belki ilginizi çeker
  1. · bekçi murtaza
  2. · tikky erkek isimleri
  3. · gay olmadan önceki son sözler
  4. · çocuğuna mesleğiyle alakalı isim veren ebeveyn
  5. · allahın allahı olması
  6. · hayatında hiç kopya çekmemiş öğrenci
  7. · çocuğunun adını ragıp koyan zihniyet
  8. · orhan kemal
  9. · yasakçı zihniyet
  10. · müjdat gezen
gündem
  1. · author
  2. · 100 opera
  3. · ugg düşmanı ezik kızlar
  4. · author gibi erkekler
  5. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · aklidengegorecelibikavramdir
  8. · sis ve gece
  9. · 1 ağustos 2004 fenerbahçe juventus maçı

murtaza  

1. ismi kısaltmak yerine uzatanların kullandığı, genelde ismi murat olanlara söylenen başka bir isim
    (dlord, 23.10.2005 18:19)
  2. " gece yarısını geçiyordu.
    yan yatmış, bağdaş kurmuş çömelmiş ya da tam yuvarlanacakken bir yana tutunuvermişe benzeyen harap evler kalabalığından ibaret mahallenin birbirini kesen, çamur içindeki sokaklarından birinde dehşetli bir sarhoş narası karanlıkları ürpertti:
    "oooooooffff allllaaaaaaahhh!"
    yan yatmış, bağdaş kurmuş çömelmiş ya da tam yuvarlanacakken bir yana tutunuvermişe benzeyen harap evler kalabalığıyla, birbirini kesen , çamur içindeki sokakları zar zor aydınlatmaya çalışan elektrik lambaları bu dehşetli narayı yadırgadılar. nasıl yadırgamasınlar ki, bekçi murtaza bu semte verileli beri böyle naraların çok gerilerde kaldığına inanılmıştı. "

şeklinde başlayan orhan kemal'in muhteşem eseri. kitap muhacir bekçi murtaza'yı ve onun çevresinden çok partili sürece geçmeye çalışan türkiye'yi anlatır. bekçi murtaza batılı romancıların eserlerinde gördüğümüz roman tiplerinden birisidir. kendisini karakterlikten kurtarabilmiştir. yaptığı her haraket söylediği her söz bütünlük içerisindedir. en nihayetinde damarlarında kolağası hasan bey'in mubarek kanı dolaşmaktadır.
    (callandor, 14.08.2007 15:46 ~ 15:46)
  3. çocukluk aşkımdın murtaza..ne çok sevmiştim seni..duydum şimdilerde müfettiş olmuşsun,mutluymuşsun..bir de o doktorla evlenmişsin murtaza..allah bozmasın ne diyeyim..*
    (pis mındar, 14.08.2007 15:49)
  4. türkiye'deki ilk aids hastası olduğu söylenen kişi. bilmiyorum artık, biz gazetelerde öyle okuduk. öyle yazdılar. zaman seksenler. sakallı bebek dönemleri.
    (salieri ve çiğnenen onuru, 24.05.2008 00:37)
  5. (bkz: ceyyar kermit)
    (bkz: işsiz adam)

zübeyir altınses'in şizofreni ikizi olduğu iddiaları da mevcut.
    (closer, 20.11.2008 02:41 ~ 02:44)
  6. hz ali'nin lakabı.
    (albastropos, 17.02.2009 19:39)
  7. bizim yaşar'ın diye bir abimizin -daha çok yerel müzik yapar kendisi- şöyle bir şarkısı da mevcuttur:

murteza
    etma dedum murteza
    yapma dedum murteza
    sen düşurdun murteza
    bizda yeduk murteza
    sağdan soldan murteza
    çıkma yoldan
    muuurrteezaaaa...

sonunda tam bu şekilde bağırıyor. ilginç ve eğlenceli şarkı bol bol horon teptirir arada çalan tulumuyla.
    edit:burdaki murteza şiveden kaynaklanıyor yani öyle çıkıyor.
    (ofsaytadüştümgelicem, 02.03.2009 16:27 ~ 16:29)
  8. vibratöre verilen egzotik isimlerden biri ...

(bkz: @3391809)
    (bkz: seher)
    (selase, 29.04.2009 14:06 ~ 17:40)
  9. yukarıda allah, ankara'da devlet hem de hükümet burda da ben. diyen bekçi murtaza.
    (amok koşucusu, 04.05.2009 11:38)
  10. (bkz: murtaza mutahhari)
    (neazadem, 04.05.2009 12:02)
  11. bir vazife, büyüktür herhangi bir namuzdan! der durur murtaza. sonra ekler her defasında: '' çünkü gördüm kurs, aldım çok sıkı terbiye amirlerimden,hem de takdirname.'' ve bu böyle sürer gider. akıllılarla akıllı geçinenler arasında kalmış bir beyaz mendildir murtaza. kah cepte süs olan kah burun çekilip atılan...
    (amerikalı polisler ve zenci müslümanlar, 09.07.2009 12:51)
  12. gece ışığı yanan mahalle sakinlerinin kapılarını çalıp yatmalarını buyuran, çöp bidonlarının dolmasını dört gözle bekleyen kedilerle didişen, en büyük isteği balkan savaşı'nda şehit düşen dayısı kolağası hasan bey gibi can vermek olan orhan kemal'in yarattığı bekçi karakteridir.
    (ozzmosis, 17.09.2009 13:24)
  13. (bkz: bekçi murtaza)
    (simone de beauvoir, 07.11.2009 02:48)
  14. onuru, saygıyı, dürüstlüğü, vazife aşkını hayattaki herşeyden üstün görmüş ve bunların uğrunda yaşamış insan. mübadele göçüyle yunanistan'dan çukurova'ya gelmiş, daha sonra evlenip istanbul'a göç etmiştir. muhacirler balkanlarda toprak sahipleri olduğunu bahane ederek türkiye'de zengin olmuşlar ancak murtaza vatanına dönmesinin ona yeterli olduğunu, hiçbir şekilde toprak sahibi olmadığını söylemiştir ve bu yüzden vasatın altında yaşam sürmüştür. " gördüm kurs, aldım amirlerimden sıkı disiplin. bir vazife önemlidir bir evlattan." sözünü yaşam felsefesi olarak benimsemiş, bu şekilde kızını kaybetmiştir. kesinlikle başucu kitaplarından biri olmalıdır murtaza.
    (turin, 07.11.2009 03:45)
  15. aliyyel murteza
    (kavanoz dibi, 07.11.2009 03:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil