namaz ve ezan türkçe olsun diyen kafatasçı düşünce  

adana çık aradan

1. sanki türkçesini duyup çağırıyorlar deyip camiiye gidecek ya da geçip namaz kılacakmış gibi ah kam kesen gerizakalı düşüncedir. kafatasçıdır ve o kafatasının içi boştur. anasını avradını ...
    (idiot, 01.07.2009 00:20 ~ 03:52)
  2. türkçe ezan demek biraz hayalperest kalıyor, cidden giden arapçasına da gider. zaten bir çağrıdır. anlaşılıyor ve orijinali, güzel olanı arapça.

yalnız benim kafam bir şeye takıldı, türkçe namaz ne? türkçe oruç, japonca zekat, samoyetçe hac gibi şeyler mümkün mü?
    (emir cool u, 01.07.2009 00:27 ~ 00:51)
  3. -ya abi, kılım bu arapça okunan ezana.

+neden adnancığım?

-ya neblim, anlamıyoruz ne dediğini imamın. türkçe olsa ne güzel anlaşılır dedikleri.

+haklısın. du ben senin için türkçeye çevireyim. " çimlere basma adnan, çimleri eziyorsun; kusra bakma adnan, ipneye benziyorsun."

-ne diyorsun sen hıdır abi?

+ulan, beynini siktiğim. anlayıp napacan ezanı; sanki hergün farklı şeyler söylüyor imam. 600 yıldır aynı şeyi söylüyor adam.

-tevbe yarabbim tevbe...

+n'oldu lan? sıkışınca bastın arapça kelimeleri; tevbe ya'rab falan.
    (çikoprens, 01.07.2009 00:42 ~ 00:43)
  4. açıkçası kim hangi dilde ibadet ediyorsa etsin veya etmesin. çok ilgilendiğim bir konu değil. ezan konusuna gelince bence de orjinalliği bozulmamalı. arapça olması evrensellik açısından önemli. sonuçta hristiyanlıkta da dünyanın her yerinde aynı melodilerde çan çalıyor. farklı ezgiler yok.

kafama takılan şey , ibadetin türkçe yapıldığında gizeminin ve cazibesinin kalmaması. ee o zaman bu araplar boku yedi. adamlar kendi dillerinde ibadet ediyorlar. ne kadar acı. hatta arap olmayıp arapça bilen insanlar da aynı şekilde. onların canı yok mu? bu kadar mı benciliz? mantıklı olan kimselerin konuşmadığı yeni bir dil mi türetmek ibadet etmek için?

uff kafam çok karıştı. internette gezinip zekeriya hocanın bu konudaki görüşlerinden faydalanayım bari.
    (mecbur, 01.07.2009 00:49)
  5. (bkz: türkçe konuş anlamıyom çok gücüme gidiyo)
    (kağıt gemii, 01.07.2009 00:49)
  6. boku hemen sola atanların kafasındaki düşünceden daha da gereksiz olan düşüncedir.
    (gecelerin yargıcı, 01.07.2009 01:01)
  7. bu düşüncede olanların bir önerileri daha var: ramazanı senenin belli bir kısmına sabitleyelim -ki bu kısmın kış ayları olmasını isterler; ne de olsa hem sıcak değildir, hem gündüzler kısadır- diyerek insanı hayretler içinde bırakırlar. sallamalığın da bu kadar dedirirler. iki dakika araştırıp da bakayım, bu ramazan her sene neden farklı tarihlere denk geliyor demezler.
    (the legend, 01.07.2009 15:37)
  8. (bkz: namaz okumak)

bir şey çıkmadı değil mi? böyle bir şey olmadığından olmasın?

(bkz: namaz kılmak)

heralde şimdi oldu.
    (zeynepp, 01.07.2009 16:00 ~ 16:00)
  9. (bkz: ezancell)
    (iyi vurur oralardan vuruyor ve tac, 01.07.2009 16:07)
  10. bir terslik var bu işte. kafatasçı düşüncede nedir? ne zaman kafatasçı bir adam oldum. kim bunu belirledi? götünüzden uydurmayın efendim.

olsun tabiki. türkçe olsun. türkiyede yaşıyorsun. türklere hitap ediyorsun. onları namaza çağırıyorsun, onlara namaz kıldırıyorsun ama bunu bilmedikleri bil dilde yapıyorsun. bu kadar saçma bir şey var mıdır?

yıllardır süregelen bir kulak aşinalığı var. çoğu zaman ezanı dahi duymaz insanlar. dikkat etmezler ezan okundu mu okunmadı mı diye. bunu türkçe yaparsan en azından insanlara anladığı bir dilde hitap edersin ve bu onların dikkatini çeker.

şu ana kadar dua ederken hiç arapça dua etmedim. ama dualarım kabul olmuyor diye bir şey yok. ne bu kardeşim alla alla. bunu yapan adam ya araptır yada arapçayı sular seller gibi biliyordur. anlayarak yapar adam. ben neden anlamadığım bir dilde ibadet edeyim ki? ibadet ediyorum ama körü körüne. küçükken beynimize ne kazındıysa onunla idare ediyoruz sorgulamadan, ne olduğunu bilmeden.

at gözlüklerinden kurtulmak lazım artık.
    (samalith, 01.07.2009 16:17)
  11. hayatlarında bir kere oruç tutmak ya da camiye gidip namaz kılmak kendilerine nasip olmamış kişilerin savunduğu düşünce...''sen zaten yapmıyorsun,hiç kurcalama ''diyesi gelir insanın...
    (bunch, 01.07.2009 17:09)
  12. türkiye'de kim kendisiyle alakalı konuda fikir beyan etmiş ki zaten. toplum olarak nedense hep bastırılmış egolarımızı bizle yakından uzaktan alakası olmayan tartışmalara girip, kendi fikirlerimizi dayatarak tatmine çalışıyoruz. keşke her konuyu ehli olan ya da o konuya dahil olan insanlar konuşsa tartışsa da konuyla alakalı yeni şeyler öğrensek ya da konunun içinden gelen gerçeklerle bakış açımızı tekrar konumlandırabilsek. hele ki din konusu. hepimizin kesinlikle bir fikri vardır. sanatçısından tut, mühendisine ondan tut doktoruna, sosyoloğuna, siyasi liderinden ayakkabı boyacısına, kahvede batak oynayanına kadar. yahu bir de işin ehline sorun bunu değil mi? kardeşim din açık kodlu bilgisayar programı değil ki herkes birşeyleri değiştirsin ortak akılla daha iyi hale getirelim. katolikler ve museviler asla dinlerini ulu orta yerde tartışmazlar neden acaba? orta yerde tartışmanın dine yarardan çok zarar getirdiğinden olabilir mi? ki biz bırakın din adamlarını dinle alakası olmayan insanları bir araya getirip türkçe ibadet olmalı mı olmamalı mı yoksa hiç düşünmemeli mi nevinden reytingi kurtarma amaçlı şeyler yapıyoruz. bu da bana bazen maksatlı geliyor. eğer maksatlı değilse neden bu din giderek tartışılmaya açık, (konuşan ehil olmayan kişilerden kaynaklı) sanki eksik birşeymiş gibi gösteriliyor öyle olmamasına rağmen(katolikler ve museviler işte bu sebepten dolayı dinlerini ulu orta yerde tartışmazlar)? buna kimin ne hakkı var? son olarak namazda türkçe niyet ettiğimizi hatırlatmak istiyorum bu acaba, bir arapça taraftarlığından çok bu işte bir ölçünün olduğunun göstergesi midir? nasıl ki vücudumuzla alakalı bir problemimiz olduğunda doktora gidiyoruz, aynen bunun gibi dinle alakalı bir sorumuz olduğunda kendimiz tartışmaktan çok bu konuda yetkin ilahiyat profesörleri ne demiş bir araştırıp bakmak ona göre karar vermek gerekiyor.
    (coldjoke, 01.07.2009 18:03 ~ 02.07.2009 00:23)
  13. okunan ve ezberlenen şeylerin anlamlarını bilerek hayata uyarlanmasını faşist bir düşünce gibi algılayan kişilerin tabiri.
    (gebesh, 01.07.2009 18:14)
  14. toplumun konuştuğu bir dilde olması ve insanlar üzerinde olumlu etki bırakacak olması açısından mantıklı olan düşüncedir.
    (all your base are belong to us, 01.07.2009 18:38 ~ 18:38)
  15. ezanın türkçe okunmasını ya da ibadetin türkçe yapılmasını isteyene kadar manasını öğrenmek daha mantlıklı değil mi? ezan türkçe olduğu zaman insanlar akın akın camiilere mi koşacak? laiklik filan ne olacak, halimiz harap olur sonra; benden söylemesi.
    ibadetin manasını anlayan, namazda okuduğu surelerin anlamını da öğrenir, ne okuduğunu merak eder en azından ve araştırıp öğrenmek ister. kur'an'da ezan arapça okunacak diye bir kaide yok ama türkçe okuyabilirsin de denmemiş kitapta. ne olacak bu durumda?
    kimse anlamıyor, hadi türkçe yapalım demek yerine, mealini aç oku ve öğren, ne dediğini...
    (the legend, 01.07.2009 18:43)
  16. köküne kadar kınadığım, 'sana ne lan yarrağım' diyerek çıkıştığım ibişliktir.

bir kişi istediği dilde namaz kılar, kime ne amına koyayım?
    her kim ki; 'şu dilde kılınmalıdır.' diye baskı kurmaya çalışırsa, kendi hareket alanının dışında hareket edebileceği sanrısına sahiptir. sınırlarınızı ihlal ettirmeyiniz.
    herkes kendi işine baksın.

ezan konusuna gelirsek,
    türkçe ezan, faşizmin ağa babasıdır.
    yalnız arapça ezan da faşizmin ağa babasıdır.

günde beş kere; çoluğu çocuğu, hastayı, müslüman olmayanı, uykusuzu, yorgunu vs. bir dünya insanı, türkçe\arapça\farsça ezan ile taciz edemezsiniz arkadaşım.

bunun sizin dininizin bir gereği olması, kimsenin umrunda değildir.
    bu isteğinize saygı duymayan bir kişi bile olması halinde, bu davranışa devam etmeniz faşizmin ağa babasıdır.
    kendi ucuzluğunun farkına varamayan, beş para etmez zavallılar olmaktır.

fazlaca telaşlanmayın, sahip olduğunuz, sindirmek üzerine kurulu sapkın ideolojinizin sonu yakındır.
    şu ahir ömrünüz dolmadan, bu ülkede bangır bangır ezan dayatısının olmadığı sabahlara uyanacaksınız.
    bundan kaçışınız yok maalesef.

insanlık bundan önce de sürüsüyle bu tarz dayatıyla karşılaştı.
    her birinin de üzerine basarak ezip geçti.

doğamız bu bebeklerim.
    sizin sindirilmekle barışık olmanız, insanlığı zerre ilgilendirmiyor.

o gün geldiğinde beni hatırlayın.
    zaten duyacağınız kesif ve kükürtsü 'kaybettik' kokusu;
    bu dediklerimi sizlere hatırlatacaktır.
    (aklidengegorecelibikavramdir, 02.07.2009 02:12)
  17. büyük olasılıkla namazla ezanla ilgisi olmayan şahıstır.

kafatasçı olmasına da gerek yoktur böyle bir şey söylemesi için, materyalist olması yeterlidir.
    (atlantis, 02.07.2009 02:14)
  18. islamiyetin herkese açık bir din olduğunu, herkesi davet ettiğin ve herkese hitap ettiğini bilen kafatasçının düşüncesidir. o çok dindar insanlar islamiyeti ölesiye ezbere tekrar edip dururlar ki insanları iyicene soğuturlar.
    araplar kendi dinlerinde namaza çağırılıyorken bizler neden anlamadığımız bir dilde çağırılıyoruz diye sorarlar adama. araplar bizden daha mı önemli müslümanlar nedir ?

ayrıca ben din savunuculuğu yapıyor olsam, herkesden önce isterdim bu işi ki insanların dikkatini çekebileyim, dine çekebileyim falan baabında..ama yok anam olmayınca olmuyo di mi?
    (lazarus, 02.07.2009 02:24)
  19. şöyle bakıyorum benim düşünceme yakın bu türkçeleştirme mevzusu ama o da ne? şayet böyle bir dileğim varsa materyalist, yandan yemiş musollini, kafatasçı, solcu vb. oluyorum. halbuki ben sadece cuma namazında müezzinin neler dediğinin anlaşılmasını istiyorum. imamın neler okuduğunu anlamak, cemaatin de anlamasını istiyorum. mealen buyuruyor ki "akrabaya iyilik yapmayı" dan başka ne kalıyor aklımızda acaba? devir internet devri araştır öğren kolaylıkla ama öyle oluyor mu acaba?

tamam, bu işlerin temelindeki sorun türkçe ezan döneminde halka çektirilen işkence. ama insanların anlamadan dualar okuyup, dinlemesi garip değil mi? bunun savunulması ve hatta türkçe olmasını isteyenlere kafatasçı olarak bakılması daha da saçma. herhangi bir anti-arap ya da milliyetçi düşünce olmadan ibadetin türkçe olması gerektiğini düşünüyorum. ezan için aynı şey söz konusu değil, o zaten bir sembol haline gelmiş ve millileşmiş. her vaktin kendine has çok hoş makamı var.

ayrıca (bkz: çizme/!asasdas)
    (bkz: çizme/!easy company)
    madem kafatasçılığa geldi mevzu, ziya gökalp'ten gelsin son söz;

bir ülke ki camiinde türkçe ezan okunur,
    köylü anlar manasını namazdaki duânın.
    bir ülke ki mektebinde türkçe kur'ân okunur.
    küçük büyük herkes bilir buyruğunu hüdâ'nın.
    ey türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın!

bir ülke ki toprağında başka ilin gözü yok,
    her ferdinde mefkure bir, lisan, âdet, din birdir.
    meb'üsânı temiz, orda boşolar'ın sözü yok,
    hududunda evlatları seve seve can verir;

bir ülke ki çarşısında dönen bütün sermaye,
    san'atına yol gösteren ilimle fen türk'ündür;
    hirfetleri birbirini daim eder himaye;
    tersaneler, fabrikalar, vapur, tren türk'ündür,
    (asasdas, 02.07.2009 02:35 ~ 02:37)
  20. (bkz: kafatasçı düşünce)
    (bkz: götünden kelime uydurmak)
    (death, 02.07.2009 02:47)
  21. türkçe ezan okunsun dememizin sebebi milliyetçilik değil ki.. ne dediğini anlamak....

(bkz: ezan arapça okunsun diyen ümmetçi düşünce)
    (rıfat, 02.07.2009 02:52)
  22. kafatasçı değilim ancak ben okunan ezanın ve kılınan namazın türkçe olabileceği kanaatindeyim. en azından ne olduğunu anlamadığı için ezanın başlamasıyla birlikte dalga geçen çocuklar olmaz. en azından namaz kılarken surelerin arapçasını düşüneceğim ya bir yeri kaçırdım sanki düşüncesiyle tam anlamıyla ibadete kendini veremeyen insanlar olmaz.
    gerçi kur'an-ı kerim'in türkçe olarak hatmedilmesinin kabul edilmeyeceğini düşünen din adamları var iken çevrede ezan ve ya namaz türkçe olsa neye yarar? ondan sonra insanlar neden din ile ilgilenmiyor? sen bir insana anlamını bilmeden "bunu burda okuyacaksın, şunu şurda okuyacaksın. anlamını bilmesen de olur. arapçasını öğren yeter." nasıl diyebilirsin ki?

bir çok kişi bu konu hakkında "ya arapçası gönderilmiş" şeklinde düşüncesi var. hzç muhammed'in bulunduğu topraklarda arapça konuşulduğu için olabilir mi acep bu? ve kur'an-ı kerim'in arapçası ile normal öğrenilecek arapçanın tamamen farklı olduğunu anlayabilir mi?

namaz insana bağlı bir ibadet olduğundan dolayı o türkçe olmasa da en azından ezan türkçe olsun. insanlar ezanın anlamını iyice kavrasın.
    (bana bir nick bulun, 02.07.2009 02:53 ~ 02:54)