|
|
- mersin'in bir köyünden bir yurdum ninesi. bildiğiniz anadolu kadını. orta yaşın hayli üzerinde ama hala dinç, canlı, heyecanlı bir ninemiz. anadolu kadını olduğu için de, yaşıtı burjuva kadınlarının kendilerine hitap edilmesine çemkireceği "nine" sıfatına sonsuz gülümsemesi ve sıcaklığıyla karşılık veren/ verebilen kadın.
bu kendi halindeki yurdum ninesini buraya başlık olarak taşıyan hadise şöyle gelişiyor: tuncay özkan, cumhuriyet mitinglerinin birinde bu ninemizi kürsüye, yanına çıkarıyor. önce nutuk atıyor özkan ve ardından başörtüsünün kutsallığından dem vuruyor ve laik cumhuriyeti "yobaaaz!"lardan korumak için naile ninemizin başını açmasına yardım ediyor. bu birbirinden ilintisiz eylemleri tek kareye sığdırabilen özkan, sonradan ninemizin elini öpmeyi de ihmal etmiyor.
olaylar böyleyken ve ben bu olayların beni nasıl etkilediğini tuncay özkan başlığı altında siz değerli yazardaşlarıma ve saygıdeğer okurlara aktarmışken, dün akşam yudumladığım kahvemin höpürtüleri arasında, o an açık bulunan kanaltürk'ten gelen "anamın başından elini çek yobaaz!" haykırışına irkilmemle, bu konuyu bir kez daha ele almam gerektiğini anlamış bulundum. ve konuyu o başlık altında ele almaktansa, yepyeni bir başlıkla anlatmam, açıklamam ve irdelememin daha az göze batacağını düşünerek, bu başlığı açmış bulunuyorum -nedir benim bu tuncay özkan'la alıp veremediğim? bilmiyorum..-.
rte, zaman gazetesi'nden ilham alarak "özkan, ninenin başını zorla açtı" demiş. özkan buna isyan ediyor. "benim anamın da başında örtü var. ben açacak olsam anamın başını açardım. anamın örtüsü benim onurumdur!" diyor özkan. bağıra bağıra söylüyor bunları ve lafının sonunu getirmemekle birlikte ve aynı heyecan hönkürmeleriyle o alıştığımız "yobaaz!" nağmelerini terennüm eyliyor. daha başka bir çok şey de söylüyor özkan; "haydi, diyor, o polisine -tsk koruyucuları, askere laf ettirmezsiniz, peki polis sözkonusu olduğunda nerdesiniz? tsk türkiye'nin de emniyet teşkilatı papua yenigine'nin mi?- söyle de bana da bir operasyon tabelası, ismi uydursunlar, ben hazırım! kanaltürk yanmış ne çıkar? ülke yanıyor bir ucundan tutuşmuş!!" diyor. burda ergenekon operasyonu'na yapılan gönderme, klasik "yobaaz!!"larla kesiliyor. "ben açtırmadım naile ninemin başını, o kendisi açtı. inanmıyorsan sor kendisine. ama kolay mı bu? gözün keser mi?" diyor tüm ortaokul çocuğu vurgu ve tonlamalarıyla özkan ve naile ninemizin buraya, yukarıya da aldığım -benim aldığımdan daha- açık adresini veriyor. sahne, naile ninenin başının açıldığı o meşhur "cumhuriyeti kurtarma" sahnelerinin tekrar seyrettirilmesiyle son buluyor; kahretsin, makyajım aktı yine.
naile ninnem anadolu'ludur, saftır. tanımam etmem ama adım gibi bilirim ki, aklı siyasete, dalavereye yatmaz. cumhuriyetçiyim der, laikim der; atatürk aşkıyla yanar kavrulur. bunları içten gelen hislerle, masumca, ikiyüzlülükten uzak bir şekilde yapar. samimi olduğuna inanırım, niye inanmayayım?
tuncay özkan ve diğerleri; siyasetçidirler -tuncay özkan da siyasetçi evet, hem de en alasından-. yeri geldi mi çamura yatmasını bilirler. ağızları iyi laf yapar. siyasetin ruhu gereği, lafı dolandırmakta üstlerine yoktur. oy isterler ve oya giden yolda makyevelli mantığı onlara eşlik etmesi beklenendir. "rant gelecek yerden hakaret, iftira, haksız isnat, çirkeflik, suistimal, istismar... esirgenmez." cidirler -siyasetin mantığını anlatıyorum; şahıslara yönelik özel bir sözüm yok.-.
peki, tuncay özkan ve diğerleri, siyasetin en çirkefine batmış halleriyle didişecekler diye, birbirlerine mahkeme salonlarında son bulacak hakaretler edecekler diye, bunun sonunda oy alacaklar, iktidar olacaklar diye, naile ninemin miting meydanlarında alemin önünde başının aç(tır)ılması ne kadar etiktir? mitinglerde eli ojeli, saçı sarı boyalı "aydın bir türk kadını" heyecanlanacak, coşacak, gözyaşı dökecek diye, köylü kadınım, naile ninemin bakımsız başının on binlerin önünde sergilenmesi ne kadar etiktir?
evet, naile ninem bunları düşünmedi ve bunları düşünmediği için, tüm iyi niyetiyle o mitinge katıldı. ama ben düşündüm ve kızdım. en çok da içim sızladı; naile ninemin saflığına, olan bitenden bihaber oluşuna ve onun etrafında yürütülen oy kavgasını görememiş/göremeyecek olmasına üzüldüm.
başlarda dalga geçtim, ciddiye almadım; ciddiye alınacak yan bulamadım yürütülen siyasada. ama şimdi ciddiye alıyorum ve isyan bayrağını bu giride çekiyorum -kimin umrunda?-: tuncay özkan ve diğerleri, kim olduğunuz önemli değil. ahmet, mehmet, hasan, hüseyin.. hepinize, siyasete bulaşmış tüm bünyeleredir sözüm, çekin o rant hırsıyla kasılmış ellerinizi naile ninemin başından. emin olun, savunanı savunmayanı, sizin verdiğiniz zarar kadar kimse zarar vermemiştir bu insanlarımıza.
birilerinin saf duygularla kapıldığı cumhuriyet sevdasını bu kadar riyakarca kullanmaya hakkınız yok. keza, birilerinin dini inanış gereği başına sardığı yarım metrekare bezi -küçümsemiyorum; o siyasete bulaşmış ismi kullanmak istemediğim için bu şekilde ifade ediyorum- oy ağı olarak kullanmaya da hakkınız yok.
her iki tarafadır sözüm: çekin elinizi kadınlarımızın başından.
siyasetin ve türkiye toplumsalının eril hegemonyasına "kadın tepkisi"dir bu verdiğim.
sırtımızdan geçindiğiniz yeter.
- recep tayyip erdoğan'ın hafta sonu sıhhıye mitinginde başının zorla açtırıldığını iddia ettiği yaşlı teyze. göya tuncay özkan bu teyzemizi kürsüye çağırdığında başı zorla açılmışmışmış.hatta şöyle demişti recep tayyip erdoğan " onun başından başörtüsünü çekip çıkarmayı hangi insani anlayışla bağdaştırıyorsunuz". tabii başbakan sadece tek gazeteden okuduğu için haberleri pek bilgisi olmayabilir. yine öfkeyle çıkışması normal aslında, ne de olsa bir hitabet sanatı bu da, alıştık artık. ama işin aslı şöyleymiş efendim naile aksay kendisi söylüyor. diyor ki : " başbakan saptırmasın ben kendi inancımla, atatürk'e olan inancımla başörtümü çıkardım. benim başımdaki başörtüsü onlarınki türban. benim başörtümle uğraşmasın. tuncay'ı suçlamasın, ben başımı kendim açtım. bunlar dini istismar ediyorlar. bir ana olarak öğüt veriyorum.başbakan menderes'i unutmasın. milleti rahat bıraksın. türkiye'yi türbandan kurtarsın."
ayrıca ilgili olabilir;
(bkz: cin olmadan adam çarpmaya çalışmak)
(bkz: öfkeyle kalkan zararla oturur)
|