|
|
- şair roman oyun deneme yazarımız...
(bkz: susuz yaz)
(bkz: zeliş)
uzak haziran
iki dudak arası bir zaman
gözgöze geldikse geçerken
mayıs'la haziran arasında
yağmurlu bir saçak altından
aşktı uçup giden üstümüzden
aşktı değip geçen yanımızdan
uyanıp kış uykularından
şubat'la mart arasında
eylül'le ekim arasında
yaz sularından kıyıya çıkan
iki adım arası bir zaman
gözgöze geldikse geçerken
günlük güneşlik bir kaldırımdan
aşktı uçup giden üstümüzden
aşktı değip geçen yanımızdan
aşktı görmedik bilmedikse
kimbilir hangi eylül bir daha
hangi uzak haziran
- bir gün edebiyat hocamızın bir arkadaşıma ''söyle bakalım bu adamın soyadı niye cumartesili değil de cumalı?'' sorusuna arkadaşımın ''çünkü babası gerdek gecesine cuma günü girmiş'' diyerek tüm sınıfı ve hocayı büyük bir sessizliğe boğan olayın kahramanıdır kendisi.
- düşük cümleli yazım tarzını benimsemiştir bu yazar eserlerinde ve nice zamandır takipçileri vardır yakınında, yolunda ilerler, gölgesinde serinlerler. ve bilirler zordur yazmak devrik cümleli metinleri ahenk ile eda ile.
(bkz: ustalara saygı)
- gençlerin kısmetinin kapalı olduğunu vurgulayan usta şair.
''kışın bütün ağaçlar senindi
bütün çocuklar seni beklerdi pencerede
şimdi başka kuşlar da geldi
sense unutuldun serçe
fakat ben hâlâ seni seviyorum.''
şiiriyle derinden vurmuştur beni.
- (bkz: öldürmeyeceksin).
- türk edebiyatının en üretken yazarlarından biridir. öykü, roman, oyun, şiir, radyo oyunu, deneme ve günlük türlerinde eserler vermiştir. 1964 berlin film festivali'nde altın ayı kazanan ve metin erksan'ın yönettiği "susuz yaz" filminin senaryosu onun bir öyküsünden yazılmıştır. hukukçu olmasından mı nedir, yazdıklarından kazanacağı parayı kuruşuna kadar izleyen bir yazardı. "nalınlar" adlı oyununu "nisa serezli tolga aşkıner tiyatrosu" nda oynadığımız dönemde salona gelir, arka sıralarda durur, seyircileri tek tek sayar, bilet fiyatıyla çarpıp kendi payına düşecek parayı hesaplardı. yazarın hakkına ve emeğine sahip çıkan bir yazın emekçisiydi.
- "aşk geçer
akan şu bulut gibi
ey üzgün maviliklerde
boş kalan bulutun yeri"
|