manyetik rezonans görüntüleme sisteminin kısa adı
(triny, 14.04.2004 10:14)
ks. mental retardasyon, zeka geriliği.
sizi kemerlerle bağlayıp daracık alana gönderirken 15 dakika boyunca kıpırdamıyacağınızı söylerler.girdiğiniz an her yeriniz uyuşur,gıdıklanır,kaşınır ama istesenizde bişi yapamazsınız.ne yapsam,etsem diye düşünürken içerden bir ses; "kıpırdıyorsunuz hanfendi! daha yeni girdiniz lütfen kıpırdamayın.biz size haber verecez.10 dakikanız var" şeklinde azarlar.bi fena olursunuz,ölseniz daha iyidir.beyninizde bir sürü şey kurgularken sizi çıkarırlar ve acı gerçeği söylerler."kıpırdamışsınız.hiç bir şey belli olmuyor.sizi tekrar almak zorundayız".ne günah işledim ben diye bağırasınız gelir ama nafile.anne de yanınızda doktorcuğu destekler durumdadır..yapacak fazla birşey yoktur.bu böyle 1 saati bulur.en sonunda belki yine birşey anlaşılmamıştır ama birşeyiniz yok diyip gönderiverirler.
süperiletkenler sayesinde yüksek manyetik akım yoğunluğu elde edilebildiğinden, halk arasında ^^emar^^ olarak bilinen ^^magnetik rezonans(mr) görüntüleme^^ cihazları geliştirilmiş ve tıbbi teşhis alanında önemli bir mesafe kat edilmiştir.
(bkz:
süperiletkenlik)
bazı yerlerde kıpırdamanızı engellemesi için, normalde kontrastı arttırması için verilen
gadolinyum'un yanında anestesik etkileri bulunan bazı maddeler de verebilirler. ayrıca istediğiniz albümü koydurup manyetlerin hareketinden gelen seslerden az da olsa kurtulup o an istediğiniz müziği dinleyebilirsiniz. bazı durumlarda 1.5 teslalık olanları gerekebilir, sosyal güvenceniz yoksa (hatta olsa bile) yükle para vermek zorunda kalabilirsiniz, çünkü devlet kurumlarında size 1.5 sene sonrasına sıra verirler, eğer acil raporunuz yoksa.
the jacket filmini hatırlayıp, tırsmama neden olan makina. sapasağlam insanı bile hasta edebilecek sesler çıkarttığını da unutmamak gerekir. klostrofobisi olan kişiler için çok uygun bir ortam değil.
bazen hayat kurtarmaya yardım eden sistem.
emrullah isminin yerine kullanılagelen
* bir kısaltma.
(pingus, 04.10.2007 00:18 ~ 00:19)
içinde derin uykulara dalınabilen cihaz.
(bkz:
ben yaptım oldu)
(solti, 11.10.2007 00:57)
dünyadayken kabir azabı hakkında fikir veren yegane cihazdır.
çok abartılacak birşey yokmuş kanımca. ben türlü türlü şeyler hayal etmiştim. halbuki randevu almak için aradığım hastanedeki bayan isterseniz bugüne randevu verelim bile demişti. ben de sanıyorum beni teste tabi tutacaklar, on kere gidip gelicem iğrenç şeyler içeceğim sonra saatlerce hareket etmeden sırt üstü yatacağım filan. 10 dakikalık hadiseymiş meğersem. ama kulağımızın dibinde resmen bas gitar çalıyorlar. o ne öyle. insan o sesi aniden duyunca irkilmesin de ne yapsın doktor amca.
klostrofobiniz yoksa acısız ve kolay bir tanı yöntemidir. mr cihazı için yapılan "mezar", "tabut" benzetmelerinin gerçekle ilgisi yoktur. (hiç silindirik tabut görmedim ben.)
işin korkutucu olan tek kısmı, mr cihazının içinde yatmanın, bir
rammstein konserini sahneye çok yakın bir yerden izlemekle eşdeğer olmasıdır.
acısız, vücuda zararsız bir görüntüleme yöntemidir. günümüz tıbbi cihazlarında en komplike yapıya ve görüntüleme sistemine sahip cihazdır. en kaba haliyle anlatmam gerekirse;
1. vücudun görüntülenecek bölgesi manyetik bölgeye sokularak serbet halde bulunan hidrojen atomları tek bir vektöre çevrilir.
2. daha sonra bu sabit açılı hidrojen içeren dokulara yüksek frekanslı radyo dalgası gönderilir. 3 tesla mri cihazları için bu değer 63 mhz civarındadır.
3. hastaya takılan extra malzemeler (coil) ile vücuttan yansıyan bu radyo dalgaları dedekte edilerek görüntüleme için bilgisayara gönderilir.
sanırım mr ile bos yani beyin omurilik sıvısı kontrolü de yapılıyor.
(kasım 14, 06.07.2008 18:19 ~ 10.08.2009 15:28)
filmlerde genelde dramatik anların canlandırılmasında kullanılan ve belki de bu yüzden ilk girildiği anda çarpıntıya neden olan, içerisine girdiğinizde bir takım sesler duyduğunuz yaklaşık yarım saat içerisinde kıpırdaman durmanız gereken tabut benzeri alet
(triny, 08.07.2008 21:54)
içindeyken duyduğum her sesi farklı şarkıların girişleri yada ritmeleri olarak algılayarak bu tecrübeyi az da olsa güzelleştirdiğim 15 dakkaya mal olan işlem olmuştur.
gözlerimi tek bir saniye bile açmadım, neredeyse uykuya dalacaktım.
özellikle frou frou- breathe in hala beynimde çınlamaktadır.
pahalı bir cihazdır velhasıl..
mesela bu yoruma iki tanesinin maliyetinin bir hastane projesinin %7,5'i ettiğini öğrenince vardım..
tam adı magnetic resonance imaging olan, iğrenç sesli görüntüleme cihazıdır. halk arasında emar olarak bilinir. mr diye kısaltılmasına rağmen asıl kısaltması da mri'dir haliyle. oysa ki dile getirdiğimiz şekliyle magnetic resonance sadece bir manyetik rezistansı ifade eder görüntüleme kısmı imaging'tir. yanlış kullanımın dile yerleşmesine kurban gitmiştir.
(bkz:
doğru bilinen yanlışlar)
ayrıca iğrenç tabir edilen o sesi merak edenler de şurdan the exam başlığı altından dinleyebilirler.
http://www.cis.rit.edu/...
teknisyen benden önceki kadını çıkartırken bi morg havası sezdim önce. sonra kadın seslerden neye uğradığını şaşırmış olacak ki yalpalaya yalpalaya yürümeye başladı. o an biraz canım sıkıldı bu mr olayına. sonra kafamın üzerine kafes gibi bir şey geçirerek içeriye sürdü beni teknisyen, o çok ünlü seslerin resitali başladı.
her şey iyi güzel de adam sana kıpırdamayacaksın diyor, sen tam içeriye girince kaşınıyosun, öksürük falan geliyor.
ha bir de sonlara doğru "tık tık tık zaaaaaaaart" diye bir ses vardı ki ilk seferinde yerimden zıpladım yeminle.
sağlık sorununu tespit edebilmek için, müthiş bi icat olabilir. ama cihazdan gelen sesler insanı mahvediyor. korku filmi gibi bişey.
(nadas, 20.02.2009 22:05)
muhtemelen bana hayatımın en kötü 30 dakikasını geçirten cihaz.
işlemlerim yapılmadan ve içeri girmeden evvel ordaki görevlinin telkinleri ile az da olsa rahatlamış olsam da damarıma enjekte edilen ilacı hissetmemle birlikte irkilmem ve içeride "şu anda deprem olsa kaldım burda" vs. tarzı düşüncelere dalmış olmam da ayrı bir mevzuydu.
normalde bu tarz olaylarda kendini güçlü gören şahsımın mr konusunda yanılması da ayrı bir muamma. içeride kalmak dert değil sağlık için her şey mübah lakin sonrasında tansiyonumun düşmesi ve toparlanmaya çalışmam da bunun normal olduğu kanaatine vardırdı.
klostrofobisi olanların giremedikleri, içerisindeyken insana "acaba ben neredeyim, bu sesler de ne?" gibi sorular sordurabilen, çekim bittikten sonra "oh be! dünya varmış!" demenize sebep olan görüntüleme makinesi.
klostrofobikler için kinematik extremite diye açık mr da varmış...
(casper, 06.05.2009 15:36 ~ 16:26)