bugünkü düzenlemeyle yapılması çok anlamsızdır.isteğe bağlı din hanesinin kaldırılması din hanesinde müslüman yazmaması kadar tepki yaratır bazı kesimlerde.bu yüzdendir ki din hanesi kimliklerin hepsinden tamamı ile kaldırılmalıdır.
yakında t.c. kimliği taşıyan herkesi peşinen müslüman kabul edecekler galiba. akp ikidardayken yapılması garip gelmesin.
laik devletin gereğidir, bir an önce yapılması gereken akıllıca eylemdir.
(dbk21, 19.05.2006 22:41)
nüfus cüzdanlarının ayrımcılık yaratmak dışında hiçbir işlevi bulunmayan bir hanesinin çıkarılmasıdır. akp'nin ortaya attığı "sözde" özgürlük yasalarından birine göre artık isteyen kişiler nüfus cüzdanlarından din hanesini çıkarttırabileceklermiş. yani vicdan özgürlüğüne hizmet eden bir yasa gibi sunulan bu yasaya göre vatandaşlar, kimliklerinde din hanesi bulunan ve de bulunmayan vatandaşlar olarak ikiye ayrılacak sonuçta mantık olarak hiçbir değişiklik olmayacak. bu haneyi kaldırmaya cesareti olan pek çok insan çıksa bile sonuçta onları "dinsiz" olarak yargılama şansı doğacak.
akp'nin mevzuyu seçmeli yapması, yani isteyenin nüfus cüzdanından din hanesini çıkarttırabilme opsiyonunu sunmasıyla kendilerine yakışanı yapmışlar, kıllarını kıpırdatmadan vatandaşı fişleme dönemini başlatmışlardır.
aslında bu durumun yasaya aykırı olması gerek. çünkü nüfus cüzdanları, cinsiyet farkını belirtecek özellikler haricinde tek tiptir. tutun ki nüfus cüzdanınızdan din hanesini çıkarttırdınız. oraya ne yazılacak? o kutu ne ile doldurulacak? "potansiyel rejim tehdidi, komünizm meyillisi, aman dikkat" mi yazılacak?
bu memlekette akp iktidarda olduğu sürece icraatlar bitmez.
şimdi siz bu parti için "ortanın sağında, milli selamet ile ilgisi yok" diyebilir misiniz?
yeni çıkan yasa ile toplumu daha da bölecek olan uygulamadır. din hanesi dolu olan müslümanlar ve gayrimüslimler (hristiyan, musevi), din hanesi boş olan müslümanlar ve gayrimüslimler. hayatınızda ilk defa gördüğünüz ve muhtemelen bir daha görmeyeceğiniz her türlü görevli din hanesi boş olan bir nüfus cüzdanını eline aldığında tam da o satırda bir duraklayacak, kaldırıp kafasını karşısındakinin tipine bakacak, hiç tanımadığı biri hakkında muhtemelen önyargılı bir fikir oluşturacak. bence din hanesi isteğe bağlı olarak değil, tamamen kaldırılmalıdır nüfus cüzdanlarından.
akp hükümeti hazır türban vesilesiyle özgürlükler (!) getirirken ve insan haklarından dem vururken bu konuda da bir girişimde bulunması gerektiğini düşündüren eylem. ama yaşanmışlıklar gösteriyor ki akp nin özgürlük anlayışı kendi tabanını kapsamaktadır ve başörtüsüne özgürlüğün ateistlere özgürlüğe dönüşmeyeceği açıktır.
bir ülke ki çok gerekli olmasına rağmen biçok insanın kimliğinde kan grubu boş durmakta, ama yaratan ile kul arasındaki din kimlikte yazılmış. bir kaza halinde kimliğe bakan kişi neye göre yardım edecek?
(dbk21, 18.02.2008 12:33)
tıpkı zorunlu din derslerinin kaldırılması konusu gibi ancak balık kavağa çıkarsa gerçekleşecek yasal düzenleme. hayal. değil akp gibi muhafazakar bir parti, iktidarda hangi parti olursa olsun, o laik geçinen chp de dahil bu düzenlemeyi yapmaz, yaptırmaz. işlerine gelmez çünkü. dinsiz damgası yemekten çekinirler ayrıca. kaldı ki nüfus cüzdanındaki zorunlu islam dayatması ancak ateistleri, deistleri, dinini kendi seçmek isteyen azınlığı rahatsız ediyor. büyük çoğunluğun böyle bir derdi yok. sadece dinci kesimi kastetmiyorum, kendini müslüman olarak tanımlayan ama laikliği savunanların çoğu da bundan rahatsız değil. inanmıyorsanız yoklayın şöyle bir çevrenizi. sizin rahatsızlığınızı bile anlamayacaklardır. isteğe bağlı olsun zırvalarını da ancak bu kesim savunur.
diyelim ki din hanesini boş bıraktırmak isteğe bağlı oldu, öyle mahkemelerle falan uğraşmadan nüfus müdürlüğüne dilekçe verip din hanesini boşalttırdık, çoğunluğun din hanesinde müslüman yazarken, nüfus cüzdanı ibra etmemiz gereken yerlerde, resmi dairelerde, muhtarlıklarda, -allah düşürmesin ama- karakollarda ne tür tavırlarla karşılaşacağımızı sayıp dökmeye gerek yok. zorunlu müslüman sayılmaya ne kadar itirazı olursa olsun çoğu insan bu iklimde fişlenmeyi göze alarak böyle birşeye kalkışmaz. en azından ben kalkışmazdım, hayat yeterince zor.
edit: imla
anayasa madde 15: "[k]imse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz."
gerçekleşmesi uğruna kendimi feda edebileceğim gelişme. isteyen arkadaş, din hânesini boş bıraksın ve nüfus cüzdanını bana göstersin. ben de ona "bu din hânesi neden boş? ben müslüman değilim, mi demek istiyorsun sen? dinsiz misin lan sen? siktir git!" diyerek hakaret edeyim, tekme atayım. o da önce türk mahkemelerine sonra da allah izin verirse avrupa insan hakları mahkemesine başvursun ve nüfus cüzdanındaki din hânesini boş bırakma yoluyla düşünce ve kanaatlerini dolaylı yoldan açıklamaya zorlandığına ve bunun için de tehdit edildiğine dair suçlamada bulunsun. sonrası kendiliğinden gelir. bana ne olur onu bilemiyorum.
muhtemelen
elektronik kimlik kartı uygulamasıyla sessiz sedasız gerçekleşek olan düzenleme.
bi anlık gazla yapılmaması gereken olay. nüfus cüzdanlarındaki din hanesi, vatandaşların (kimsesiz falan olursa) cenaze işlemlerini dini inançlarına uygun hale getirmek için mevcut diye biliyorum. ama ben kalkıp desem ki "ben jediism'e inanıyorum beni padme amidala gibi gömün" yapmazlar tabi.
(rasmus, 18.02.2008 14:40 ~ 05.05.2009 19:57)
gerçekleştirilmesi gereken uygulama. hiç değilse fotoğraf gibi belli bir yaştan sonra eklenmeli. daha yeni konuşmaya başlayan bir çocuğun dininin islam (ya da başka bir şey) olması epey saçma.
adı döndü dönmez olan erkek bir vatandaş düşünelim , eşcinsel olsun, evlilik dışı bir birlikteliği olsun, ateist olsun.. hangi hanenin kaldırılması yada değiştirilmesine öncelik tanınmalı? çok böyle örnekler...
bu adamı(kadını) avrupa insan hakları mahkemeside kurtaramaz, suçu türkiye cumhuriyeti vatandaşlığı...
bana, öncelikle bu ülke düşünsel bir evrim geçirmeli diye düşündürten olması muhtemel uygulama...
din allah ile kul arasında yaşanırken, resmi bir belgede allaha inanmak için hangi yolu seçtiğinin yazılması oldukça saçmadır. bu aynı zamanda ayrımcılığa da neden olmaktadır. türkiye cumhuriyetinde din, ırk gibi farklılıklar gözetilmeksizin vatandaşımız olan herkes eşittir. ancak bu farklılığın bariz gözümüze sokulması oldum olası rahatsız etmiştir beni. eğer farklılıklar göze sokulma isteniyorsa, her seçimden sonra nüfus kağıdına kim sağcı, kim solcu, kim apolitik bunun da yazılması gerektiğini düşünüyorum. sonuçta insanların sağcı ya da solcu olmaları herkesi rahatsız etmiyor, ancak dini görüşlerdeki ayrılıklar ediyor. aynı dine sahip ama farklı mezheplere sahip insanlar bile birbirlerinden uzaklaştırılıp, azınlık olana tuhaf bakılan bir toplumdayız. ayrımcılığın en aza indirgenmesi için bu sekmenin kaldırılması gereklidir.
1995 yılında e. 995/17 ve k. 995/16 sayılı
anayasa mahkemesi kararına konu olmuş olan olay şu şekildedir:
"davacı a. j. ö.’in, nüfus kütüğündeki “
islâm” kaydının silinerek yerine “
bahai” kaydının düşülmesi istemiyle izmir asliye 4. hukuk mahkemesi’nde açtığı dâvada, 27.4.1988 günlü, esas 1988/183, karar 1988/338 sayı ile adı geçenin nüfus kaydındaki “islâm” kaydının silinmesine karar verilmiş, ancak “bahai” kaydının düşülmesi yolundaki istemi idarî bir işlemi gerektirdiğinden, davanın bu kısmının reddine karar verilmiştir. bu kararın kesinleşmesi sonucu davacının nüfus aile kütüğünde ve nüfus cüzdanındaki “islâm” kaydı silinmiştir.
bu karar üzerine davacının, izmir ili konak ilçesi nüfus müdürlüğü’ne başvurarak, nüfus kütüğündeki “dini” bölümüne “bahai” kaydının işlenmesi istemi, nüfus müdürlüğü’nce “... halen aile kütüklerine mezhep ifade eden kelimeler yazılmamaktadır.” gerekçesiyle reddedilmiştir. davacı, izmir 1 nolu idare mahkemesi’nde, nüfus müdürlüğü’nün 1.12.1988 günlü, 4079 sayılı bu işleminin iptalini istemiş, açılan dâva 10.3.1992 günlü, esas 1989/436, karar 1992/255 sayılı kararla ve “... bir tarikattan ibaret bulunduğu anlaşılan bahailiğin, davacının aile kütüğündeki “dini” bölümüne yazılmamasına ilişkin işlemde mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır.” gerekçesiyle reddedilmiştir.
davacının bu kararın bozulması isteyerek yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen danıştay onuncu dairesi de, 14.10.1994 günlü, esas 1992/3226 sayılı ara kararıyla, 1587 sayılı nüfus kanunu’nun 43. maddesindeki “... dinini ...” sözcüğünün anayasa’nın 2. ve 24. maddelerine aykırı olduğu görüşüyle, anılan yasa kuralının iptali için anayasa mahkemesi’ne başvurulmasına karar vermiştir."
mahkeme kararı, gerekçe ve karşıoy yazıları için:
http://www.anayasa.gov.tr/...
karşıoy yazıları gözönüne alınırsa,
yekta güngör özden ve
ahmet necdet sezer'in "gerektiğinde" ne kadar özgürlükçü olabildiklerine şaşırmak serbesttir. tam tersi
sacit adalı ve
haşim kılıç için de geçerlidir.
herkese sormadan zınk diye yazılması önemli değil aslında ne kadar önemsiz olduğunu gösterir. din hanesi aslında sadece kişinin soyunu ve milliyetini ortaya koyuyor azınlıklardan kimsenin din hanesinde islam yazmaz örneğin... he hakkaten öleyse dini tanımlıyosa hiç bi kimlikte din hanesinde şintoist budist veya zerdüşt gibi bir yazı görmedim
hadi diyelim dini çıkardın, imanı da çıkarabilir misin?
dahası da var, hadi diyelim çıkarmayı başardın;
peki çıkartmayı da başarabilir misin ?
benim insanım düşünemez, yanlış yollara sapar, sapkın inançlar peşinde koşar diyen devletimizin bizim yerimize seçtiği dini nüfus cüzdanından çıkartmak kimin haddine? devletimizin bir bildiği var ki oraya islam yazmış. kafasızlık bizde, yıllardır laikliğe,
özgür düşünceye aykırı diyoruz. hiç "devletimizin bir bildiği vardır" diye düşünmedik. o yüzden kenetlenemiyoruz, bir olamıyoruz ya zaten.
bir başka tanımla bana üstteki ironiyi yaptıran ve yaparken sinirlendiren nüfus cüzdanında din yazılı olması olayının kaldırılmasıdır. hayırlıdır. artık devlet bize ironi yaptırmasındır.
(onurene, 08.08.2008 01:42 ~ 21:33)
çok mantıklı bir eylem olur. nüfüs cüzdanına din hanesi koymayı kim akıl etti bilmiyorum ama gayet gereksiz ve anlamsız bence. orda o kadar önemli olan kan grubu kısmını boş bırakırlar bi kaza geçirsek bişey gelse başımıza çok gerekli olacak bişey, ama din hanesine gelince boş bırakmazlar ısrarla doldurular size ne kardeşim milletin dininden bırakın kim neye isterse ona inansin devlet mi belirlicek milletin dinini.
dinin nufus cüzdanıyla değil,hareketle,kalble yaşandığının kanıtı olur.yapılması çokta güzel olur.