|
|
- kişi birşeyler söylemiştir ancak son harfi ağzından çıkarıp dudaklarını yumduğunda beyninde çakan bir şimşek kendisine yanlış bir replik kullandığını, zamansız konuştuğunu, pot kırdığını, çam devirdiğini, baltayı taşa vurduğunu vs. ihtar eder. bunun üzerine kişi başlıktaki cümleyi sarfeder ancak ağızdan çıkan laf yaydan fırlayan ok ya da elden çıkan bumerang gibidir. hedefi vurmazsa atıcısını devirecektir. kişiye "geçmis olsun", "her genç kızın başına gelir", "olur böyle vakalar türk polisi yakalar" gibi teselli edici, müsekkin özelliği haiz ifadelerle psikolojik takviye sağlanmalıdır.
- kafa az biraz iyiyken gelen cesaretle kız-erkek dinlemeden bişiler anlatmaya başlanılan hikayelerin sonunda fazla özele girdiğini anladığında sarfedilecek soru tümcesi..
- söyleyişteki tonlamaya bağlı olarak, farklı anlamlara gelebilecek sözcük öbeği.
1. karşınızdaki insanın sizi dinleyip dinlemediğini ölçmek için de kullanılabilir. "ne dedim şimdi ben, anlat bakayım" tarzında bir vurgu vardır söyleyişte.
2. yapılması söylenen bir işi yapmadığınız ya da yapılmaması gereken bir şeyi yaptığınız içinde söylenebilir. bu seferki söyleyiş tarzı; "biraz önce ne anlattım sana, inadına mı yapıyorsun" havasındadır.
- +ya uff çok sıkıcı burası gidelim
-kızım sürekli uflayıp pufluyosun kendini şartladığın için zevk vermiyo
(10 sn sonra)
+zevk alcam zevk alcam zevk alcam
-(şaşkın kalabalık) ???
+ne dedim ben.
-içinden dicektin galiba(vee kahkahalar)
- heyecanlı konuşan insanların cümlenin başıyla sonunu toparlayamaması sonucu aslında karşısındakine değil de kendilerine sorduğu sorudur. soru kendilerine sorulduğu için 'neyse, nerde kalmıştık' deyip hikayelerine devam ederler.
- sözlerine aşrı tepki gelmesinden hiç hazetmeyen insanların öfkeyle sölediği sözdür. sözün hemen arkasından şu karşılık gelir : bide ne dedim diye soru bak
|