ne zaman adam oluruz   

adana çık aradan

1. fatih altaylı'nın köşesinden ona buna dokunduran bir bölüm. insanın böyle bir köşe açması için önce kendisinin adam olması lazım.
    (spyder, 23.06.2004 17:54)

2. insanların kendi haklarının nerede başlayıp nerelerde bittiğini öğrendiklerı durumlarda gerçekleşmesi umulan vaka.
    (r feynman, 23.06.2004 22:30 ~ 22:34)
  3. (bkz. adam olmak istemiyorum)
    (togisama, 25.07.2004 13:03)
  4. pek çok bünyenin, türkiye gerçeklerini oturup temiz bir kafayla düşündüğü zaman sorduğu sorudur. sonuçta bir yerlerden başlamak gerekir ve birey olarak herkes kendini adam etmeye çalışırsa toplum da bununla beraber adam olacaktır.

çok göreceli olmakla beraber, en genel şekilde şöyle olunabilir ki; mantıkla duygularını eş güdümle yönetmek gerekir.

bu duygularla mantık, bir arabayı çeken iki yarış atı gibidir. sürücü olarak biz, bu iki atı öyle bir dizginlemeliyiz ki burun farkı bile olmadan eşit hızla hayat arabasını çekebilsinler. yoksa denge kaçar, hız artar, biri önde gider ve bir yerlerde arabamız devrilir.

ikisine de en sağlam dizginleri bağlamalıyız ki biri durup dururken şahlanıp tüm düzeni alt üst etmesin, diğerini düşürüp sakatlamasın.

şahlanma derken; duygular aniden kapılıp akarsa bir yerlere akıl ortadana kalkar. birinin ihtişamına kapılan, onun ağzından çıkan her lafa kendini unutup uyan, duygularının esiri olmuştur, derhal geri çekilmelidir girdaptan. mantık şahlandığında; artık yine ortada akıldan eser kalmaz. çünkü deli bir fikrin peşinden koşup, ütopyaların esiri olmak insanı dünyadan koparır, ayaklar artık toprağa basmaz. sonu ise acı sonuçlarıyla yere çakılmaktır.

çoğu insan yanlış yapar, sırf mantık mantık diye. biz duvar değiliz.

bunları yapan insan zaten toplumda diğerlerine duyarlıdır. nerede özgürlüğünün sınırlarının çizildiğini bilir. özgürlükle sınır ters gelir ama benim özgürlüğümün alanında seninkiler biter, yoksa kimseye engel konamaz tabiki. adam japonya'da, grip olmuş da diğer insanlara bulaşmasın diye ağzında maskeyle geziyor. daha ne simgeler var bunun için.
    (hell guardian, 25.07.2004 13:29 ~ 11.03.2007 00:15)
  5. fatih altalı'dan tek satırlık incilerin yer aldığı köşecik. bugün yarın şunu bekliyorum: "dolar milyoneri olup rakip gazetenin kadın köşe yazarına hakaret ettiğimiz zaman..."*
    (azwepsa, 04.08.2005 14:43 ~ 12.07.2007 08:45)
  6. (bkz: yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz adam olucaz)
    (close2death, 04.08.2005 14:44)
  7. (bkz: balık kavağa çıkınca)
    (bkz: ne zaman kadın oluruz)
    (bkz: transvestisizm)
    (right lane must exist, 04.08.2005 15:05)
  8. -ne zaman adam oluruz?
    -para için kıvırmadığımız, inançlarımızı satmadığımız gün fatih'çiğim.
    (selenge, 04.08.2005 16:31)
  9. allah razı olsun fatih altaylı'dan ki, böyle güzel bir köşesi var. bizlere adamlığı öğretiyor, gözlerim doluyor okurken, derin manalar arıyorum hayatımın akışından, adamlığımı sorguluyorum içten içe. varolasın fatih altaylı, sağolasın. ama senden şunları da bekliyoruz.

-ne zaman adam oluruz
    +şeref tribününde olay çıkarmadığımız zaman

işin gerçeğine gelirsek eğer, bende bu yazılar daha çok, sakızlardan çıkan

sevidim ben birisini
    en tatlı birisini
    ne imiş adı dersen
    ilk harflerine baksana yarraaam

tadında yazıları hatırlatıyor ve de fatih altaylı hakkında yeterince fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

benim gözümde fatih altaylı tam bir halk kahramanıdır. kendisi adamlık vasıflarını tamamlamış adam code*ları fazlasıyla yerine getiren bir insan olarak halkını da uyandırma çabasında insanlığa ışığını yansıtıyor, ey halkım böyle böyle yaparsanız, adam diilsiniz gibisinden laflar etmektedir. iyi okuyun ey insanlar, okuyun ki ilim irfan adamlık öğrenin adamlıııık, hooop, size söylüyorum tadındaki "ne zaman adam oluruz" başlıklı köşesinde. "bu memleket adam olmaz" diyenlere "nah olmaz" benim verdiğim reçeteyi uygulayan bu yazdıklarımı harfi harfine, yatmadan önce ve sabah kalkınca, aç karnına yiyen herkes adam olur, demiş. bizleri derin cehaletten, çocukluktan kurtarmıştır, allah razı olsun.

ayrıca yazdıkları ile yaptıkları arasında farklılıklar bulunan bu şahsiyet için güzel bir kaçış yolu buldum. ilerde lazım olursa kullanır.

-fatih bey röportajımızı sizin köşenizin meşhur sorusuyla noktalayalım "ne zaman adam oluruz?"
    +imamın dediğini yapıp, yaptığını yapmadığımız zaman eheh
    -çok çakalsınız çook..
    (assassin, 09.10.2005 07:20 ~ 07:22)
  10. fatih altaylının köşesindeki bu yazıları alıp sayılarını sonsuza yaklaştırdığımız zaman, ortaya ilginç bir manzara çıkar; fatih altaylıya şu veya bu şeklide bulaşmış kimse adam olamaz, aslında bu bağlamda fatih altaylı da bu gruba girer lakin ilginç bir şekilde kendini metalaştırmaz, konumlar üstü bir konumdan adam olamayacaklara "boşuna çabalamayın lan, donla denize giren adam olamaz" şeklinde yorumlarda bulunur. adam olamayacakların sayısı adam olanlardan fazlaysa (ki çok fazladır hatta >> ) toplumda baskın komunite adam olmayanlar olacağından fatih altaylı tek başına bir azınlık durumuna düşecektir. diğer yandan yanında bir kaç şanslı yazarımızı daha götürme fırsatı verilirse kendisine, ertuğrul özkök, emin çölaşan, mustafa mutlu gibi meslektaşlarına da gerçeği gösterme şerefine erişecektir sayın altaylı.böylece adam olamayan dev bir topluluğa karşı 3-4 adam gibi yazar, bize adam olmayı öğretecekler, neden adam olamadığımızın sebeplerini anlatacaklardır. kolay mı canım bu ülkede yazar olmak. kolay gelsin diyoruz kendilerine.
    köşesinden bana cevap vermek lütfunda bulunursa eğer, şöyle yazardı sanırım:
    ne zaman adam oluruz,
    meyve veren ağacı taşlamadığımız zaman.
    (lightblue, 14.10.2005 03:59)
  11. - ne zaman adam oluruz?
    - ya o değil de eminönüne nasıl gideriz?
    - 4leventten var otobüsleri, onlara bin
    - sen ne diyodun?
    - ben ne diyodum? heh? ne zamana dam oluruz?
    - ohooo. siz iyisi mi -->(bkz: 14 şubat öncesi sap sendromu)
    (centrocampista, 14.02.2006 01:16)
  12. (bkz: @1197747)
    (malina, 25.03.2007 12:35)
  13. (bkz: buram buram kendini bok sanma kokan sorucuklar)
    (7 insan b50 eder, 25.03.2007 14:47)
  14. bir karamsarlık ve bıkkınlık anında sorulunca "biz adam olmayız aaaabi yaa" şeklinde yılışık bir şekilde cevaplanan soru
    (bilgin, 27.03.2007 17:02)
  15. - ne zaman adam oluruz?
    + 6 ytl tutan bir ürünü almak için 11 ytl uzattığımızda.
    (metalkorsan, 16.05.2008 16:14)