-----
multipl skleroz* hastaları ya da
ms olduğunu düşünen kişiler tarafından okunması sakıncalı, "
spoiler" gibi, değişik giri-----
-----hatta, sabahın ilk ışıklarıyla gelen uyarı: "dikkat,
uzun giri!"-----
merkezi sinir sistemi
plak
atak
myelin
copaxone
betaferon
rebif
avonex
kortikosteroid (kortizon)
"seconder-progressive"
"relapsing-remitting"
mr
e.e.g.
e.m.g.
omurilik sıvısı tahlili
denge testleri
nöropsikiyatri koridorları
günde en az 3 kişiyi hayattan uğurlayan
nöroloji servislerinin
soğuk yatakları...
...
sakin olun. unutun bunları birkaç dakikalığına...
ms
mutlu olmaktır:
pollyanna ekolünü takip etmektir:
"hımm...bugün de yürüyebiliyorum
*. evet, güzel..."
"
koltuk değneği müthiş
karizmatik bir şey. yakıştı bana, evet"
"
tekerlekli sandalye mi? vınnn.... dü düüüütt!!!"
"
mr'a mı giriyorum? yaşasın! o aletin seslerinden '
industrial rock' besteleri yaparım içeride..."
" ehi! otobüste
engelliler için ayrılan yerim bile var, benden iyisi yok..."
"
iğne taşımak için bir de bana özel çanta mı verdiniz? inanamıyorum... mükemmel bir şey bu."
"aa,
iğne tabancası...
tüf tüf yapılır mı ki bundan?"
"
kortizon aldığım için tuzlu besinler tüketemeyecek miyim? harika bir haber...
"
sigarayı mı bırakayım, izmir'de serin bir yer mi bulayım?
doktor hanım, gerçekten güzel öneriler!
"aa, ne iyi insanlar var, otobüste düşünce
* kaldırdılar beni! birisi yer bile verdi! hayat ne güzel..."
"ehehhe, halı sahaya gelemiyorum ama ellerim titremediğinde
pes'te aklınızı alıyorum!"
"aa,
serum mu o? lütfen sol kolumdan verin. daha hoş oluyor
hemşire hanım..."
"aaa, demek işe başlamadan ve zorunlu bir süre boyunca çalışmadan beni
emekli yapamıyor
sosyal sigorta kanunları... dostum bu müthiş!"
"vay,
askere de mi alınmıyorum? neyse, koltuk değneğine kamuflaj yaparım evde, ehehehe..."
"hocam ben
sınava giremiyorum mr'a gideceğim"
"
iğne almaya gidiyorum..."
"başım dönüyor..."
"ellerim titriyor
*, yazı yazamıyorum zaten! (süper bir şey bu!)"
"otobüs servis görevlisi iğnelerimi dolaba koymadı mı? iyi ya, uçakla giderim ben de..."
"siz yüzün, benim bacaklarıma
kramp giriyor sık sık. ben plajda voleybol maçına hakem olacağım, naber!!"
...
ms insanın kendine yakışanı giymesidir: arkadaşlarınız formalarıyla halı saha maçına çıktıklarında mont ve atkınıza sarılıp tribünlerden onlara destek verebilmektir. ne işiniz var karın, çamurun içinde?
ms insanları tanımaktır: bir arkadaşınıza "istersen gelip betaferon enjeksiyonu nasıl hazırlanır öğrenebilirsin." dediğinizde arkadaşınızın kafasını bilgisayar oyunundan kaldırmamasıdır. arkadaşınıza bakıp "şahane oyundur, iğneyi yapayım, sonra bir tur versene oyunu?" der gülersiniz.
ms insanları mutlu edebilmektir: sudan sebepler için üzülen insanları mutlu olmaya ikna edebilmektir. "hey, bak sen sınavdan 99 aldın diye üzülüyorsun ama ben kaç aldığımı hatırlamıyorum bile!" demek gibi bir şeydir.
ms huzur verir: 80+ yaş grubu teyzelere yoga ve nefes alma teknikleri öğretirken rahatlarsınız.
ms sakinliği sağlar: zamanında basket potasına bastığınız smaçlar, attığınız unutulmaz rövaşata golleri, aldığınız judo madalyaları yerini bir kumanda tuşuyla erişebileceğiniz, televizyondaki spor aktivitelerine bırakırken siz de çayınızı demlersiniz.
ms eğlencelidir: yaptığınız eğlenceli telaffuz hataları ve konuşma bozukluklarıyla tebessüm uyandırırsınız solgun yüzlerde.
ms doğum kontrolüne yardımcıdır: başınız, ayaklarınız, sırtınız, kollarınız...
ağrıdığı için sevişmeyi hiç göze almayıp baştan kazanırsınız oyunu.
ms klavye kullanmayı kolaylaştırır: titreyen elleriniz 10 yerine 15 parmak gücünde giri girebilir.
ms dünyayı daha yaşanabilir hale getirir: etrafı
bulanık görürsünüz. o pusun arkasında her şey güzel olmalıdır ama, değil mi?
ms iç dünyanızı zenginleştirir: "öteki" ve "sıradan" insanlardan kendinizi soyutlar, sahte gülümsemeler, sahte kahkahalarla etrafı kandırırken her şeyi içinizde saklarsınız. bu birikim sanatsal faaliyetlere dökülürse tadından yenmez. titreyen eller mükemmel ip baskı örnekleri çıkarabilir ortaya. titrek bir yazıyla kaleme alınmış kısa öylüler, süslü, ama içi boş yazılardan daha samimidir. kameranız mı sallanıyor? iyi ya, özel efekt için masraf yapmamış olursunuz!
ms sizi sevdiklerinize yakınlaştırır: kaç kişi kız/erkek arkadaşı ya da yakın bir arkadaşı, bir dostu tarafından tuvalete götürülmüş, banyo yaptırılmış, yemek yedirilmiştir ki? kaç kişi ev arkadaşından sakallarını tıraş etmesini rica etmiştir? kaç kişi merdivenlerde omuzlarda taşınır? ms işte böyle yakınlıklar kurmanızı sağlar.
ms hissetmektir; siz çürürken etrafınızdakilerin üzüntüsünü görüp "insan tabii, hisli yaratık..." der, hayatın anlamını çözersiniz yattığınız yerden.
"ms hayattır siz ruhen ölürken..."
------------her
ms hastası bu kadar eğlenemeyebilir; okuyan, ilgilenen insanlar lütfen sevinmesin boş yere(!)----------
------------karışık oldu biraz; yani "korkmayın, herkes bunları yaşamıyor, sakin olun."------------