belki ilginizi çeker
  1. · istanbul bağcılar lisesinde toplu namaz yapılması
  2. · müslüman olmak
  3. · kolaylıklar dini islam
  4. · oruç tutmak
  5. · her günü son günmüş gibi yaşamak
  6. · hacca gitmek
  7. · çocuklar namaz kılmasın bale yapsın
  8. · eda
  9. · namaz ve ezan türkçe olsun diyen kafatasçı düşünce
gündem
  1. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  2. · yasaklanması gereken şeyler
  3. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  6. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  7. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  8. · izninizle
  9. · seks yaptıktan sonra söylenecek şarkılar

namaz kılmak  

sayfa  / 2
  1. islamın şartlarındandır.farz olan bir ibadeti yerine getirmektir.
    (gülümsün, 07.03.2005 19:30 ~ 19:32)
  2. ruhen ferahlamaktır.
    (gülümsün, 07.03.2005 19:48)
  3. dinin direğidir...
    (karde, 08.11.2005 13:31)
  4. miraç gecesinde farz olmuş, ve nasıl, kaç vakit kılınacaği o gece bildirilmiş ibadettir.
    (easy company, 08.11.2005 14:03)
  5. evrendeki yerimizi anlamamızı sağlayan eylem. ' biliyorum, gökyüzü benim için var, güneş benim için, gezegenler benim için, renler, tatlar, kokular ve sesler benim için... ve biliyorum ki ben de senin için, seni anlamak için varım...' şeklinde özetlenebilir.
    (blefescu, 08.11.2005 23:21)
  6. not: burda antacaklarım tamamen benim şahsi inancım üzerine temellendirilmiş olup, hiç kimseyi bişeylere zorla inandırma amacı gütmemektedir. özellikle allah'ın varlığına inanmayanlarla hiç bir derdim yoktur. ben nasıl inanmayı seçmekte özgürsem onlar da inanmamayı seçmekte o kadar özgürdür. mutlak doğruya vakıf olma iddiasında değilim. itü sözlük müftüsü hiç değilim. saygılar sevgiler...

kur'an-ı kerim bir calculus kitabından daha kalın bir kitap olmadığı için, her ne kadar dünya üzerinde gelmiş geçmiş ne kadar edebiyatçı varsa hepsinin toplamından daha büyük bir edebi güce sahip bir yazar* tarafından yazılmışsa da, insanların yaşamlarında yapmaları gerekenlerin tamamını ayrıntılı bir biçimde anlatmasını bekleyemeyiz. yani islam, sadece kur'an'da yazılanlardan ibaret değil hz. muhammedin hadisleriyle bir bütündür.

peki bu hadisler bir kitap halinde saklanmadığına göre kulağımıza çalınan bişeyin gerçekten hadis olduğundan nasıl emin olabilriz?

katiyen olamayız.

peki kafamıza göre mi takılmalıyız?

hayır.
    bu tür durumlarda akıl, mantık ve de teslimiyet işin içine girer. biri bize "tek ayak üstünde üç kere zıplayanlar oniki sevap kazanıyomuş. aynı zamanda kulağını kaşıyabilenlerin katsayısı daha büyükmüş" gibi bir bilgiyle gelirse pek tabi aklımızı kullanarak "yazma!" diyebiliriz. ancak bazı durumlarda işler çok karışık olabiliyor. böyle zamanlarda yine aklımızla elimizden geldiğince doğru sonuca ulaşmaya çalışmalıyız. şayet ulaşamazsak, allah'a teslim olduğumuz yanımızdan gelen sesle hareket edip, gerisini allah'ın bizzat kendisine bırakmalıyız.

peki bunu yaptığımızda doğru sonuca ulaşmış olacak mıyız? afedersin ama senin tek ayak olayına benzedi bu.

efendim burda doğruya ulaşmış olamayabiliriz. yalnız artık elimizden geleni yapmışızdır ve üzerimizde bir sorumluluk kalmamıştır.

şimdi ben namaz kılmayı mantıksız buldum. kılmamam caiz midir?

eğer gerçekten canının isteği ve üşenme tabanlı bir yaklaşımın olmadıysa ve bunun yanında edinebileceğin gerçekten bütün bilgileri edinip, danişabileceğin herkese danışıp -ki bu bir ömür alır- öyle karar verdiysen sorun olmayacağını söylerim.

özetlemek gerekirse; insan ancak bu konun üzerine gidip yapabileceği en derin araştırmaları yaptıktan sonra hala namazın beş vakit olmadığına ya da farz olmadığına karar kıldıysa, üşenmekten kaçma duygusunu bir firewall edasıyla bertaraf edep, en objektif haliyle düşnerek bu sonuçları çıkardıysa zaten allah ona başka şans tanımamış demektir. sorumlu tutacağını da sanmam.
    (tori, 09.12.2005 03:36)
  7. öncelikle; allah her yerde ve her zamandadır. ama namaz kılan kul o anlık kendisini dış etkenlerden soyutlar ve o an yaratanın karşısında tüm saflığıyla şükretme görevini yerine getirmeye başlar. namaz kılan insan bir nevi nefsini de törpülemiş olur. namazda rükuya eğilen ve secdeye kapanan beden yaratanın ululuğunu kabul eder ve o'na yönelir.

namaz dinin direğidir, islamın şartıdır falan filan da beni asıl düşündüren şu mevzudur; müslüman olup namaz kılmamak. kişilerle bir problemim yok. sonuçta her koyun kendi bacağından asılır ve iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır sözünün de bilincindeyim. fakat şöyle de bir gerçek vardır; müslüman kişi namaz kılmak zorundadır. şeytan'a adem'e secde edilmesi söylendiğinde şeytan kendisini adem'den üstün görerek 'ben ateşten yaratıldım, topraktan olan bir varlığa secde edememem' demiş ve bu emre karşı çıkmıştır. peki şimdi müslümanım ama namaz kılmıyorum diyen bir insanın bu durumdan farkı nedir? bu insan yaratıcısının emrine karşı çıkmıyor mu? çıkıyor. aslolan niyettir, benim kalbim temiz, allahla benim arama girmeyin, dinde zorlama yoktur gibi konuyu bulandıracak laflara girmek istemiyorum. allah'ın emrini yerine getirmek müslümanlar için şart mıdır? şarttır.
    ha bir de lütfen bana şunlarla gelmeyin;
    -ben çooooooooooooooook insan tanıyorum; 5 vakit namaz kılar ama yalan desen o'nda, düzenbazlık desen o'nda. hani, nerde şimdi bunun müslümanlığı?
    ben de; çoooook insan tanıyorum ile başlayan cümleler kurabilirim ama yeri burası değil.
    (gülümsün, 27.06.2006 16:53)
  8. zariyat suresi 56. ayete göre yaratılma sebebimiz...

"ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım."
    (jeanne darc, 11.08.2007 00:41 ~ 00:43)
  9. (sugibiazizol, 11.08.2007 00:43)
  10. geçmiş zamanda 70 yaşlarındaki bir komşu dedemiz, bayram namazını kılmamız için bizi camiye götürmüştü.ama yaşlı amcamızın bir anda kafasına geçirdiği nike beresi, bize öte alemden bir mesaj taşıyordu:
    -namazını kıl, just do it!
    (oquan, 24.09.2007 21:16 ~ 21:16)
  11. farz olan eylem.
    (jansset, 25.09.2007 00:52 ~ 00:53)
  12. islamın 5 şartından biridir. namaz kılmak için abdest almak gerekir. abdest alınmadan namaz kılınmaz. isteyen bir şükür için yapar, isteyen borcu oldugunu düşündüğü için. herşey için namaz kılınabilir.
    (prometheus 83, 02.06.2008 12:51)
  13. gerçekleşmesi insana huzur veren eylemdir. ister psikolojik olarak düşünün, ister gerçekten maneviyata inanın ama bir şekilde kötülüklerden arınmanızı sağlar. hiç bir kötülüğü yoktur. madem bizleri yaratanın varlığına inanıyoruz, o zaman ona borcumuz olduğunuda kabul etmemiz gerekir. onun sorumluluğunda olduğunuz için kendinizi kötü şeylerden uzak tutmak sorunda hissedersiniz. bir nevi spordur, temizliktir(ayağınızı günde beş defa yıkamak).
    kısacası keşke yapabilsek, borcumuzu ödeyebilsek ama yapamıyoruz, yapamıyorum işte ...
    (ispik, 02.06.2008 13:05 ~ 13:05)
  14. allah'a yönelmek, o'nun kulu olduğunuzu hissetmek, mutlu olmak, huzur bulmak ve bu kadar şeyi bizlere nasip etmişken; çok zor değil, günde 5 kerecik yapmak...
    (always alone, 02.06.2008 13:22)
  15. islamda,günde 5 kere yapılması farz olan eylemdir.ergenlik çağından sonra farzdır tabi.ilk namaz kılma deneyimimi daha dün gibi hatırlarım.olay 6. sınıfta olmuştu.narcılara ait olan bir dersaneye gidiyordum.oradaki rehber hocamız bizi evine götürmüştü.yedik,içtik,güldük,eğlendik,satranç oynadık,pek nurlu insan hoca efendinin vaazını falan dinledik.dediklerinden hiç bir şey anlamıyordum.neyce konuşuyordu ki bu.habire arapça bir şeyler söylüyordu ve ağlıyordu.neyse,allah a şükür o fasıl da bitti.sonra namaz vakti gelmiş.ne namazı olduğunu bilmiyorum,namaz nasıl kılınır,kaç rekattır,hangi dualar okunur falan hiç bir bilgim yok.sonra hoca sordu namaz kılmayı bilmeyen var mı diye?hemen atlayacaktım ben bilmiyorum diye ama baktım hiç kimse de ses seda yok.ben de sesimi çıkaramadım.hadi dedi hoca abdest alın.lan abdest nasıl alınır bilmiyorum.dedim ben en iyisi sonra gireyim.bakayım çocuklara nerelerini ıslatıyorlar ona göre ben de oraları ıslatıp çıkarım.sonra çıkanları incelemeye başladım.hepsinin saçları sırılsıklam.ben de dalgalı muhteşem sarı saçlarıma sabah yeni şekil vermişim. ıslatırsam bozulur diye düşündüm.girdim lavaboya saçlarım hariç kolumu.elimi,çorabı ıslattım geldim.sonra namaza başladık.milleti taklit etmeye karar verdim.yat,kalk,allah u ekber pek bir şey yoktu.ama bir terslik vardı.herkesim kıbleye dönmesi gerekirdi ama ben kıbleye dönmemiş kafama göre dönüp millieti taklit ediyorum.benle dalga geçmeye başladılar.öyle böyle farza geçtik, o da bitti.ama herkes benle dalga geçiyor.hocaya benim nasıl namaz kıl(ma)dığımı anlatıyor.namaza başlamadan önce tekbir getirmemişim,ellerimi bel hizasında tutmamışım,namazda hareket etmişim.herkes bana gülüyordu,hoca da 'sen namaz kılmayı bilmiyor muydun,nasıl olur öğretmediler mi sana' deyip duruyordu.ben de salak,iyi taklid edememişim onları ama öğretmenin o tavırları falan çok gücüme gitmişti nedense.o gün bu namaz kılma eyleminden soğuduğum gündü.tamam,yalan söylemiştim ama çok aşağılamışlarıd beni.üstelik öğretmen de aileme de laf atmıştı.böylece hayatımda ilk ve son kez namaz kıldım(hoş,onu da kılmamıştım)
    (nickdeğiltakmaad, 24.07.2008 17:01 ~ 17:04)
  16. sünni islamda farz oldugu öne sürülen dini eylemdir.zira aleviler namaz kılmazlar.namazı bütün islam aleminin yaptıgı dini bir eylem olarak görmemek gerekir.aksi halde görenler, at gözlüğünü cıkarmalıdır(bkz: cem)
    (zugasiberepe, 24.07.2008 17:15)
  17. sonradan müslüman olanların genelde küçüklükten beri müslüman olanlara göre üzerinde biraz daha titizlikle durdukları eylem.
    (diesel, 24.07.2008 18:08)
  18. huzur veren ibadet.ülkemizde namaz konusundaki bütün sorunlar namaz kılanların içlerinde hissettiği huzuru
    kılmayanların anlayamamasıdır.birbirini anlayamama her zaman birbirine saygı duymayı da zedeler üstelik.bu yüzden okullarda veya herhangi bir işyerinde namaz kılanlar
    görüntülenip medya tarafından "aa,bakın şunlara devletin okulunda namaz kılıyorlar.orası eğitim için
    yapılmış kardeşim."diye garipser ve yadırgarlar.oysa olay o değildir.allah'la kendince bir bağ kurmuş ve
    bu bağı da namazın kuvvetlendirdiğine inanan insanlar vakti belli bu ibadeti kaçırmak istemezler.mümkün
    olduğunca devletin kurallarına uyarak ama ibadetlerinden de taviz vermeden yaşamak isterler.üstelik o
    kadar abartılacak bir çözümsüzlüğü de yoktur bunun.öğrenciler için teneffüs saatleri vardır ve gider bir
    öğrenci bunu namazla geçirebilir.buna da kimse karışmamalıdır.
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 24.07.2008 18:21)
  19. kur'an-ı kerim'de doksandan fazla ayette (kaynak için bkz: şamil islam ansiklopedisi) geçen bir ibadet, namaz. ki bu ayetlerin çoğu "eqimussale" (namazı ikame edin!) gibi emir kipiyle geçmekte. dahası hakkında birçok hadis-i şerif varid olmuş bir ibadet, namaz. şimdi kalkıp, "ben namazın farz (zorunlu) bir ibadet olduğunu kabul etmiyorum" demek abesle iştigaldir. bu arada kılmamak ayrı, farziyetini inkar ayrı bir durum. zira biri günahkar olurken diğeri -allah muhafaza- dinden çıkar!
    (neazadem, 24.07.2008 18:59 ~ 19:00)
  20. derdi "yatıp kalkmayanları" sarmış imandır. dinin direğidir.
    (asasdas, 19.12.2008 22:06)
  21. hem kalbin, kötülükten arınmasını kolaylaştıran bir yol, hem kalbi kötü olanlardan sizi koruyan bir kalkandır namaz. her şeyde illa bir samimiyetsizlik aramak gibi bir niyeti olanlar için ise 'yatıp, kalkmak' tan öteye gidemeyendir.

namaz kılmak bir tercihtir, tıpkı kılmamak gibi. bırakalım da takdiri 'emreden' yapsın, lakin sahtesini, orijinalinden ondan iyi kimse ayıramaz. bizim görevimiz emirleri yerine getirmek, getiremesek bile getirmeye çalışana saygı göstermek. o kadar. ötesi bizi aşar.
    (just perfectt, 19.12.2008 22:16)
  22. kılan hariç kimseyi ilgilendirmeyen olaydır.

yargılayanlara, hayatında bir kez olsun rabbine yöneldin mi,bir kez olsun namaz kılmayı denedin mi de boşa atıp tutuyorsun demek gerekir.
    (nealırsanbimilyon, 19.12.2008 22:41)
  23. aşırı derecede susadığınızı, dilinizin damağınızın kuruduğunu düşünün. sonra da koskoca bir bardak buz gibi su içtiğinizi. o anki rahatlık hissini hepimiz biliriz değil mi?
    namaz kılmak da manevi bir rahatlık verir. ruhunuzun bişeylere doyduğunu hissedersiniz. ferahlarsınız. içinizde bir tane bile kötülük kalmadığını hissedersiniz. o kadar güzel bir hazdır ki alışkanlık yapar..
    (zeynepp, 19.12.2008 22:45)
  24. namaz kılmak cidden dinin direğidir ve lakin bazı şaşkınlıklar yaşanabilmektedir (son 2 gündür bende olan olay):

-ilk gün öğle namazında bir baktım secdedeyim, kendi kendime "la nedir bu olay? allah allah, ruku olacağıdı." derken buldum kendimi. ama "ya allah." dedim devam ettim.

-bugün -ikinci gün biraz daha deneyimli olmalıyım di mi?- tesbih çekerken "allahu ekber"le başladığımı fark ettim, "artık dönüş yok, bu bitsin subhanallah ile devam ederiz." dedim kendi kendime.

zordur, ama huzur vericidir. bir de insanın içinden "dur şu diziyi de izleyim öyle kılarım.." gibi bir şey geçtiğinde kazaya bırakılması kaçınılmaz olan ibadet.
    (maia, 13.01.2009 21:28)
  25. islamın 5 şartından biri , dinin direğidir.kulun allah'ına ibadetini yerine getirmesi durumudur.kimi kendini bilmez insanlar bu ibadeti yapan kişileri "yobaz" olarak görür...
    (trewq, 13.01.2009 22:03)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil