bunu diyen her insana 'bence de neden geldin¿' denilmelidir..
(bınar, 02.05.2004 15:11)
müziği arcilles polonos'tan alınmıştır,sözleri
erkan oğura aittir.burhan çaçan ise çalmıştır bu parçayı ve erkan oğura dair hiçbişay balirtmemiştir.(bkz.
bir ömürlük misafir)
memento filminin devamı niteliğinde olan bu filimde kahramanımız gözünü istanbul'de açar ve olaylar gelişir
(bkz.
memento)
istanbul memleketine şu veya bu nedenle düşen saf dimağlarca ve gergin bünyelerce sıklıkla telaffuz edilen cümle ve rastlanıldığında huşu ile dinlenen parçadır.
(bkz:
anladın sen anladın)
aslı "neden geldim amerika"ya olan elazığ yöresi türküsü. amerikalıların harput'ta kolej açmalarına rastlayan dönemlerde birçok elazığlının amerika'ya çalışmaya gittiği zamanların ürünüdür bu türkü. erkan oğur'un okuduğu ise ( neden geldim istanbul'a ) bu türkünün bir varyantıdır.
(aytok, 24.04.2007 19:58)
erkan oğur'un bir türküsü,insanın içini parçalıyor..
neden geldim istanbul'a
tutuldum kaldım avare
şimdi bin kere pişmanım
vakit geçti ah ne çare
ah ah
gelmez olaydım
görmez olaydım
tek seni cilveli istanbul
görmez olaydım
ah bilmez olaydım
istanbul'un kış denizi
gemileri dizi dizi
merhametin insafın yok mu
neden mahzun ettin bizi
ah ah
gelmez olaydım
görmez olaydım
tek seni cilveli istanbul
görmez olaydım
ah bilmez olaydım..
burhan çaçan'in uzuun seneler evvel seslendirdiği şarkı.
üzerinde sosyolojik, psikolojik tahliller yapılmalı.zira ben ve benim gibi istanbul ile direkt veya dolaylı yollardan herhangi bir ilişkisi bulunmayan insanlara bile, hakkaten neden geldim?, tutuldum, kaldım, biçareyim, dedirtiyor.böyle bir sarki, cümbüşlü, klarnetli, ama hüzünlü yani..
bir yerinde ,
istanbul' un kış denizi
gemileri dizi dizi,
merhamet insafın yok mu?
niçin mahsun ettin bizi?
diye çok güzel bir edebiyat sanatını, teşbih sanatını kullanıyor.teşbih, yani benzetme.diyelim la fontaine bunu çok yapar.ezop masallarında, insanla kargayi, tilkiyi benzeştirir, düzeni eleştirir.
bu farklı tabi, örnek olsun diye verdim.burada, yalnızlık teması işleniyor.istanbul ile konusuyor sevgili burhan ama belli etmiyor.istanbul' u bir sevgili, bir dost, ne bileyim bir tilki..
neyse ne, eğlenceli güzel bir şarkı.-da niye istanbul'la bağı olan insanlardan çok etkiliyor beni?iste beni en çok hayrete düşüreni; ve şarkı ile birlikte şarkıcıya hakkını teslim etmem konusunda vicdani bir baskı uygulayanı bu.
amerika'ya göç etmek zorunda kalan bir ermeni yazmıştır orijinal sözlerini.
erkan oğur'un konserlerinde başlamadan önce ''işte bu da bizim hikayemiz'' dediği o muhteşem eseri.
erkan oğur'un yürekleri dağlayan bir eseri. istanbul'da doğmuş olsanız da, " neden istanbul'da doğdum ben lan " dedirtir insan. o derece güzel anlatmıştır istanbul'u..
özellikle şu mısrasında;
istanbul'un kış denizi
gemileri dizi dizi
merhametin insafın yok mu
neden mahzun ettin bizi
(karadul, 11.07.2009 22:45 ~ 22:47)
istanbulun yıktığı nice insandan biri olan insanımızın kendisine sorduğu sorudur. türküsü de vardır.
kalkıp gelmişsinizdir güzel ülkemin herhangi bir köşesinden. okumak adam olmaktır amaç. hani şu gençlik dediğimiz başımızda kavak yellerinin estiği yıllar. ve kapılmışsınızdır istanbulun büyüsüne. ancak istanbulu da unutturan şeyler yaşarsınız. aşık olursunuz. geceni gündüzünüz birbirine karışır. akıp gider zaman.....
sonra biter herşey. biter sevda biter istanbul. ancak asıl biten sizsinizdir. küçük hissedersiniz kendinizi. çaresiz kimsesiz... canınız yanar. hıncınızı birinden almak istersiniz. karşınızda duran istanbuldur. ve müzik devreye girer başlar erkan oğurun o içe işleyen sesiyle bir türkü. sorarsınız kendinize hayat boşalmışken üstünüze. neden geldim istanbula?