kolay namaz hocası *  

adana çık aradan

1. hattat ve hatip yusuf tavaslı'ya ait neşriyat. öyle bir eser ki tanımı bir cümle ise önemi binlerce cilttir. muhtelif ibadet bilgileri, dini hikayeler, namaz duaları gibi bölümlerden oluşur ve başta namaz olmak üzere dinle ilgili birçok konu için danışılabilir bir eserdir.

asıl nokta şudur ki, bu kitap sanıyorum ki bu ülkede en çok satan kitaptır. ne ahmet altan ne orhan pamuk, ne yabancı yazarların osmanlı haremi hikayeleri ne de taksim'de incil dağıtan kızların çabaları bu başarıyı gölgeleyemez.

kolay namaz hocası, adeta office programalarında köşeden fırlayan office yardımcısı gibidir yurdum insanı için. sallama bir rakam vermek gerekirse (bir an gerekti gibi geldi, inanmazsınız diye) bu ülkede 10 evden 9'unda bu kitap ve türevi mevcuttur. hatta çoğu kez kur'an olmayan evlerde kolay namaz hocası görmüşümdür. bu durum ise bu kitabın zaman zaman "anı kurtarmak" gibi dini açıdan pek kurnazca kaçan hareketlere de alet edildiğini gösterir. kolay namaz hocası aynı zamanda kitap okumadan evvel, kitabın ara taraftaki özetini okuyanların da sıkça başvuracakları bir eserdir bu yönden.

asıl şu nokta varki burada hanım kızlarımıza seslenmek istiyorum:

bugün sizlere muhtelif ortamlarda entel ayakları çeken, hegel'den girip nietzsche'den kafka'dan çıkan her siyah fırça sakallı genç arkadaş, sizlere coupland'den ya da poe'dan bahsederken umarsızca atan tutan her tipsiz ya da yakışıklı, sizlere ateizm, deizm ve hatta (gotikseniz) kedi kesen satanizm ayağıyla sırnaşan, bir hamburger ısmarlayan, bacardinize çift limon bırakıp alt dudağını ısıran her xy kromozomlu dahi bu kitabı ya okumuş, ya da en az bir kez eline almıştır.

son olarak diyebilirim ki:
    evet buna tarkan da dahildir, eğer anaannesi ya da babaannesi müslümansa tan sağtürk ya da survivor türkiye'deki çok sakallı abi de dahildir. bunu bilirseniz entel ayağıyla kafa s.kme süreci kısalacaktır.
    (palanthaser, 26.09.2005 18:26 ~ 18:27)
  2. önemli olan niyet gibi bir özdeyişi literatürümüze kazandırmış yusuf tavaslı hocamızdan zaten beklediğimiz, umduğumuz bir neşriyattır.

bakınız bu kitabın adında olan "namaz" sözcüğüne aldanmayınız. öyle ki parmakla kolayca sayılabilecek sayfa sayısında bu eserle sadece namaz değil her müminin yerine getirmesi gereken önemli ibadetler adım adım, alıştırmalı şekilde anlatılmış durumdadır.

"aman efendim namaz kılmak, sevaptan sevaba koşmak,öbür dünyaya yatırım yapmak istiyorum ama nasıl da kompleks süreçler varmış bunalıverdim" şeklinde serzenişleri olan niyet sahiplerine emellerine kolayca ulaşabilmeleri, teamüllere uygun biçimde ibadetlerini yerine getirebilmeleri için bulunmaz bir kaynak, her evde bulunması gereken bir bilgi pınarıdır.

(bkz: her eve bir gitar on haftada neşe katar)
    (wondrous, 10.10.2005 23:27)
  3. kolay namaz hocası içinde 50'li yılların mukavemet kitapları gibi salt metinden oluşan bir anlatım beklemek şüphesiz ki büyük bir yanılgıdır. zira kolay namaz hocası, adından da anlaşılabileceği gibi bir muallim misyonu taşımakta ve görselliğin öğretim metodları arasında başta geldiğini bilmektedir.

hangimiz kolay namaz hocasını elimize alıp da orda namaz kılmakta olan 15 yaşındaki genç müminin beyaz çoraplarına dikkat etmedik? hangimizin hemen yanında ibadetini gerçekleştirmekte olan yine aynı yaşlardaki hanım kızımızın o tertemiz ve yine beyaz çorabına gözü takılmadı?

rinso reklamları dışında reel dünyada olamayacak saflıktaki bu beyaz çoraplar altında verilen "biz kirli bir dünyadayız ama manevi dünya günah ve pisliklerden apayrı bir yer" mesajının farkına hangimiz varmadı?

hangimiz, soruyorum hangimiz? (burda şevki yılmaz ağlamasına tutulduğum için devam edemiyorum)
    (wondrous, 10.10.2005 23:33)
  4. (bkz: tam namaz hocası)
    (neo, 21.02.2008 21:37)
  5. (bkz: namaz for dummies)
    (gibigibi, 21.02.2008 22:08)
  6. advanced düzeyini okuduktan sonra kılamayacağınız namaz yoktur.
    (altlejant, 22.02.2008 09:13 ~ 09:13)