neden aptal sarışınları tercih ediyoruz   

adana çık aradan

1. ukte veren: earendill
    uktecinin notu: aysun kayacı olgusu çerçevesinde yorumlanabilir mi acaba ?

er kişilerin ya kendi kendilerine ya da birbirlerine yönelttikleri ve aslına bakılırsa cevabını bir türlü bulamadıkları,

belki de mevzu edilen konunun sabun köpüğü misali içi boş ve herhangi bir önem ile ciddiyet barındırmadığı için cevabını bulmak için çabalamadıkları lakin,

özellikler abazan er kişilerin hayatlarını sade ve sadece dişi kişiler üzerine endekslemelerinden ileri gelen; salt abazan ve hayatta yapacak, düşünecek, dert edecek elle tutulur meselesi, uğraşısı, mesleği olmayan boşlukta salınan er kişilerin aklını kurcalayan ve sadece, onlar için cevabının bulunması hayati önem arz eden konudur.

aptallık ile sarışınlık ile kadınlığın yani bu üç sözcün yan yana getirilmesi veya yan yana getirilmeye çalışılması neden, hangi sebepten ileri gelmektedir. kadının sarışın olması ile aptal damgası yemesinin mantıklı bir açıklaması var mıdır ? sarışınlık kadın için aptal olduğunun bir göstergesi ilan edilir iken, sarışın erkekler için neden böyle bir yakıştırma yapılmamaktadır ?

evet efenim, sarışınların aptal olduğu yolundaki söylem tek kelime ile cinsiyet ayrımcılığının ve kadını küçük görme uğraşısının tavan yaptığı görünümlerden birisidir. ataerkil düzende kadınlara biçilen rolün herkes farkındadır ve sarışın kadınlar özellikle magazin basınında, sinemada, sahnede vb yerlerde hep aptal olarak betimlendiği için bir yerden sonra bu kurgunun gerçek olduğu hususunda inanışlar baş göstermiştir. halbuki gerçek ile alakası olmadığı halde.

aysun kayacı olgusu üzerinden hareket edilir ise; söz konusu kişi için söylenebilecek en son şey aptal olduğudur herhalde. çekicidir, fiziksel anlamda hoştur, gerçek sarışın da değildir. ve zannımca, son günlerde gündeme geldiği aforizması göstermektedir ki, aysun kayacı kendisine aptal diyenlerden daha akıllıdır.

ukteyi dolduranın notu: son paragraf ukte sahibinin isteği üzerine var edilmiştir.
    (maivelve, 06.04.2008 22:26)
  2. (bkz: kendim ettim, kendim buldum.)
    (earendill, 07.04.2008 00:14)
  3. (bkz: aptal da ondan)
    (hülleci, 04.05.2008 13:01)