görseller
muşmula 

belki ilginizi çeker
  1. · döngel
  2. · üvez
  3. · werner lorant
  4. · ışkın
  5. · muşmula
  6. · yenidünya
  7. · mespilus germanica
  8. · dön gel
  9. · phenom ii
  10. · beşbıyık
gündem
  1. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  2. · babaların garip huyları
  3. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  4. · domuz gribi
  5. · 8taş deyip f3n3rbahç3 lafına bozulan ezik fenerli
  6. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  7. · çok istenip de olunamayan meslekler
  8. · ben istemedim gitmeni kedi istedi
  9. · büyük düşler

muşmula  

1. olgunlaşmadan önce sarı, iyice olgunlaştığında kahverengi olan, ilk bakışta çürük gibi görünen meyve. içinde sürüyle çekirdek olur bunun, görüntüsü tuhaf olsa da tadı çok güzeldir.
    (aqua, 23.06.2005 22:02)
  2. saçma bir meyvedir.

etli kısmı az, neredeyse tamamı çekirdek. ya ekşidir ya çürük zaten
    (mavio, 27.05.2006 20:02)
  3. bildiğim kadarıyla yenidünya da denilen bir meyve.(yöresel bir söylem antalya ve çevresinde)
    (sweetzoejane, 27.05.2006 20:06 ~ 28.05.2006 13:42)
  4. (asosyal demokrat, 02.07.2007 13:56)
  5. eriksi bir yapıdadadır.ilk toplanıldığında buruk bir tadı vardır. olgunlaştıkça yumuşar ve lezzetlenir.antalya çevresine yenidünya olarak bilinir.
    (ironik, 02.07.2007 14:03)
  6. (kuklaların yaşamından, 21.07.2007 01:54)
  7. faruk kaya tarafından hazırlanmakta olan ve bir boka yaramadığını düşündüğüm yeni penguen bölümü.
    (marsh, 06.08.2007 02:46)
  8. alanya'da buna muşmala derler aslında ama il dışına satış için yapılmış özel karton paketlerin üzerinde alanya malta eriği yazar.
    (abdull, 05.03.2008 11:29)
  9. o hafta gündemde yer alan en gereksiz mevzuların faruk kaya tarafından irdelendiği penguenbölümü. ikinci sayfada yer alır, her cümle bir şekilde muş ile biter. eğlenceli ve eğiticidir. bir nevi güldürürken düşündürmektir.
    (elladan tinuviel, 03.08.2008 14:29)
  10. hoşnut kalınmayan bir durum, beğenilmeyen sunumu görsel olarak anlatma yöntemidir. çehrenin tuhaflaşması, ağzın büzüşüp burunla birleşmesi olarak da bilinir. aynı zamanda bünyenin, içine kaçan yaratığı kanırdığı, kabul etmediği an olarak düşünülmesi, hayal edilmesi de mümkündür. ve en belirgin hali bakla kokusuyla şekillenmiş olan ifade biçimidir.
    (yumurtaza, 02.01.2009 00:00)
  11. antalya yöresinde yeni dünya meyvesine veya malta eriği denilen meyveye takılmış olan ad olup gerçek muşmula ile tamamen farklıdır. ayrıca bu bölgede gene iç anadoluda cennet meyvesi olarak bilinen ancak adınıı tam olarak hatırlayamadığım bir yerin elması olarak bilinen meyveye de muşmula denmektedir. korkmaya başladım:

-amca bu meyve ne???
    -muşmula
    -ya öteki meyve???
    -muşmula yavrum
    -amca şu karşıdaki meyve???
    -muşmula
    (thomas calculus, 09.06.2009 13:05 ~ 13:05)
  12. daha önce bu ve benzeri meyvelerin isimlerindeki gizeme değinmiştim (bkz: yenidünya/@3436625). özetlemek gerekirse, yenidünya ve malta eriği bir yana, muşmula, beşbıyık ve döngel hep aynı meyvenin adları. haydi muşmula yunancadan girmiş; peki beşbıyık ve döngel de neyin nesidir?

bugün, sağlam kaynaklardan bu konuya ışık tutabilecek bir bilgi edinmiş bulunuyorum. eskiden, efendim, istanbul manavları pazarda mallarını satarlarken müşteriye özel naralar uydururlarmış. muşmula satanların geleneği ise şöyleymiş: eğer orta yaşlı bir abimiz geçiyorsa "geel! beşbıyık geel!" diyorlarmış. yok, güzel bir hanımefendi geçiyorsa "dön gel ablaa! dön geel!" diyorlarmış. yok yaşlı bir vatandaş ise geçen "geel! muşmula geel!" (bkz: muşmula suratlı) diyorlarmış. işte bu meyvenin çok çeşitli adlarının kaynağı buymuş.

yediniz mi? ben yemedim pek. yine de gizemin ciddiyetini göstermesi açısından önemliydi bu hikâyenin aktarılması.
    (ali kamber, 24.10.2009 20:50 ~ 20:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil