"parolasını kalbime gömdüm
msn'im hiç açılmayacak
çevrimdışı görünüyorum
bana şifremi kim hatırlatacak" diye giden bir şarkıdır, yok şarkı değildir çocuk tekerlemesidir.
anlık mesajlaşma yazılımları arasındaki devasa piyasasını tamamen windows'un devasa piyasasına bağladığım başarısız programdır. acaba default olarak windows ile yüklü gelmeseydi bu denli kullanılır mıydı emin değilim. çokça hayat kurtarmasına karşın bir çok arkadaşlığım üzerinde bitirici etkisi olduğuna şahit oldum.
manyak bir şey. arkadaşınıza "hadi kalk yemeğe gidelim." yazarsınız biri "ben eşiyim, yemekten haberim var. odasını arayın." falan der. hatta abartıp "dur bi sn canımıniçi ben arıyorum." der, 5 dk. sonra arkadaşınız/partneriniz kapıda olur. vay be. teknolojinin gözünü seveyim ben kardeşim. ankara üzerinden urfa'daki kapı komşuma, pardon oda komşuma ulaştım.
çok özel ve yakın ilişkilerde tek haberleşme yöntemi olarak kullanılmasını, son derece saygısızca bulduğum program. internet üzerinden mesajlaşmalarda da, bu değişmez. bilgisayar açmadığında yok sayılıyorsan, merak edilmiyorsan, msn'de de aynı tavrı görmelisin. msn'i sürekli açık olanlar için, arkadaşlar için eyvallah ama "ölüyorum, bayılıyorum" dediğin insana biraz özen göstermek gerekir. karşındaki insan, bu sıkıntıyı çekmek zorunda değil.
hele henüz başlamış ilişkilerde bu, göze çok batar. kontör ücretleri pahalı, bu doğru. düşünceli bir insan, karşısındakinin durumunu görür ve anlar zaten. aranmayı beklemez ama bu suistimal edilmemeli. başka şeylere para harcayan insan seni aramıyorsa, bu ayıptır. telefonla arayamayıp, mahçup olacağını düşündüğünden, özel ilişki başlatmayı erteleyenler bile vardır. "geberiyorum" dediği insanı, haberleşme sıkıntısına sokmaya kimsenin hakkı yok. hele o insan maddi yönden dipteyse, bu çok daha ayıptır.
bir simiti bile paylaşacak kadar samimi olursun, sevgi ve aşk olgunlaşır, ilişkin ilerler, kontör sıkıntısını da beraber çekersin. ama daha başlangıçta bu çirkinlik yapılmamalı. yapılacaksa, askıya alınmalı. alamıyorsan, hamama giren terler.
yakın arkadaşlarım tarafından çokça eleştiriye maruz bırakılıyor. bu eleştirilerin genel olarak ana fikri, telefon görüşmelerindeki mesafeyi biraz da olsa kaldırması ve olur olmaz, uzaktan tanınan ve samimi olunmayan insanların zırt pırt selam/titreşim göndermesi vesaire. bir gün yine bir arkadaşım msn'in bu yönlerinden şikayet ederken, pinti bir insan olarak araya girme gereği duydum:
-...evet ya, nerden bulmuş ne zaman eklemiş hatırlamıyorum bile, nbr diye ileti yolluyo, cevaplasan bi türlü, cevaplamasan bi türlü. o yüzden ben msn'e pek girmiyorum artık.
nt: en azından ücretsiz, ben hala birine acil bi şey söylemem gerekiyorsa bile önce msn'e giriyorum, msn'de değilse arıyorum. o yüzden telefon faturalarını düşürmede etkili bir araç bence. beleş ne de olsa(bkz: msn messenger paralı olacakmış).
-ama gereksiz yere muhabbet kurmaya çalışıyolar falan, sürekli aşağıda turuncu yanıp sönen bi şeyler, onlarla hiç uğraşmamayı tercih ederim.
nt: ama fatura?