|
|
- türk edebiyatının en büyük şairlerindendir, lakin unutulmuştur. nedmi, baki, nef'i, fuzuli malumumuzdur biraz. ama necati bey unutulmuştur.
- behçet necatigil'e soy ismini veren şair. behçet necatigil bu 16'ncıu yüzyıl şairini anmak için soyisnini değiştirmiştir.
- en çok karikatüre ve cem yılmaz esprisine konu olmuş isimdir.
- aşkım aşkım dizisinde durul bazan'ın oynadığı, köyden indim şehire karakteri.
- attilâ ilhan'ın ayrılık sevdaya dahil adlı şiir kitabının ayrılık sevdâya dahil şiirleri bölümünün ilk sayfasını meşhur "görinen yılduz değil" beyiti ile süsleyen, taçlandıran divan şairi.
görinen yılduz değil yir yir delinmişdür felek*
gün yüzünün hasretiyle tîr-i âhımdan* benüm
- "şöyle muhkem tutayın aşk ile dildar eteğin
ya elim kat edeler ya keseler yar eteğin"(şivan, 18.04.2008 00:50)
- doğal, rahat, ahenkli bir anlatımı vardır.
konuşma dilindeki söyleyiş biçimlerini ve deyimleri kullanmaya önem vermiştir.
divan şiirinin örnek tutulan ilk büyük şairlerlerindendir.
- divan'ın gazelde en büyük şairlerinden biri. türk şiirinin iran taklidinden kurtularak kendi orijina çehresini kazanmasında, türkçe'nin bir şiir dili olarak işlenmesine öncü ve kurucu rol oynamıştır. genel kabul adının isa olduğudur. diğer bir rivayet adının nuh olduğudur.
kastamonu'da mahalli bir şair iken nacatî'nin bir beyiti ile ondan bihaber büyük bir şair olan ahmed paşa'nın bir beyiti arasındaki mana ilişkisi kastamonu'da bir mahalle meclisinde nargilelerini körüklerken şiir üzerine sohbet etmekte olan ahalinin dikkatini celb eder. hangi şairin hali daha iyi ifade ettiğini hararetli bir şekilde tartışlar iken genç şair necatî meclise girer. oradakiler hemen sorarlar; "necatî senin kıyasın nedir? ahmed paşa mı daha hoş söylemiş sen mi?"
necati'nin o anda söylediği beyit bir şaheserdir;
necâtî'nin dirisinden ölüsü ahmed'in yeğdir
ki îsâ göklere ağsa yine dem vurur ahmed'den
bir adı da ahmed olan peygamberimiz ile hz. isa'nın mukayesesini de içeren bu tevriyeli beyit, kuvvetle ihtimal adı isa olan necatî'nin tevazusunu ifade ederken ki gücünü de sergilemektedir.
daha sonra hmed paşa ile tanışmış ve istanbul'a gitmiş, devrinin şeyhî ve ahmed paşa ile birlikte üç büyük şairinden biri olmuştur.
fuzulî ve bakî gibi divanın en büyük şairleri ondan etkilenmiştir:
beni ağlan beni kim üstüme gelmez ölicek
bir avuç toprağ atar bâd-ı sabâdan gayrı
(necâtî)
ne yanar kimse bana âteş-i dilden özge
ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı
(fuzulî)
- bed-nâm-ı aşk oldum ölürsem belâ budur
mahşerde dahi diyeler: "ol mübtelâ budur!"
necati.
- gam-u gussa üşüp gönlüm evin yıkdukları budur
ki etrâfa ulaşmaya derûnunda yanan âteş.
necâtî.
|