görseller
naxush cherimnaxush cherim
naxush cherim 
belki ilginizi çeker
  1. · nahuş çerim
  2. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · yaran diyaloglar
  2. · marjinal isim meraklısı aile
  3. · colin kazım richards
  4. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  5. · günün tek kelimelik özeti
  6. · ezel
  7. · günün tek şarkılık özeti
  8. · hıncal uluç tan nefret etme sebepleri
  9. · ayrılalım ama arkadaş kalalım

naxush cherim  

1. rusya federasyonu'na bağlı federe kabardey- balkar cumhuriyeti'nden kabardey bir sanatçı. 1970 doğumludur. kuzey kafkasya'da özellikle popüler müzik alanında ilklere imza atmış değeli bir isimdir. emektardır. müziğe, adına wered denen çerkes halk şarkılarını, nart destanları'na dair anlatılar içeren ezgileri söyleyerek başlamıştır. şimdi ise hem eski hem de yeni bir çok şarkıyı güzel sesi ve yorumuyla müzik alemine kazandırmaktadır. çerkes diasporasında en çok tanınan kuzey kafkasya'lı şarkıcılardan biridir. evli ve bir kız, bir de erkek çocuk babası olan cherim, düzgün olan fiziğiyle de dikkat çekmektedir.
    (naxush soyadı, cherim adıdır; çerkes sülale adları, türkiye'deki ad- soyad uygulamasının aksine isimden önce gelir.)

lowsen timur (akordeon sanatçısıdır) gibi değerli bir müzisyenle birlikte müzik hayatının başından beri çalışmaktadır. müziğinin kendince sağlam altyapısı zaten lowsen'in katkılarıyla oluşturulmuş ve oturtulmuştur. bu sebeple nakush'un başarısında lowsen'in katkısı yadsınmayacak kadar çoktur ve onun adını anmadan naxush'dan bahsetmek, ciddi anlamda haksızlık olur.

bu istikrarlı ortaklıkları, kadim dostlukları takdirle karşılanmalıdır ayrıca. az biraz üne kavuşunca tüm çevresini, yola birlikte çıktığı dostları da dahil olmak üzere unutanlara, bu dostluk/ birliktelik, güzel bir örnek olmalıdır.

http://www.youtube.com/...
    http://www.youtube.com/...

bir de feysbuk'ta şöyle bir hayran sayfası var:

http://www.facebook.com/...
    (meramise, 25.02.2008 13:42 ~ 27.07.2009 15:57)
  2. kabardey - balkar cumhuriyetinin en bilinen en sevilen sanatçılarından biridir. adige- kabardey kökenli bir sanatçıdır. hem anonim adige wuered'leri hem de yeni bestelenmiş şarkıları söyler. sesi güzeldir. fiziği de oldukça düzgündür. çok da alçak gönüllüdür kendileri.

çerkes toplumu dışındaki halklar tarafından çok tanınmasada, kafkasyada bir hayli meşhurdurlar. her yıl kayseride aralıksız düzenlenen uluslararası kafkas kültür festivaline birçok kez katılmıştır. umuyoruz ve diliyoruz ki katılmaya da devam edecektir.
    (wueseps, 11.03.2009 13:08 ~ 13:10)
  3. son kasedi çıkmış. bu kasette benim için de bir şarkı yapmış "mülteci kız/ sürgün kızı" diye. yani hiç gerek yoktu böyle şeylere ama, sağolsun yine de*.

şaka bir yana tabi de, cidden son kasedi şahane. hele yukarda adı geçen şarkı ayrı bir güzel. müziği türkiye çerkes diyasporasından (uzunyayla'dan) derlenmiş, çocukluğumdan hatırladığım bir eski kafe. bu kafe üstüne, tam da müziğin alındığı yere uygun söz yazılmış. şöyle diyor kabaca sözlerde:

"anavatanımız cennetten bir bahçe
    seni buraya gelin olarak getirmek için sabırsızlanıyorum
    tüm gençlerin aklını başından alan güzel kaşenim
    yaban elleri sana layık görmüyorum
    anavatanına seni getirdiğim gün benim en mutlu günüm olacak.." vesaire.

tabi arada kıza yönelik çok hoş iltifatlar, betimlemeler var ve sözler benim kabaca çevirdiğim kadar kaba ve basit değil.

bu şarkıyla diyasporadaki tüm sürgün kızlarını fethetmeyi hedeflemiş gibi biraz cherim. ve başardı mı ne*?

burda şarkı: http://www.facebook.com/...
    (meramise, 28.06.2009 21:36 ~ 21:40)
  4. son klibini "we zıraş/ her şeyimsin" şarkısına çekmiş: http://www.adigam.com/...

türkçesi:

"güneş bulutların ardından süzülüyor dünyaya
    (ve) umudumu saçıyor etrafa ışıklarıyla
    ruhumun derinliklerine yerleşenimsin;
    bulup da yitirdiğimsin..
    ömrümü almıştın sen benim elimden
    sonra bana şarkılar yazmıştın
    ama ben onların rüya/ düş oldunu sanıyorum şimdi bugün
    aşkımı elimden alan kim benim?

(nakarat:)

sana sesleniyorum
    bir kez olsun bakıver bana yeniden, güzelim
    seni bekliyorum
    bari rüyalarıma giriver
    sana sesleniyorum
    kalbim dayanmıyor yokluğuna
    seni bekliyorum
    bana geri dön..

birbirimize aşık olmuştuk seninle ben;
    aşkı, varlığımızla doğrulamıştık/ kanıtlamıştık
    ama ben anlamlandıramıyorum bu halimizi;
    kendi elimizle aşkımızı yerle bir edişimizi..
    kalbimde varolan tek güzellik/ tat sensin
    gözlerin rüyalarımda emanetin
    seni çağırıyorum, bana geri dön
    varlığınla bedenime, unuttuğu varlığını hatırlat..

(nakarat)
    (meramise, 27.07.2009 15:57)
  5. (bkz: nahuş çerim)
    (vilnius vastavnic, 27.07.2009 18:04)
  6. her ne hikmetse kızların pek bir sevdiği ancak bu sevgiyi erkeklerin pek anlamadığı sanatçı.
    (yınıj, 17.10.2009 14:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil