedim yaşadığı dönemde büyük bir şair olarak tanınmadı. sonraki dönemlerde, divan şiirine getirdiği yeniliklerle dikkati çekti. nedim’in şiirleri “divan” adlı bir kitapta toplandı.
    (fakespeare, 28.05.2007 00:58)
  5. şarkının ilk örneklerini yazmış divan şairidir.o dönem şairlerinden ayrılan yönü keyfine pek düşkün oluşudur.
    (miasma, 08.08.2007 20:22)
  6. şiirlerini diğer divan şairleri gibi hayali değil de gerçekte var olan kadınlar için yazmış olan lale devri şairi. ayrıca yanılmıyorsam beşiktaşta çatıdan çatıya atlarken düşüp ölmüştü bu arkadaş. kendince nedenleri vardı elbet, birilerinden, bir şeylerden kaçıyor da olabilir.
    (alchemilta, 08.08.2007 20:27)
  7. (bkz: nedamet)
    (aytok, 13.08.2007 22:41)
  8. ekol oluşturmuş büyük bir şairdir. hatta nedimâne üslûp tabiri girmiştir edebiyatımıza onunla. neşeli, hayata bağlı bir tarzı vardır. eski şairler gibi "acılar içinde kıvranan adam" değildir. sevgiliye uzaktan bakmaz, gider açılır. şiirlerinde ilahi aşk yoktur. bir eserinde sevgilisine " annenden cuma namazı için izin al, tenhalara kaçalım." der. bunun iki açıklaması var; ya o dönemde bayanlar da cuma namazına gidiyordu. ya da... neyse siktir et.
    (fb, 17.08.2007 14:35)
  9. kpss 2007 sınavında tarih sorusu olarak gelmiş bir şahsiyettir.
    aşağıdakilerden hangisi lale devri şairidir?
    nedim.
    (kerrigan, 17.08.2007 14:37)
  10. antep ağzıyla okunduğunda farklı anlam ifade eden cümle.
    (bkz: ne edeyim)
    (seanpenn, 04.01.2008 12:10)
  11. bazı şivelerde * ne yapayım anlamına gelen söz.

'oy ben nedem nasıl edem başım alıp nere gidem' gibi...

(bkz: serbest çağrışım)
    (hımhımdahımhım, 04.01.2008 16:45)
  12. lale devri şairi olarak da bilinen 18. yy.'ın önde gelen ismi. şiirlerinde baskın çıkan öğe yaşama sevinci olarak dikkati çeker.
    (hakkıbulutunüçyaşındakikardeşi, 20.04.2008 22:53)
  13. divan edebiyatının yerelleşmesini başlatmıştır. istanbul şivesini, halk ağzında yaşayan söyleyiş ve deyimleri şiirlerinde kullanmıştır. divan edebiyatının kalıplarını kırmış, yeni mazmun ve benzetmeler kullanmıştır. özellikle şarkılarda olmak üzere yaşadığı hayattan kesitleri şiirinde işlemiştir. hece ölçüsüyle şiirler yazdığı da söylenmektedir. din, tasavvuf ve hikmetle hiç ilgilenmemiştir. eserleriyle lale devrinin zevk ve ihtişamını yansıtmıştır.
    (portakallı haribo mahmut, 02.05.2008 21:56)
  14. der-saadet şairidir...

"bu şehr-i sitanbul ki bi misl ü behadur.
    bir sengine yek pare acem mülkü fedadur..."
    (umde, 29.06.2008 14:13)
  15. divan'ın en büyük şairlerinden biri. divan edebiyatında şekil bakımından aykırı şiirleri ve bilerek yaptığı kural hataları ile bazı tabuları yıkmaya, çığır açmaya çalıştığı söylenebilir. bu özelliği sebebiyle cumhuriyet devri uçarı şairi orhan veli'yi ona benzetmek sanırım yanlış olmaz. fakat orhan veli ile onun aralarındaki sefa ve sefalet farkı bayağı kalın bir çizgidir, o ayrı bir konu.

nedim gayri tabiî meyilleri ile de bilinir(bildiğin ibne lan işte). nedim'in ölümüne dair üç kuvvetli iddia vardır: birinci kabul onun patrona halil isyancılarından kaçmak için çıktığı evinin damından başka dama atlarken öldüğüdür. ikincisi ise isyankarların kapısına dayanması üzerine korkudan öldüğüdür. son iddia ise isyan sırasında intihar ettiğidir. aslında bu üç iddia birlikte düşünülebilir. kuvvetle muhtemel ki nedim; isyankarların kapısına dayanması üzerine dama çıkmış, damdan dama atlarken cinnet geçirmiş (daha önceden korku titremeleri yaşadığı da biliniyor. hele ki sadrazama isyankarların ne yaptığını da bildikten sonra çıldırmaması elde değil) ve bir damdan aşağı yuvarlanarak can vermiş olmalıdır.
    (ageylan, 26.07.2008 19:13)
  16. eski türk edebiyatına giriş dersinde yanlış öğrenmediysem şu gazeli kendisi için yazan ve son beytinin de mezar taşında yazılı olduğu söylenen şair:

fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün

sinede evvel ne muhrik arzular vâr idi
    lebde ser-keşahlar ateşli hûlar vâr idi

böyle bî-hâlet değildi gördüğüm sahrâ-yı aşk
    anda mecnûn bîdler dîvâne cûlar vâr idi

ben bugün bir nev-bahâr-ı hüsn ü ânseyreyledim
    tarf-ı destânda sünbül gibi mûlar vâr idi

sen yine bir nev-niyâzâşık mı peyda eyledin
    kuyuna yer yer dökülmüş âb-ı rûlar vâr idi

ey nedim ey bülbül-i şeydâ niçün hâmûşsun
    sende evvel çok nevalar güf t ü gûlar vâr idi
    (hürrem, 24.08.2008 00:39)
  17. "ayağın sakınarak basma aman sultânım
    dökülen mey kırılan şişe-î rîndân olsun"

şeklindeki "mısra ı berceste"yi yazan divan edebiyatı şairi; büyük şair.
    (meramise, 23.10.2008 10:18 ~ 10:19)
  18. geçen yine rabıta ı mevtime daldım, manâ aleminde komutanı olduğum oldular ile muhayyel yaratıklara karşı cenkler ettim. kâh şimşirbâz oldum kılıç salladım, kâh kemankeş oldum ok attım, her cenkte bir merhale kaydettim ve sonunda karşımda hiçbir muhayyel yaratık kalmadı. muzaffer bir komutan edası ile cenklerin olduğu vadiden yukarı çıktım, bir tepede kamp kurdum. üzerimde bir yeniçeri zırhı, başıma dolayıp omuzlarımdan sarkıttığım kırmızı şal ile [o zamana göre] bir âhir zaman efrasiyab’ı gibiydim.

derken, bir ağacın altında meyini yudumlayan nedim’i gördüm. gideyim bir hal hatrın sorayım istedim.

“selamın aleyküm nedim dayı!” dedim, “hele bir elin öpeyim.”

bana bir an baktı; sonra içkisinden bir yudum daha aldı. bana bir necasetmişim gibi baktı, ve dudaklarından şu dizeler döküldü,

yigit mi oldun a cânım nedir bu kırmızı şal
    başında dün dahi baglıydı kırmızı çenber

[adam mı oldun lan denyo?/dün kafanda kırmızı çember taşırdın, mal gibi dolaşıyordun]

afalladım, “ama abi cenk ettim ben ordular yönettim!” dizlerimin bağı çözüldü. yüzüm kızardı. yine cevabı yapıştırdı,

“nedir bu surhi-i rû bezme varmadan çünkim
    ya ka’beden mi gelirsin bu şekl ile kâfir”

[ulan daha içki alemine gitmeden yüzün kızardı topoş!/sanki kabeden geliyormuş gibi havalara girmişsin deyyus kafir!]

“ama abi ağır konuşuyorsun kafir falan.” dedim. “benim babannemin başı örtülüydü, dedem de arada içerdi ama beş vakit namazını da kılardı.” sinirden gözlerim doldu. ağlayarak uyandım.
    (muhayyel zartalos efendi, 16.04.2009 15:36)
  19. power fm'in komik sahsiyetlerinden biridir. geveze in the morning adlı programda kendine yer bulur bu şahsiyet, "nedim bildiriyor" anonsu ile de girer yayına. ses tonu ince ve komiktir. genellikle yeni birşeylerin deneyini yapar. bilmem kaç kutu dondurma yemekten tutun, acayip kokulu parfümler sıkmaya kadar. bir de belalısı vardır, muhittin mi neydi adı. o da apayrı bir şiveye sahiptir, libidosu bir hayli yüksektir bu elemanın da. güne eğlenceli başlamak için tavsiye edilir. hüseyin kemal eke ile beraber dinlemişseniz o gün, sabah sabah suratınıza bir tebessüm yerleşmesi muhtemeldir. genellikle sabah 8:30-9 gibi yayınlanır bu programlar, ama saati niyeyse değişkenlik gösteriyor.
    (artemis, 18.05.2009 02:13)
  20. 18. yüzyılda klasik şiire damgasını vurmuş isimdir. şiirlerinde göze çarpan; yaşama sevinci, dünya güzelliklerine bağlılık, istanbul sevgisidir. oldukça çapkındır kendisi. bazı şiirlerinde bir güzelin gönlünü çelme çabasını hikaye etmişliği vardır. bir de şöyle der kendisi:

''seng üzre gösterir, zer-i kâmil ayârını.''

daha ne denir ki bunun üstüne.
    (theladyofshalott, 29.09.2009 11:23 ~ 11:46)
  21. insanı ve eşyayı tasvir ederken kalıpların dışına çıkmış ve görsel imgeyi sıklıkla kullanmıştır. divan edebiyatı'nda sevgilinin gözü siyah, saçları siyahtır; fakat nedim bir beyitinde mavi gözlü ve sarı saçlı maşuktan bahsederek divan edebiyatı 'ndaki gelenekselliği bozmuştur.bir gazelinden;

leblerin mecruh olur dendân-ı sîn-i buseden
    la'lin öpdürmek bu haletle muhal olmuş sana
    (mar adentro, 15.10.2009 19:59 ~ 20:01)
  22. yer isimleri kullanarak gerçek hayattan kopuk olan divan şiirini, gerçekçi hale sokmuştur.
    (merlot, 15.10.2009 20:02)
  23. sohbet arkadaşı, arkadaş, dost, hükümdarın yakınında bulunan, onunla arkadaşlık eden kimse.
    (simeranya, 02.11.2009 16:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil