belki ilginizi çeker
  1. · megaloman
  2. · narsist
  3. · narsisik
  4. · sevgiliye ihanet eden zihniyet
  5. · sigmund freud
  6. · narsizm
  7. · öldürmeyip süründüren şeyler
  8. · kendine tapmak
  9. · beni seviyorum
  10. · narkissos sendromu
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · uykusu olup da uyumayan insan
  3. · erkekte ses tonu
  4. · aşkın yedi seviyesi
  5. · ahmet kaya
  6. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  7. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  8. · fethullah gülen in cenaze töreni
  9. · dies

narsisizm  

sayfa  / 2
  1. ukalalıgın bir boyutu olmaktan çok kompleks haline gelmiş olanıdır!!!!
    (scar, 05.03.2004 13:30)
  2. çığrından çıkmış bir kendine aşık olma durumunun, kontrolsüz itaatkarlığı, çevresindekileri istismar etmeyi sonuç olarak doğurduğu illet psikolojik vaka.
    (enip iqi, 25.03.2004 00:22)
  3. narsist kişilik kendince bir eksendir.insanların hepsi birbirinin aynıdır onun için ve optimum değil maksimum iyi olan hep kendisidir,muhteşemdir!*
    (tearshine, 25.03.2004 03:03)
  4. aslı narsisizm'dir.en iyi şumısralarla özetlenebilir:
    "...anlamıyorum,o benim,aldatmıyor beni artık hayalim.
    tutuşturanda ben yananda.kendime olan sevgimle yanıyorum
    ne yapayım?isteneyim mi?isteyeyim mi?istenecek ne kaldı artık?
    beni yoksul ediyor varlığım;arzuladığım benimle.
    ayrılabilirsem vücudumdan;garip bir dilek seven için ama,
    sevdiğim uzak olsa keşke.
    kemirsin artık gücümü acı ve geldi son günleri ömrümün,
    göçüyorum hayatımın baharında.
    ölüm gelemeyecek bana ağır dinecekse acılarım.
    sevdiğim daha ömürlü olsun dilerim.
    ve şimdi can verelim ikimiz bir solukta."
    (latin şairi ovidius)
    (aurorix, 30.03.2004 00:30)
  5. yunan mitolojisinde narkissos'un kendi güzelliğinin sudaki aksini görür görmez büyülenmesi sonucu, sudaki mükemmel varlığa ulaşmak sarılmak için yanıp tutuşur ama bir türlü ona yaklaşamaz,tutamaz ve bu aşkı yüzünden sararıp solar. bu hikayenin kahramanının ismide tarih sürecinde değişikliğe uğrayarak bügünkü narsizm kelimesine dönüşür.
    (deonisra, 30.03.2004 00:44)
  6. sizi seven birini sevmenizin adı narsüzm dir.sizi sevmeyeni sevmenizinki de aşk ...
    (brq, 30.03.2004 01:15)
  7. özseverlik anlamına gelen kelime.
    (esdora, 17.04.2004 01:05)
  8. kendi kendisini kanka ilan edenlerin yaşadığı olgu..
    (doaaa, 17.04.2004 01:07)
  9. adını nergis çiçeğiyle aynı kaynaktan alan rahatsızlık...
    (yirmiyedi, 17.04.2004 06:17)
  10. (bkz. narsist)
    (bkz. megaloman)
    (azureel, 17.04.2004 06:43)
  11. üstünlük kompleksi benzeri ciddi davranış bozukluğu. insanlara tepeden bakış, sallamazlık tavrı, saygısızlık ve samimiyetsizlik narsist insanların karakteristik özelliğidir.narsisit insanlar özveride bulunmaz, düşünce bile paylaşmaz,herkesi kendine hayran sanır, insanlıktan nasibini almamıştır, ancak suistimal ederler.
    (pursewarden, 29.04.2004 13:23)
  12. doğru yazılışı narsisizm olan, tüm insanlarda optimal bir boyutta bile olsa kesinlikle bulunan, kendini herşeyin üstünde tutma durumu. genel kanının aksine her zaman sosyal problemler yaratıcak boyutta bulunmaz, çoğu insanda orta bir düzeyde bulunur. ayrıca insanoğlunun hayatta kalmasını sağlayan bir sistemdir, insanda hayvanlar gibi içgüdüler olmadığından kendi hayatını diğer canlıların hayatları pahasına devam ettirmesi için gerekli dürtü böyle bir sistemle sağlanmıştır. narsisizm genelde asla tam anlamıyla aşılamaz, istisnalar ise** fazla hayatta kalmayı başaramazlar.
    (soruisareti, 13.07.2004 10:04 ~ 10:16)
  13. doğru yazılışı narsisizm dir. bu özelliği gösteren insanlara da narsist değil narsisik denir.
    (lillymarlin, 13.07.2004 10:57)
  14. erich fromm'un "sevgi ve şiddetin kaynağı" adlı kitabında kapsamlı, anlaşılır ve tapılır bir biçimde anlattığı, hitlerde en üst seviyesinde raslayabileceğimiz hastalık(aşırısı)..her insanda bi miktar bulunur
    (disturbed, 19.08.2004 12:33)
  15. (bkz: hıncal uluç)
    (bkz: napoleon boneparte)
    (bkz: enver paşa)
    (napoleon, 11.02.2005 00:37)
  16. (bkz: kız olsam kendime verirdim)
    (wolfshade, 12.03.2005 20:22)
  17. (bkz: nergis)
    (easy company, 12.03.2005 22:01 ~ 22:02)
  18. freud tarafından ortaya atılmış bir terimdir. iki aşamalıdır. çocukluk çağında normal bir olgu olarak görülürken ergenlikten sonra kişinin sosyal yaşantısıni etkilemeyecek derecede narsisizm normal olarak kabul edilir, ancak olay kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyecek derecede ise patolojik olarak kabul edilir...
    (easy company, 12.03.2005 22:12 ~ 22:12)
  19. (bkz: god complex)
    (makaveli, 24.08.2005 12:32)
  20. (bkz: nasırizm)
    (azwepsa, 23.12.2005 15:36)
  21. narsisiğim diyebilme potansiyeli de denebilir.böyle kişiler herşeyin en güzelinin kendinde olduğunu düşünür ve onlar içinde bundan daha doğru bir şey yoktur.böyle kişiler fiziksel olarak başkaları beğenmese bile kendilerini çok beğenip saatlerce ayne karşısında oturabilir.herkesin beğendiği fiziksel özelliğine de tapabilirler.düşünce açıcından da mükemmelerdirler.herşeyin en doğrusunu onlar bilirler.allahın kendilerini boş vaktinde yarattığını düşünürler.ukaladırlar ve kendilerine güvenleri oldukça gelişmiştir.narsisiklere bir kaç örnek için (bkz: miray) (bkz: miraystrawberry)
    (miraystrawberry, 23.12.2005 16:46)
  22. (bkz: yunan mitolojisi)
    (bkz: echo/6)
    (zeus, 06.01.2006 14:26 ~ 14:28)
  23. klinik anlamda, kişinin kendi güzelliğine duyduğu aşk şeklindeki popüler görüşten kesinlikle ayrılır. daha geniş anlamda, bir karakter bozukluğu olarak, neyin benliğin tatmininin alanına ait, neyin bu alanın dışında olduğunun algılanmasını engelleyen kendine dönüklük halidir.
    "bu kişi yada olay benim için ne ifade eder?" şeklindeki bir takıntıdır. diğer insanların ve dış edimlerin kişisel önemleri öylesine vurgulanır ki, söz konusu kişiler ve olaylar kendi başlarına anlamsız hale gelirler. ilginçtir ki, benliğin bu kendine gömülmesi benliğin gereksinimlerinin tatminini engeller. amacına ulaşma ya da bir başkasıyla ilişki kurma noktasındaki kişinin "aslında istediğim bu değildi" duygusuna kapılmasına neden olur.
    hem benliğin gereksinimlerine tam anlamıyla gömülme hem de gereksinimlerin tam olarak doyurulmasını engelleme şeklinde ikili bir özellik taşır.
    narsistik karakter bozuklukları artık terapistlerin karşılaştıkları psişik sıkıntı türlerinin en yaygın kaynağıdır.

(bkz: kamusal insanın çöküşü)
    (bkz: richard sennett)
    (whisper, 27.02.2006 14:23)
  24. (bkz: body building)
    (keyif pezevengi, 07.05.2006 23:47)
  25. her zaman derim ki
    "biraz narsisizm aşk acısına birebirdir"
    (libertar, 08.05.2006 02:16 ~ 17.09.2007 01:10)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil