belki ilginizi çeker
  1. · kıbrıs
  2. · kadınların şair olamaması
  3. · fatih akın
  4. · üzgün kızların gizli tarihi
  5. · neşe yaşın
  6. · vincent ewing
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  3. · aşk
  4. · dünyanın en seksi şarkısı
  5. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  6. · mutluluk veren küçük şeyler
  7. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  8. · arı sokması
  9. · lilith

neşe yaşın  

1. 1959 lefkoşe doğumlu. odtü sosyoloji bölümü mezunu. lefkoşe üniversitesinde türkçe dersleri veren bir hoca. 4 şiir kitabı ve bir romanı var. 10 yıldır rum kesiminde yaşıyor, bölünmeyi protesto etmek için. neşe yaşın'da başka bir dünyanın mümkün olduğunu düşünen barış yanlısı bir şair ve yazarımız.

neşe yaşın son zamanlarda, siyasi yönden eleştirilerin kaba ve açık bir şekilde cinsel tacize dönmesi ile uğraşıyor. kendi sözleriyle durum şu şekilde: " üzgün kızların gizli tarihi adlı, ilk baskısı 2002 yılında iletişim yayınları’ndan çıkan romanımdan seçilerek alınan bölümler, tahrif edilerek sanki bir biyografi söz konusuymuş gibi bana karşı cinsel taciz unsurlarına dönüştürülmüş durumda. bu saldırılar sistemli bir biçimde, beni hem toplumun gözünde aşağılamayı hem de psikolojik olarak yıpratmayı hedefleyerek sürüyor. uydu yayını yapan bir televizyonda da gazeteler sabahları okunuyor. kıbrıs’ın kuzeyindeki küçük toplumumuzda pek çok insan bunları konuşuyor. gazeteler, üniversitedeki öğrencilerimin ellerinde."

bir kadın olmak suçmuş gibi, bir de kadın yazar olmak daha büyük bir suç imiş gibi. siyasi eleştiriler anlaşılır, kabul edilebilir; ancak karşısında bir kadın görünce eleştirilerin boyutu hemen değişiveriyor. zayıf bir varlık imiş gibi, cinsel öğeler içeren bir şeyler yazmak sadece erkeklere özgü imiş gibi.

neşe yaşın bu saldırılara karşı tazminat davası açacak. mahkeme süresince yazarların yaratma özgürlüğü konusunda vurgular yapacağını dillendiriliyor ve kazanacağı tazminatla bir edebiyat festivali düzenleyeceğini.
    (aglaures, 06.11.2007 14:04)
  2. "yurdunu sevmeliymiş insan
    öyle diyor babam
    benim yurdum
    ikiye bölünmüş ortasından
    hangi yarısını
    sevmeli insan."

17 yaşında yazmış bu şiiri. bestelenmiş ve kıbrısın her iki tarafının da şarkısı olmuş adeta.

(bkz: kıbrıs/!aglaures)
    (aglaures, 06.11.2007 14:06)
  3. kendisine destek olmak amacıyla, www.neseyasinkadindayanismasi.org sitesi açılmış olan şair ve yazardır. siteye verilen imzalarla, neşe yaşın'a yönelik taciz kampanyası protesto edilmektedir.
    (aglaures, 14.11.2007 16:33)
  4. neden beni severken ağlıyorsun anne
    neden beni her görüşte kucaklıyorsun
    bizi öldürmeye gelirlerse eğer
    onlara deriz ki;
    babamız öldü geçen savaşta
    bizi de öldürürseniz eğer
    kim bakar portakal ağaçlarına

anneciğim
    bir kayığa binip gidelim uzaklara
    orada başka insanlara diyelim ki
    bizim ülkemizde savaş var
    o yüzden geldik
    ölü arkadaşlarımızı da getirecektik
    ama, sığmadılar kayığa
    (baharda geldim, 12.01.2008 13:28)
  5. şiirlerine de yansıttığı çocuksu bir yanı olan, hüznünü içinde gizleyen, masum yüzlü ve dünyadan pek de talepkar olmayan bir insan.
    son yıllarda daha çok tesadüfen karşılaşıyoruz kendisiyle.
    bir ayağı da istanbulda olan çocuk ruhunu muhafaza etmiş kıbrıslı bir şairdir.
    (yannis, 02.09.2009 10:14 ~ 10:16)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil