murtaza 

adana çık aradan

1. ismi kısaltmak yerine uzatanların kullandığı, genelde ismi murat olanlara söylenen başka bir isim
    (dlord, 23.10.2005 18:19)

2. " gece yarısını geçiyordu.
    yan yatmış, bağdaş kurmuş çömelmiş ya da tam yuvarlanacakken bir yana tutunuvermişe benzeyen harap evler kalabalığından ibaret mahallenin birbirini kesen, çamur içindeki sokaklarından birinde dehşetli bir sarhoş narası karanlıkları ürpertti:
    "oooooooffff allllaaaaaaahhh!"
    yan yatmış, bağdaş kurmuş çömelmiş ya da tam yuvarlanacakken bir yana tutunuvermişe benzeyen harap evler kalabalığıyla, birbirini kesen , çamur içindeki sokakları zar zor aydınlatmaya çalışan elektrik lambaları bu dehşetli narayı yadırgadılar. nasıl yadırgamasınlar ki, bekçi murtaza bu semte verileli beri böyle naraların çok gerilerde kaldığına inanılmıştı. "

şeklinde başlayan orhan kemal'in muhteşem eseri. kitap muhacir bekçi murtaza'yı ve onun çevresinden çok partili sürece geçmeye çalışan türkiye'yi anlatır. bekçi murtaza batılı romancıların eserlerinde gördüğümüz roman tiplerinden birisidir. kendisini karakterlikten kurtarabilmiştir. yaptığı her haraket söylediği her söz bütünlük içerisindedir. en nihayetinde damarlarında kolağası hasan bey'in mubarek kanı dolaşmaktadır.
    (callandor, 14.08.2007 15:46 ~ 15:46)
  3. çocukluk aşkımdın murtaza..ne çok sevmiştim seni..duydum şimdilerde müfettiş olmuşsun,mutluymuşsun..bir de o doktorla evlenmişsin murtaza..allah bozmasın ne diyeyim..*
    (pis mındar, 14.08.2007 15:49)
  4. türkiye'deki ilk aids hastası olduğu söylenen kişi. bilmiyorum artık, biz gazetelerde öyle okuduk. öyle yazdılar. zaman seksenler. sakallı bebek dönemleri.
    (salieri ve çiğnenen onuru, 24.05.2008 00:37)