yıllık yazısı yazmaktan beter olacağa benzer hadise.
eğer geçmiş yıllardan hazır bir staj defteri varsa hiç sorun olmayacak hatta bi iki günde bitirilecek, aksi takdirde yazması staj yapmaktan da zor olacak durum.
var olmayan şeyleri mevcutmuş gibi gösterebilme sanatının icra edilmiş şekli.
stajın yanması göze alınabilirse "bana sadece çay kahve yaptırdılar, çöp döktürdüler, ahmet ustanın yerinden dürüm almaya gönderdiler. zaten şirket de şirket değil, kimin eli kimin cebinde anlayamadım. 1 hafta daha dursaydım, arada beni de götüreceklerdi valla, "allah hepsinin belasını versin" dedim ben de, ve naylon staj yapmaya karar verdim, bu yüzden buraya yazacak çok fazla bişeyim yok, kusura bakmayın hocam" şeklinde yapılmak istenecek eylem.
eğer samimi bir arkadaşa kendi yanında bu şekilde bir staj yaptırılırsa,staj defterini kendi elleriyle doldurarak o arkadaşa kargoyla yollandığı da görülebilir.
(bkz:
ben kendimden biliyorum)
eğer staj defteri de naylonsa, asetat kalemi kullanmakta sayısız faydalar vardır.
tarih atılır, hafta yazılır, sınıf yazılır, işlenen konu yazılır, hangi kaynakların işlendiği yazılır, neler öğrendiğiniz yazılır.
aynı gün içinde aynı şeyleri anlatan kişiden öğrendikleriniz de aynı olduğundan zaten 100 öğrencinin her birinin staj defterinin okunmayacağı düşünülür bir üsttekine ne yazdıysanız aynen geçirilir.
(bkz:
kartuş doldurulur)
(bkz:
serbest çağrışım)
bu gibi defterlerin en az ilk üç günü tanışma, alışma, yemekhanenin yerini öğrenme, insanları tanıma gibi aktivitelerle geçer. son haftanın ilk 4 günü bilgilerin tekrarı, toplanması iken, son üç gün de insanlara veda ettim teşekkür ettim diye yazılır, ay ne sevdik birbirimizi, gözyaşlarımızı tutamadık ayrılırken falan da yazılırsa hem yer kaplar, hem de okuyanın gözünde kıymetlenir.
sanki aşık olmadığın birine aşk mektubu yazmak gibi birşeydir kasar yani ne yazcağını bilemezsin içinden gelmez çünkü.
birçok üniversitelinin ilk yazarlık deneyimini yaşadığı faaliyettir. staj yapmayacak kadar uyanık amatör yazarlarımız hayal güçlerinin zenginliği ile doğru orantılı bir hızla staj defterinin sayfalarını doldukça daha da şevke gelirler ve gelecek senenin stajını dört gözle bekleme başlarlar.