iki farklı insanı karşılaştırmanın vermiş olduğu acı sonuç.atatürk milletini kurtarmak için savaşmıştır.dünyanın gelmiş geçmiş en iyi lideri ve belki de komutanıdır.arkasında dağ gibi ordu vardır.sadece türkiye için savaşmıştır.che ise emperyalizme karşı evrensel direnişin sembolüdür.haksızlığa seyirci kalmamanın sembolüdür.vatan ırk din dil ayrımı gütmez.çok zengin bir ailenin mal varlığını reddedip emperyalizme karşı savaşır.doğduğu ülkede de ölmez.humanisttir.insanları tanır sınırları değil.sanılmasın ki mustafa kemal'den iyidir.ama mustafa kemal de ondan iyidir diyemeyiz.kişinin görüşü hangisine daha çok yatıyorsa ona hayranlık duyar.che tüm dünyaya mal olmuştur.türk gencinin sorunu filan değildir.sorun hiç değildir.
mesele che'nin bir marka olmasıdır. tişörtten, votka şişesine kadar bu markanın etiketi herşeye yapıştırılıp önümüze sürülmüştür. atatürk ise sadece soğuk bir heykel, soluk bir resim ve bir rozettir.
her şeyden önce mustafa kemal sadece türk bağımsızlığı için savaşmamıştır. türk kurtuluş savaşı bir çok ulus için*** emperyalizme karşı savaşta örnek teşkil eder. ayrıca türk kurtuluş savaşı emperyalizme karşı kazanılmış tek savaştır. ne küba tam manası ile bağımsız olabilmiştir savaşından sonra ne de diğer bir üçüncü dünya ülkesi kendisini emperyalizmin pençesinden kurtarabilmiştir. sadece 1923 cumhuriyeti emperyalizmi ülkeden tamamiyle def etmiştir.
bunu açıklığa kavuşturduktan sonra mustafa kemal'in diğer artılarından bahsedersek; bilimden sanata, eğitimden sosyal hayata her şeyiyle türk devrimlerini anlatmak gerekir. ayrıca mustafa kemal türk bağımsızlığını sağladıktan sonra mısıra gidip orayı da ingilizlerden kurtarmaya çalışmak sonra hindistan ve tüm 3. dünya ülkelerini falan kurtarayım dememiştir. türk halkını bilgilendirmeye bu vatanı kalkındırmaya uğraşmıştır. yani bugün cumhuriyet nimeti olan özgürlüklerden yararlanıyorsan, iran gibi bi islam cumhuriyeti! değilsen bunu mustafa kemal'in hayalperest olmamasına borçlusun.
ha mustafa kemal, afgan, hint ve mısır'ı hiç mi desteklememiştir dersen, bu ülkelerin akıl almaya mustafa kemal'in yanına geldiğini bilmiosundur derim. dikkat çekici başka bi unsur ise 1923-38 yılları arasında cumhuriyet hiç bi batı devleti ile antlaşma imzalamamış. kendisi gibi üçüncü dünya ülkesi olan balkan ve orta asya edvletleriyle zaten batıdan gelecek olan tehlikelere karşı paktlar imzalamıştır.
sırf che'ye bok atmak için, insanları ne yaptıklarına bakmadan sadece türkler ve türk olmayanlar olarak ikiye ayıran ve hayatını bu doğrultuda yaşayan insanların ortaya attığı tartışma konusu.
che hiçbir zaman milli gaye gütmemiş hatta kendini birmillete adamamıştır mustafa kemal türk milleti için çalışmıştır.kulvarları farklı ikisine de hayran olmak gerekir.
"mustafa kemal varken che yi örnek almak" şeklinde geliştirilmesi gereken ifadedir. zira, "vaaayyy...süper yapmış adam yaaa" diye birilerine hayran olarak kimsenin eline birşey geçmez. bunun yerine geçmişte güzel işler yapmış olan insanlar okuyup araştırma yöntemiyle incelenip, bugünkü dünyada ben bunlardan esinlenerek insanlık için ne yapabilirim diye düşünmek daha erdemli bir davranış olacaktır kanaatindeyim. burda kim daha iyi işler çıkardı diye tartışılacağına, bu adamların yaptığı işlerden esinlenerek bugün ne yapsak da insanların hak ve özgürlüklerine sahip çıkmalarını sağlasak diye düşünülmelidir.
mustafa kemal atatürk zamanın güçlü emperyalist devletlerine karşı ayakta durmayı başarmış bir insandır. bunu tek başına değil türk halkının da desteğiyle yapmıştır. che ise insanları ırklara veya sınırlara ayırmaksızın değer veren biridir. aslına bakılırsa bu iki insan da örnek alınası kişilerdir. illaki bir tercih yapmak gereksizdir. sonuç olarak ikisi de insanlık adına birşeyler yapmıştır.
ülkemiz insanlarının özentilikte sınır tanımadığının en güzel göstergesidir. haiti cumhurbaşkanı bile ulu önderi tanımış ve ilkelerini benimsemiş olmaktan duyduğu gururu mezar taşına yazdırırken ülkem gençliğinin che kolyeleri ve t-shirtleri giymesi akıllara zarar bir durum olarak tarihin tozlu yapraklarındaki yerini alacaktır.
edit: che'yi ilah olarak benimseyen bünyelerin çoğu che 'nin kim olduğundan, ne yaptığından, niye doktor iken bu yolu seçtiğinden habersizdir ve bu nedenle özenti sıfatını haketmektedir. seri eksiciye itaf olsun.
karşılaştırmak yersiz olsa da, hangisinin daha çok insan için daha güzel şeyler yaptığını bilmek gerekir. ırk kavramına inanmayan biri olarak, ikisine de hayran olsam da che'yi daha üstte tutarım. o gerçek bir devrimciydi. ve her zaman tüm insanlığın refahını düşündü. "bir kübalı dünyaya bedeldir" demedi hiç bi zaman. bütün insanlar aynıydı onun için.
atatürk'ü de kesinlikle çok severim. ama dediğim gibi, ben türk değilim, kendimi türk olarak görmüyorum, ırk kavramım yok çünkü. insanım ben, ve türkler için değil, insanlık için kim daha çok şey yapmışsa, benim gözümde odur yüce olan.
"bilmemnerdeki kazada ölen kişi sayısı 35, bunlardan biri türk" haberini duyunca 35 kişi için mi üzülürsünüz? yoksa bir türk için mi? benim cevabımı zaten biliyorsunuz..
x- abi merhaba ben geldim
y-hoş geldin canım otur şöle
x- şu sandalyeye oturayım abi
y-koltuk varken saldalyeye hayran olunmaz
x-tamam abi karanlık gibi ortam ışıkları açayım mı
y-güneş varken lambaya hayran olunmaz
x-abi müsait bir zamanda hayran olabileceklerimin listesini yaparmısın bana
y-git sözlüge bak
kime hayran olacağımı kim belirleyebilir ki benden başka ve artık buna da karışmayın dediğim anlatım..biri enternasyonalizme ve sosyalizme hayatını adamış öbürü ülkesinin bağımsızlığı için emperyalistlere karşı savaş vermiş ..ikisini niye karşılaştırıyoruz ki saçma ..
atatürk bir dahi idi. mükemmel bir devlet adamıydı. bir ülkeyi küllerinden yeniden doğruracak bir kudrete sahip idi.
che ise belli bir gücü olan ülkelere karşı mücadele vermiş, ama kendi görüşleri sadece bir ideolojide tıkanıp kalmış bir devrimciydi.
burada atatürk ile che'yi mükayese etmek cehalettir. kaldı ki, bu mukayeseyi başka bir taraflarından anlayıp da, che benim için daha anlamlı, şöyle yaptı-şöyle etti demek ise kör cehalettir.
efendim, açın bakın tarih kitaplarına.... büyük liderler, büyük mücadele inlanları nasıl doğmuştur ve neyin mücadelesini vermiştir? kim paranın oyuncağı olmuştur, kim zaman geçtikçe daha çok saygı kazanmıştır...
atatürk'ün adının başka bir insanla yanyana anılması bile uygun değildir. o öyle bir liderdi ki, kabrini bir ayda altı yüz bin kişi -yerli yabancı- ziyaret etmektedir.
ikisinin de içini boşaltan, gereksiz ve mantıksız bir karşılaştırmadır. sanki sözü geçenler, taraftarları arasında ölümcül bir düşmanlık yaşanan futbol takımlarıymış gibi atatürk ve che arasında sidik yarışı başlatmak, bence sadece işgüzarlık amacı taşıyor.
misal bu başlığı her gördüğümde ''jennifer lopez varken, kate winslet a hayran olmak'' gibi alternatif karşılaştırmalar geliyor aklıma. ya da ''sezen aksu varken, edith piaf a hayran olmak'' , ''şahin k varken rocco ya hayran olmak'' gibi kimsenin üzerine vazife olmayan, çoktan seçmeli saçmalıklar.
kısacası, ne che ne de mustafa kemal, resimleri yatağımın başındaki duvarı süsleyen ve sevişmek istediğim holivud yıldızları ya da best modeller değil. ikisi de böyle sığ karşılaştırmalara maruz bırakılmadan derinlikli bir şekilde araştırılmayı ve abartılı bir şekilde pohpohlanmadan eleştirilmeyi hak ediyor.
"kemalizm emperyalizmin boyunduruğu altındaki bir ülkede doğu halklarının milli kurtuluş bayraklarını yükselten, emperyalizmi yenerek milli kurtuluş savaşlarını açan bir küçük burjuva milliyetçiliğidir.
kemalizmi bugüne kadar ayakta tutan ana ruh milli bağımsızlıkçı niteliğidir." (mahir çayan, bütün yazılar, sy:154 ayrıca aydınlık sosyalist dergi, ocak 1970 sayı:15)
"kemalizm emperyalizmin işgali altındaki bir ülkenin devrimci milliyetçilerinin bir milli kurtuluş bayrağıdır. kemalizmin özü emperyalizme karşı tavır almıştır. kemalizmi bir burjuva ideolojisi veya bütün küçük burjuvazinin veyahut askeri sivil aydın zümrenin ideolojisi saymak kesin olarak yanlıştır.
kemalizm soldur milli kurtuluşçuluktur." (mahir çayan, bütün yazılar sy:408)
"1923 devrimi önder sınıfın karakterini yansıtan bir milli devrimdir. emperyalist işgal kırılmış komprador burjuvazi tasfiye edilmişyabancı sermayeye tanınan bazı imtiyazlara rağmen genellikle emperyalist istismar bertaraf edilmiş feodalizmin ideolojik ve politik gücü kırılmıştır." (mahir çayan, bütün yazılar sy:410)
iki liderin de aynı safta olduğunun kanıtıdır. mustafa kemal sosyalist olmasa bile devrimcidir, che ile birleştiği nokta budur. ikiside, farklı karakterde de olsa, emperyalizme karşı mücadele vermişlerdir. yoksa küba neden mustafa kemal'in büstlerini diksin..veya çin'de okutulan kitaplarda neden lenin, gandi ve atatürk'ün resimleri yanyana konulsun?
yurdum insanının özenti kişiliğinin doruk noktalarındandır.
çoğu da ayağında converse ile komünist gazete dağıtan tiplerdir.
ayrıca da günümüz gençliğinin sağlam değerleri olmadığının da bir göstergesidir.