kronik kararsız bir vatandaşın bu yazıyı okuduğu klozetin yanıbaşındaki duvara başını vurarak "bilmiyorum!bilmiyorum!ne istediğimi bilmiyorum!" demesine sebebiyet verebilecek ikaz cümlesi..
tuvalet edebiyatımızın eserlerinden birisi olmasına rağmen pek dikkate alınmaz
piknik alanı laflarından biri
okunupta uygulanmayan kelime öbeği.
uçak-uzay fakültesinde en azından kızlar tuvaletinde bulunan uyarı
bağnaz ebeveynlerin kızlarının arkadaşlarına demek isteyip diyemedikleri cümle.
(skuba, 23.04.2004 21:28)
bazı karikatürlere konu olmuş cümle.
tuvalet atasözü.
insana vicdanıyla muhasebe ederek doğru yolu buldurtmayı amaçlayan bir yurt klasiği
(finch, 29.11.2004 12:48)
umumi tuvaletlerin klişelerinden. tosun kadar olmasa da yine popüler.
bi ara genelevlerde de yazdığı söylenen ünlü laf.
artık
taşkışla'nın üçüncü kat kız tuvaletlerinde de bulunan yazı.
tuvaletler için söylenen bir söz -hatta zaman zaman yazılan-olsada aslında kullanım alanı çok geniştir,mesela siyasetçilere söylenebilir rahatlıkla çünkü herbiri bir diğerinin bıraktığı pisliği arttırmaktan başka birşey yapmaz birde her gelen potansiyel
pis bırakıcı (bkz:
politikacı) diğerinin ne kadar pis bıraktığından şikayet eder buda onaların en önemli ayırt edici özelliğidir.
herkese açık olan kapalı alan sözüdür.tuvaletler,atölyeler ve karanlık odalar;bu sözü duvarlarında taşıyan belli başlı mekanlardır.oldukça göreceli bir sözdür.söylenirken nasıl bulmak istenmesi eyleminin;kişiden kişiye göre değişeceği hesap edilmemiş,herşeyin bir ortası vardır mantığı güdülmüştür.
(hemera, 16.04.2005 15:25 ~ 15:28)
"ben öyle bırakıyorum ama ibnenin biri gelip temizliyor" gibi bir yaklaşımı hakeden klasik umumi tuvalet sloganı.
tuvalet duvar yazısı.
pek dikkate alınmadığını düşündüğüm, gereksiz bir uyarı. diyelim ki esas oğlanımız girdi tuvalete. bir güzel hacetini giderdi. ahanda karşıda bir yazı:
"
nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak"
...olaylar gelişir
- vay a.q. ben temiz bulmak istiyorum, iyisi mi sifonu çekeyim...
mi diyecek veya o yazı yazmasa sifonu çekmeyecek mi...
akıllı adam zaten hacetini giderdikten sonra sifonu çekecektir, herhangi bir uyarıya gerek kalmadan. ama sifonu çekmeyecek adam da çekmeyecektir, her ne uyarı olursa olsun...
bu lafı türklere has bir klişe zannederdim. ama yanılmışım. evrensel bir söz imiş, bilememişiz. kırk yıl düşünsem ingiltere'de bir tuvalette böyle bir yazıyla karşılacağımı ummazdım:
"please help us to keep it this way by leaving this area as you would wish to find it"
ama adamların hakkını vermek lazım. daha estetik yazmışlar. "nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak" deyip, kestirip atmamışlar...
sanılanın aksine sadece bir tuvalet klişesi değildir. türk insanının kolaylıkla piç edebileceği her yere sanki muhteşem bir icatmışçasına bu yazı asılır. mantık olarak gayet güzel tabi, tuvalete girdiğinde etrafı bok içinde bulursan küfürü basarsın. madem güzel bulmak istiyorsun, güzel bırak burada amaçlanan eylem. ama misal ben tuvaletten çıktığımda muslukları açık bulmak istiyorum. hadi bakalım...